Zengezur, Göyçe, İrevan ve tüm Batı Azerbaycan Azerbaycan'dır!

Azerbaycanlı milletvekili Bugün Azerbaycan tarihinde çok muhteşem bir dönem yaşıyor. Nihayet 30 yıldır işgal edilmiş olan topraklarımızı özgürleştiriyoruz. Kasım ayı büyük zaferler ayı olarak tarihimize geçecek, bundan eminim.

Gündem Yayın: 25 Kasım 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 25.11.2020 12:53:35
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News
Ancak 32 yıl önce, o soğuk Kasım ayında, tarihimizin asla unutmamamız gereken trajik günlerini yaşadık.
32 yıl önce, soğuk Kasım günlerinde, yurttaşlarımızın Batı Azerbaycan'da binlerce yıldır yaşadıkları ata evlerinden tamamen sürülmelerinin son aşaması resmi olarak Ermenistan devleti tarafından başlatılmıştı.
Bu tarihe kısaca bir göz atalım.
17 Kasım 1988'de Bakü'deki Azadlık Meydanı'nda düzenlenen mitinglerde, Dağlık Karabağ'daki Ermeni ayrılıkçılara yanıt olarak Ermenistan'da yaşayan Azerbaycanlıların özerkliği talep eden bir karar alındı. Ermeni televizyonu, mitingle ilgili kararın taleplerini defalarca yayınladı. Bu taleplerden endişe duyan Ermenistan’ın o zamanki liderliği, 22 Kasım'da Opera Binası'nda Yüksek Sovyet oturumunu düzenledi, Opera Binası önünde toplanan Ermeni protestocuların isteği üzerine meclis oturumu ertelendi ve milletvekilleri bölgelere gönderildiler. Ermenistan'ı bir an önce Azerbaycanlılardan kurtarmaları talimatı verildi. Bu görevi, parti liderlerinin, Sovyet ve bölgelerin kolluk kuvvetlerinin örgütlenmesi ve katılımıyla vahşice yerine getirdiler ve 10 gün - 5 Aralık içinde, Nuvedi köyü hariç tüm Azerbaycanlılar vahşice Ermenistan'dan sürüldü.
Halkımızın çoğu kış aylarında kar fırtınasında dağlardan çıplak ayakla kaçtı, 200'den fazlası öldürüldü, yüzlerce insanımız dövüldü ve bazı bölgelerde kuşatma altındaki sivil nüfus tanklarla ve zırhlı araçlarla tahliye edildiler.
Bu tarihi unutmamalı ve unutturmamalıyız.
Bugün muzaffer ordumuzla Karabağ'a girdiğimiz ve anavatanlarımıza üç renkli bayrağımızı diktiğimiz gibi, gelecekte Batı Azerbaycan'ımızın her köyünde ve şehrinde o üç renkli bayrağı takacağız!
Zengezur, Göyçe, İrevan ve tüm Batı Azerbaycan Azerbaycan'dır!
 
Doç.Dr.Aziz Alekberli 
Milletvekili, Batı Azerbaycan Topluluğu Başkan.                  
Haber: Oktay Musayev
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732