İLBER ORTAYLI: BU BİNA ÖNÜNDE NUTUK ATACAĞIM AKLIMA HAYALİME GELMEZDİ

Prof. Dr. İlber Ortaylı, şehirlerdeki aşırı nüfus yoğunluğunun kültürel mirasa zarar verdiğini söyledi.

Kültür Yayın: 12 Eylül 2024 - Perşembe - Güncelleme: 12.09.2024 12:52:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Beyoğlu Belediyesi, bu yıl "Rotalar, Ağlar ve Bağlantıların Mirası" temasıyla düzenlenen Avrupa Miras Günleri kapsamında Beyoğlu’nun tüm kültürel paydaşlarını bir araya getirmeye devam ediyor. “Beyoğlu’nun Mirasını Yeniden Keşfe Çıkıyoruz” sloganıyla gerçekleştirilen BeyoğluAvrupa Miras Günleri’nin en önemli konuklarından birisi deTarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu. Gazeteci Şebnem Yiğit’in moderatörlüğünü yaptığı "Türkiye'nin İlk Belediyesi:

6.Daire" konulu söyleşiye katılan İlber Ortaylı, Beyoğlu Belediyesi’nin tarihi başkanlık binası 6. Daire’nin hikayesini ve belleğini anlattı. Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in ev sahipliği yaptığı programa; CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, CHP İl Başkan Yardımcısı Gökhan Akgül,CHP İlçe Başkanı Muharrem Bulut,Kent Konseyi BaşkanıEbru Gülten Yalçın ve mahalle muhtarlarının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

“AMACIMIZ UNESCO TARİHİ KENTLER LİSTESİNE BEYOĞLU’NU ALDIRABİLMEK”

Söyleşiye rahatsızlığına rağmen katılan İlber Ortaylı’ya teşekkür ederek başlayan Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney, “Beyoğlu bir Açıkhava müzesi gibidir. Her meydanın bir hatırası var, her binanın geçmişten gelen bir kimliği var. Bizim de geleceğe taşımamız gereken bir kimliği, bir hafızası var. Binlerce atılmış adım, hayat hikayesi var.

Dolayısıyla Beyoğlu bu tarihi misyonuyla geçmişten bize emanet ve bizim de çocuklarımıza bırakacağımız bir miras. İçerisinde bulunduğumuz bina da(Beyoğlu Belediyesi binası) yine bize geçmişten geleceğe taşımamız gereken miras. Türkiye’nin ilk modern belediyesi 1857 yılında 6. Daire-i Belediye olarak kurulmuş. Bugün de Beyoğlu Belediyesi olarak hizmet vermeye devam ediyor.‘Rotalar, Ağlar ve Bağlantılar’ temasıyla düzenlenen Avrupa Miras Günlerine Beyoğlu Belediyesi olarak ev sahipliği yapıyoruz.

Buradaki amacımız Beyoğlu’ndaki bu tarihi kültürel mirası ve değerleri, uluslararası arenada da hafıza mekanları olan binaları, tekrar hatırlatmak ve insanların önüne çıkartabilmek. Aynı zamanda UNESCO Tarihi Kentler listesine Beyoğlu’ndaki binaları ve Beyoğlu’nu ilçe olarak aldırabilmek.Beyoğlu’nu ulusal ve uluslararası düzeyde olması gereken yere taşıyabilmek için bu etkinliklere ev sahipliği yapıyoruz” dedi.

“BU BİNA ÖNÜNDE NUTUK ATACAĞIM AKLIMA HAYALİME GELMEZDİ”

Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı söyleşide yaptığı konuşmasında tarihi ve kültürel mirasın önemine vurgu yaparak, “Eski yapıların her biri bizim için milli mirastır. Korunması gerekir. Coğrafya bakımından önemlidir. Bize yaşayan bir miras kaldı. Hala nostaljik taraflarımızı, estetik taraflarımızı tatmin edebileceğimiz bir Beyoğlu’nda yaşıyoruz. Şüphesiz ki, bu binaönünde nutuk atacağım aklıma hayalime gelmezdi” dedi. 6. Dairenin kuruluşuna değinen Ortaylı,

"İstanbul birdenbire büyüdü. 1 milyona yaklaşan nüfus vardı. Savaş devam ediyordu. Kırım Savaşı'nın merkez üssü olması ve ister istemez gemilerin bu bölgeye uğramasının yarattığı problemler vardı. Buraya birdenbire 6. Daire dendi. Biliyorsunuz 6. Bölge Paris'in en kibar semtidir. Buraya da buna bakarak isim koymuşlar." diye konuştu. Beyoğlu’nun tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliğini yaptığını söyleyen Ortaylı, “Örtülü veya üstü açık, burada değişik kültürler devam eder, bunları anlamak lazım.

Onun için burada sert politikalar, bağnazlıklar pek tesir etmez.Bugüne kadar faklı kültürler süregelmiş. Benim zamanımda vardı. Şimdi yok.Çünkü artık burada İstanbullu yaşamıyor. 70’lerden sonra şehir bir patlamayla nüfusla doldu.” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732