HİKAYESİ KAYBOLAN ŞAİR”SAADETTİN AKATAY’ı ANMA PROGRAMI
1. Meşhur BAR şiirini biliyor, dinleyince kendimizden geçiyoruz ama ne yazık ki kendi ilçesi de dahil bu şiirin şsiri kimdir,nerelidir ,ne iş yapardı olduğunu bilen yoktur.

- Memleketimize bakarsak unuttuğumuz ve hatırlamadığımız hatta hiç bilmediğimiz pek çok değerimiz içerisinde hikâyesi kaybolan bir değerimiz de dadaş bar tutarken davul-zurnaya yol veren, milli duygularımıza tavan yaptıran BAR şiirinin şairi Aşkaleli Öğretmen Saadettin AKATAY’dır
Öğretmen Saadettin Akatay’ın BAR şiirinin dışında, tiyatro yapması, Halk Evlerinde ki sanat çalışmaları, öğretmenliği, şiirleri, şiir kitapları, acısıyla tatlısıyla hayatı konularında bir şey bilmiyoruz, insan bilmediği bir şeyi başkasına anlatamaz ki. Son yıllarda tarihte var olan fakat vefasızlık kurbanı şahsiyetlerimize bir nebze de olsa, ilgi gösterilmeye başladı. Günümüzde gençler hatta çocuklar sanal kahramanlar konusunda tez yazacak kadar bilgi sahibi oldular ama biz etiyle kemiği ile yaşamış gerçek kahramanlarımızı unuttuk.
ERKADIN yönetim kurulu Başkanı Zekiye Çomaklı “Erzurum Girişimci Kadınlar Derneği olarak kültürel faaliyetimizi cumhuriyetimizin 100. Yılında Saadettin Akatay’ı anarak yapmak istedik. Sadettin Akatay, Aşkale’nin yerlisi büyük bir ailenin 1904 doğumlu evladıydı, öğretmendi, tiyatrocuydu ve en önemlisi iyi bir şairdi. Ayrıca yaptığı araştırmalarla; Gine Bugün Yaralandım gibi türküleri THM repertuvarına kazandırdı. Erzurum da sahnede Otello karakterini oynarken rahatsızlandı, genç yaşta, acıklı bir hayat hikâyesi sonunda vefat etti. Bir tarih ekolümüz yok, oluşturduğumuz bir tarih felsefemiz, kültür nasıl nesilden nesle aktarılır diye bir eğitimimiz yok. Yerel ve sosyal tarih yönünden oldukça zayıfız, yerel tarih çok önemlidir çünkü şehir belleğinin ve kimliğinin oluşturulmasını bilgi birikimi ve vatandaşlık şuuru sağlar, şehircilik vizyonunun oluşmasında etkili olur.” Diye düşündük ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve derneğimiz ile birlikte bu anlamlı anma etkinliğini 20.10.2023 Cuma günü saat 14 te İbrahim Erkal Kültür Merkezi salonunda gerçekleştireceğiz. Saadettin Akatay’ı anlatmak rahmetli şairimize artı bir şey kazandırmaz ama bu şehrimize çok şey kazandırır. Antalya’da yaşayan oğlu rahatsızlığından dolayı katılamadı fakat oğlu Levent Akatay, kardeşi Naci Akatay’ın kızı Dilek hanım, Bodrumda yaşayan torunu(kızı Memduha hanımın kızı)Tülay hanım etkinliğe katılacaklar. Şairimiz Aşkale’li olduğu için hakkında yapılmış en kapsamlı araştırma şahsıma aittir.” DEDİ.
BAR ŞİİRİ OKUNURKEN ETKİLENEN TÜM ERZURUMLULARI BEKLİYORUZ.”