Yeni düzenlemeyle beyaz eşyada A enerji verimliliğini seçenler faturada en az yüzde 25 kâr edecek

Avrupa Birliği (AB), 1995 yılında başlattığı çeşitli beyaz eşya ve elektrikli ürünlerin enerji tüketimlerini gösteren A, A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmasını kaldırarak, 1 Mart itibariyle A'dan G'ye yeni bir sisteme geçti.

Yayın: 12 Nisan 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 12.04.2021 15:52:49
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
Takip EtGoogle News

AB ülkelerinde ve ülkemizde de 2 Mart tarihinde yürürlüğe giren bu değişiklik hem tüketici hem de sanayici için önemli fırsatlar sunuyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com kurucusu Çağada Kırım, evinde her cihazı A enerji verimliliği sınıfında olan tüketicilerin elektrik faturalarında en az yüzde 25 kâr edeceğinin bilgisini verdi. 

 

Dünyada baş gösteren küresel ısınma, enerji kaynaklarının yavaş yavaş tükenmeye başlaması ve kirlenen çevre gibi pek çok olumsuz faktör, enerji tasarrufuna olan ihtiyacı her geçen gün biraz daha gözler önüne seriyor. Enerji tüketimini azaltmanın yanı sıra, yüksek faturaların önüne geçmek için birçok sistem geliştiriliyor. Bunlardan biri de çeşitli beyaz eşya ve elektrikli ürünlerin enerji tüketimlerini gösteren A, A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmaları. 1 Mart itibariyle ise Avrupa Birliği (AB) elektrikli ürünlerin enerji sınıfını yeniden belirledi ve A'dan G'ye yeni bir sisteme geçti. 

Avrupa Birliği ülkelerindeki bu değişiklik hem tüketici hem de sanayici için önemli fırsatlar sunuyor. Elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme sitesi encazip.com kurucusu Çağada Kırım, yeni düzenlemeyle A sınıfı bir buzdolabının harcadığı elektriğe göre belki de C sınıfına kadar düşeceğine, bu nedenle tüketicinin iki beyaz eşya arasında tercih yaparken mutlaka A sınıfını satın almak isteyeceğine dikkat çekti.

Yeni sistem Türkiye’de de yürürlüğe girdi

Dünya beyaz eşya üretiminde ilk beş ülkeden biri olan Türkiye, beyaz eşyada önemli bir ihracatçı konumunda bulunuyor. Avrupa Birliği ülkeleri ise en önemli beyaz eşya ihracat pazarlarını oluşturuyor. Bu nedenle AB’deki ilgili mevzuat değişiklikleri beyaz eşya üreticileri tarafından hızlıca adapte ediliyor. Avrupa Birliği mevzuatına uyum çerçevesinde AB tarafından yürürlüğe konulan bu yönetmelik, 2 Mart 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan 3584 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı ile ülkemize de adapte edilerek yürürlüğe girdi. Özetle, AB ülkelerinde olduğu gibi Türkiye’de de satılan yeni ürünlerdeki A, A+, A++ ve A+++ gibi sınıflandırmanın yerini, A'dan G'ye kadar belirlenen yeni bir enerji verimliliği sınıflandırması aldı. 

Eşyaların enerji sınıfı elektrik kullanımını etkiliyor 

Avrupa Birliği (AB), çeşitli beyaz eşya ve elektrikli ürünlerin enerji tüketimlerini gösteren A, A+, A++ ve A+++ gibi enerji sınıflandırmasını 1995 yılından beri yapıyordu. Ancak bu sınıflandırma tüketicilerde kafa karışıklığına neden oluyordu. Örneğin, tüketiciler A+ sınıfı bir elektrikli eşya alırken, bunun çok enerji tasarruflu olduğu algısına kapılıyordu. Halbuki A+ gerçekte enerji sınıflandırmasına göre üçüncü sırada geliyor. Avrupa Birliği (AB), yaşanan bu kafa karışıklığının önene geçmek için mevcut sınıflandırmayı kaldırarak, A'dan G'ye yeni bir sisteme geçti. Bu sisteme göre, AB ülkelerinde satılan elektrikli eşyaların enerji sınıflandırması A ve G arasında bir değer alacak. Kullanılan beyaz eşyaların enerji sınıfının sarf edilen elektriğe büyük oranda etki ettiğini belirten Çağada Kırım, “Örneğin, A++ sınıfı bir buzdolabı yaklaşık 15 kilovat elektrik harcarken, A sınıfı bir buzdolabı 45 kilovat elektrik harcıyor.” dedi.

Ülkemizde sınıflandırmaya dikkat edilmiyor

Avrupa Birliği ülkelerinde tüketicilerin yüzde 93’ünün enerji etiketleri ile ilgili bilgi sahibi olduğunu söyleyen Çağada Kırım, sözlerine şöyle devam ediyor: “Tüketicilerin yüzde 73’ünün ise elektrikli eşya satın alırken seçimlerinde enerji sınıflandırılması etkili oluyor. Ülkemizde ise daha az tüketicinin elektrikli eşya alırken enerji sınıfına dikkat ettiğini gözlemliyoruz. Bu konuda kamuoyunun çok daha fazla bilinçlendirilmesi gerekiyor. Boşa kullanılan her birim enerji, ülkemizin ekonomisine zarar verdiği gibi gelecek nesillere bırakacağımız gezegenimiz üzerinde de kalıcı etkisi olacağını aklımızdan hiç çıkarmamamız gerekiyor.”

Elektrikli aletler faturanın yüzde 90’ını oluşturuyor

Evlerde elektrik tüketiminin önemli bir kısmına sürekli fişe takılı olarak kullanılan beyaz eşyalar neden oluyor. Özellikle 7 gün 24 saat çalışması gereken buzdolabı, toplam elektrik tüketiminin yüzde 30’unu, düzenli kullanılan klima ise yüzde 15’ini oluşturuyor. A sınıfı bir buzdolabının elektrik faturasına yansıması aylık olarak yaklaşık 35 TL olurken, günde sekiz saat kullanılan bir ev tipi klima için tüketiciler 120 TL ödüyor. Pandemide evlerde çalışmaya başlandığından bilgisayarların da elektrik tüketimine hatrı sayılır bir etkisi oluyor. Haftanın beş günü ortalama sekiz saat kullanılan bir masaüstü bilgisayar bir ayda 20 TL elektrik harcarken, donanımı daha güçlü bir bilgisayarda ise bu tutar 30 TL’ye kadar çıkıyor. Bu tüketime çamaşır ve bulaşık makinesi, televizyon ve küçük ev aletleri de eklenince klima kullanılmayan bir evde elektrikli aletlerin harcadığı elektrik, faturanın ortalama yüzde 90 gibi çok büyük bir kısmını oluşturuyor. 

Buzdolabı, bulaşık ve çamaşır makinası gibi beyaz eşyalardan tasarruf etmenin satın alma sürecinde başladığına ve en önemli etkenin iyi enerji sınıfına sahip bir beyaz eşya almak olduğuna dikkat çeken Çağada Kırım, evde beyaz eşyalardan tasarruf edebilmek için de şu önerilerde bulundu. 

Buzdolabı ve Dondurucu: Buzdolabı ve dondurucu, içinde soğuk hava sirkülasyonu sağlayarak çalışır. Duvardan en az 10 santimetre, ocaktan olabildiğince uzakta tutun. Güneş görmeyen ve olabildiğince serin bir bölgede bulundurun. Buzdolabınızın derecesi 3 °C ile 5 °C arasında, dondurucunuz -18 °C olsun. Bu sıcaklıkları tutarlı bir şekilde korumak, yiyeceklerinizi soğuk tutar ve elektrik faturanızı düşürür. Buzdolabına sıcak yiyecek koymayın çünkü sıcak yiyecekleri soğutmak daha fazla enerji gerektirir. Buzdolabınızı ve derin dondurucunuzu dolu tutun. Aksi takdirde sadece havayı soğutur ve buzdolabının çok daha fazla çalışmasına neden olur.  Kapı contalarının etkin olduğundan ve iyi bir sızdırmazlığın sağlandığından emin olmak için onları temiz tutun. Buzdolabınız otomatik olarak buzunu çözmezse, herhangi bir buz belirtisine dikkat edin ve düzenli olarak buzunu çözün. 

Çamaşır Makinesi: Çamaşır makinesi kullanılmadığında mutlaka fişten çıkarılmalıdır ve her zaman tam doluluk sağlandığında çalıştırılmalıdır. Bu şekilde hem su hem de enerji tasarrufu sağlanır. Giysileri ihtiyaçlarınız için pratik olan en kısa döngüde yıkayın. Bu durum, su ve enerji tasarrufu için daha az su, daha düşük bir sıcaklık ve daha kısa bir sıkma döngüsü anlamına gelir. Mümkünse soğuk su veya 30 ° C döngü kullanın. Yıkamadan önce çok kirli çamaşırları ıslatın.  Makine tam dolana kadar bekleyin. Mümkünse yüksek bir sıkma hızı kullanın. 

Bulaşık makinesi: Bulaşık makinesini mutlaka ekonomik programda çalıştırın ve az bulaşık varsa tek sepet özelliğini tercih edin. Çamaşır makinesi gibi bulaşık makinesi de tam doluluk sağlandığında çalıştırılmalı. Yarım yük bulaşık yıkamak, bulaşık makinenizin ürettiği enerjinin yarısını boşa harcar.

Çamaşır kurutma makinesi: Benzer kumaşları birlikte kurutun. Kurutucunuzun daha verimli çalışması ve tüy bırakmaması için filtreleri düzenli olarak temizleyin. Zamanlanmış döngü yerine otomatik kurutmayı kullanın, böylece gereğinden fazla enerji kullanmanın önüne geçilir. Kurutucunuza aşırı yük koymayın. Sıcak havanın hareket etmesi için biraz yer bırakın. Çamaşır makinesinden kurutucuya geçerken tüm parçaları iyice sallayın. Bu, kırışıklıkların giderilmesine yardımcı olur ve karışık, bükülmüş ürünlerin kurumasının daha uzun sürmesini önler. Tüm kurutmanızı bir günde yapmaya çalışın. İkinci veya üçüncü bir yük, makinede zaten biriken ısıdan yararlanabilir. Modern makineler kırışmayı önlemek için dönmeye devam edeceğinden ve bu nedenle daha fazla enerji harcadığından, kuruduktan sonra giysilerinizi kurutucunuzdan çıkarın. Makinenizin havalandırması varsa, dış havalandırma deliğinin iyi çalışır durumda olup olmadığını kontrol edin ve herhangi bir toz veya kirden arındırın. Bu hem güvenliği hem de verimliliği sağlar. Kurutma makinenizi sıcak bir odada tutun. 

Bunlara ilave olarak, tüm elektrikli aletlerin kullanılmadığında fişini çekmek, gün ışığından yararlanmak için perdeleri açmak, evlerde kombi veya klima çalışırken pencereleri olabildiğince az açmak, ütülenecekleri topluca ve bir kerede ütülemek, fırın kapağını sık sık açmamak ve bilgisayar arka planda çalışmayı sürdüreceğinden mutlaka işi bitince tamamen kapatmak evde beyaz eşyalardan tasarruf etmenizi sağlar. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732