Zatürre Aşısı Koronavirüse Karşı Korumaz

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, son zamanlarda vatandaşlar uzun kuyruklarda beklediği zatürre aşısı Kovid-19'a karşı koruma sağlamadığını söyledi.

Sağlık Yayın: 17 Eylül 2020 - Perşembe - Güncelleme: 17.09.2020 19:06:51
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, Kovid-19'a karşı etkili olduğu için sağlık ocakların önünde uzun kuyrukta bekleyen ve birbirlerini bıçaklamaya kadar giden vatandaşlara tepki gösterdi.

"Şunu büyük puntolarla yazın 'zatürre aşısı' denen pnömokok aşısı Kovid'e karşı korumaz."

ZATÜRRE BAKTERİSİ FARKLIDIR

Kovid-19 salgınına karşı Türkiye'de başlayan aşı çalışmaları hakkında açıklama yapan Prof. Dr. Serhat Ünal, son zamanlarda koronaya karşı etkili olduğu söylenen zatürre aşısıyla alakalı sorulan soruya cevap verdi.

Ünal şunları söyledi "Bugünlerde zatürre aşısı kuyruklarını görüyorsunuz. İnsanlar birbirlerini bıçaklıyor aşı olabilmek için. Bu zatürre; 'pnömokok' dediğimiz bakterinin yaptığı zatürredir.

Kovid gibi Kovid'e benzer zatürre yapar fakat bu başka bir mikrop. Şunu büyük puntolarla yazın "zatürre aşısı" denen pnömokok aşısı Kovid'e karşı korumaz. Farklı bir mikrop o.

60 YAŞ ÜSTÜ VEYA KRONİK RAHATSIZLIĞI OLANLAR YAPTIRSIN

İkisi aynı anda oluyorsa ağırlığı artıyorsa yaptıralım. Bu hastalığın ağır geçeceği kişilere yaptıralım. 10 senedir bu memlekette 60 yaş üzeri veya onun aşağısında olan kronik akciğer, böbrek hastalarına, kanser hastalarına, kanser tedavisi görmüş olanlara aşı olun diye söyleniyor.

Bunların dışında yaptırmaya şu anda gerek yok.

YIĞILMA OLMAZSA STOK SORUNU YOK

Bu zamana kadar bu soruna hiç kafa yormayıp yaptırmamışsanız kapılara yığılıp bekleyecek bir şey de yok. Bunun mevsimsel dağılımı da çok belli değildir. Bütün mevsimler de olabilir.

O yüzden belli sırayla yavaş yavaş acele telaş etmeden aşılar olunsun. Yetmeyecek gibi bir sorun olacağını zannetmiyorum. Bu aşıyı üreten dünya çapındaki firmanın 3 fabrikasından 1'i Türkiye'de devletin stoklarında milyonlarca doz aşı var.

Böyle binlerce kişi birden gidince stok sorunu oluyor, dağılımında sorun oluyor. Burada büyütecek bir şey yok."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732