SARIYER BELEDİYESİ FELSEFE GÜNLERİ’NİN KONUĞU PROF. DR. AHU TUNÇEL OLDU

Sarıyer Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün düzenlediği ve Prof. Dr. Sevgi Şahintürk ve Seyfettin Balcı’nın katkılarıyla hazırlanan Sarıyer Belediyesi Felsefe Günleri’nin konuğu Siyaset Felsefesi’nden Siyaset Bilimi’nin önemine değinildi.

Yayın: 21 Nisan 2025 - Pazartesi - Güncelleme: 21.04.2025 13:28:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News
Sarıyer Belediyesi Felsefe Günleri birbirinden değerli konukları ağırlamaya devam ediyor. Sarıyer Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü’nün Boğaziçi Kültür Sanat Merkezi’nde düzenlediği Felsefe Günleri’nin bu haftaki konuğu “Siyaset Felsefesi’nden Siyaset Bilimine” başlığıyla sunum yapan Prof. Dr. Ahu Tunçel oldu. Antik Yunan düşüncesinin en önemli yapı taşlarından biri olan Aristoteles’in siyaset felsefesinden, Platon (Eflatun) siyaset felsefesine buradan Makyavel’in pragmatik anlayışıyla modern siyaset felsefesinin nasıl şekillendiğini anlatan Prof. Dr. Tunçel sunumuna felsefeseverler yoğun ilgi gösterdi. Felsefe Günlerine, Sarıyer Belediye Başkan Yardımcısı Sergül Doğan, Kültür İşleri Müdürü Filiz Coşkun, Prof. Dr. Sevgi Şahintürk ve Seyfettin Balcı ile çok sayıda Sarıyerli felsefesever katıldı. “DEVLET, İNSANIN İNSANCA YAŞAMASI İÇİN KURULAN BİR DÜZENDİR” Antik çağdan Rönesans’a uzanan üç büyük filozofun siyaset dünyasına farklı bakış açıları kazandırdığını anlatan Tunçel, siyaset felsefesinin temelini oluşturan Platon’un erdemli bir düzeni, Aristoteles’in dengeli bir yönetimi savunduğunu, Makyavel ile gücün her şeyin önüne geçtiği bir anlayışın siyasete hâkim olmasıyla siyaset bilimi denilen kavramın ortaya çıktığını ifade etti. Toplumsal bir varlık olan insanın yüzyıllar boyunca ‘Ortak İyi’ nedir sorusuna yanıt aradığını belirten Tunçel, “ İyi insan, insanca yaşamak, yetkinleşmek gibi insanlaşma sürecinin doğru gelişmesiyle ilgilidir. Kişinin insanca yaşamasına yol açan en yüksek insani etkinlik siyasettir. Devlet’te insanın inşaca yaşama için kurulmuş bir düzendir. Siyaset felsefesi de devleti anlamamız sağlar” dedi. “SİYASET, İNSANIN İNSANCA YAŞAMASI KOŞULLARINI AHLAKLI BİR ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİRME ARACIDIR” Prof. Dr. Tunçel, sunumunda şu ifadelere yer verdi: Siyaset felsefesine göre devlet, insanın insanca yaşaması olanaklarını gerçekleştirmek, yurttaşın ihtiyaçlarını ve özgür olabilme olanaklarını sağlamakla yükümlüdür. Siyaset ise insanın insanca yaşayabilme olanaklarını ahlaklı bir şekilde gerçekleştirme aracıdır. Siyasetin amacı, insanın erdemli yaşama koşullarını yani pratik durumlar karşısında yeni olanaklar sunmak, doğru tercihler yapma koşullarını oluştururken aynı zamanda iyi yaşamın amacının ne olduğunu düşünmek işidir. Modern siyaset felsefesinde ise çıkar, güç ve başarı ön plana alınarak, ahlak ikinci planda kalmıştır. “İNSANIN KENDİNİ ÖZGÜRCE GELİŞTİRMESİ İÇİN SOSYAL DEVLET GEREKLİDİR” Son olarak siyaset ve etik arasında ilişkinin yeniden kurulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tunçer, sunumunun devamında şunları söyledi: Siyasetin amacı özgürlüktür. Özgürlük, insanın kendini gerçekleştirmesidir. İnsanın özgür bir şekilde kendini gerçekleştirebilmesi için sosyal bir devlet gereklidir. Çünkü kendini gerçekleştirme
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.