TAŞ PLAK KOLEKSİYONLARI ERZURUM TANITIM GÜNLERİ’NDE
Nadide eserler müzik yolculuğa çıkarıyor ERKON tarafından düzenlenen Kadim Şehir Erzurum Tanıtım Günleri ziyaretçilerini geçmişe doğru yolculuğa da çıkartıyor. Stantlar arasında yerini alan taş plak
Yayın: 07 Ekim 2022 - Cuma - Güncelleme: 07.10.2022 18:51:49
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.

Koleksiyoncusu Yunus Savaş, meclis plağı, Çanakkale plağı ve Atatürk marşı gibi özel eserleri halkın beğenisine sunduklarını söyledi. Ayrıca Erzurumlu sanatçılara da özel bir yer açan Savaş, amacının Erzurum kültür ve sanatına katkı sunmak olduğunu belirtti.
Erzurum Konfederasyonu (ERKON) tarafından Maltepe sahil etkinlik alanında düzenlenen Kadim Şehir Erzurum Tanıtım Günleri doğal ürünlerin yanı sıra ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa da çıkartıyor. İlgi üzerine taş plak koleksiyonu yapan Yunus Savaş, stantlarının Erzurum’un sanat geçmişine yolculuğa çıkardığını ifade etti.
Stantlarında Erzurum türkülerine ayrı bir yer açan Savaş, “Erzurum İspirliyim. Taş plak koleksiyonu yapıyorum. Sadece taş plaklarla ilgilenmek istiyorum sebebi ise dünyanın ilk ses kayıtları olması özelliği taşıması. Normalde özel bir sağlık sektöründe çalışıyorum. Ama taş plak benim için apayrı bir yerde. Erzurum plakları benim en özel koleksiyonumun içerisinde geçiyor. Erzurum köklü bir şehir olduğu için plaklarının olmaması da zaten imkansızdı. Zaten değişik değişik yörelerin sanatçıları bile Erzurum türkülerini okumuştur. Bu açıdan Erzurum plakları büyük önem taşır. Sanatçılar Erzurum’u okumuşlar toprağına yazılan türküleri okumuşlardır. Şu an stanttaki koleksiyonlar dışında birde bende Türkiye’de tek olan plaklarda var” dedi.
İBRAHİM ERKAL’IN ESERLERİ ÇALIYOR
Plaklardan örnekler veren Savaş şunları kaydetti:
“Bunlardan birkaç örnek verecek olursak, mesela 1955 meclis konuşması var Refik Koraltan’ın yani meclis başkanının konuşması. Irak parlamentosu heyeti Abdülvahap Bey’in meclis konuşması özel plaklar arasında. 1918 kaydının olduğunu düşünen Türkiye’de yalnızca bilindik iki tane plağı olan Çanakkale plağının yalnızca birinin bende olduğu ve bunun yanında Atatürk marşı ve bunun birçok özel marş plakları elimde mevcut. Standımızda İbrahim Erkal’a da yer verdik. İbrahim Erkal medyanın yaygın olduğu dönemde parlayan bir sanatçı. Nasıl olduysa Erzurum da başka sanatçılarda çıktı ama İbrahim Erkal’ı gönle sardığı gibi başka sanatçıları sarmadılar. Bunun da nedeni burada edindiği eş dost. Sanatçı çevresine her iki kelimeden birisinde Erzurum olması, Erzurum’u tanıtması sanat camiasını Erzurum’a götürmesi bu aşkı hep dile getirmesi. Kendisi Erzurum’un ne kadar faaliyeti olduysa gerek maçları gerek Erzurum günleri hepsinde bulunmuştur. İbrahim Erkal Erzurum’dan hiçbir zaman gitmedi. Plağa gelince İbrahim Erkal’ın bir plağı yok ama her zaman bu stantta eserleri çalınacak. Ve bu sadece onun anısına yapılmış bir plak.”
Yorumlar (0)
İlginizi Çekebilir