Yaşamak için kendinize ya da çocuğunuza yılda 2 bin defa iğne yapabilir misiniz?

SGK şeker hastalarına Sensör ücreti ödesin “Yaşamak için kendinize ya da çocuğunuza yılda 2 bin defa iğne yapabilir misiniz?” Yâda Yılda 3000 Kez Parmak Delmek Nasıl Bir Duygu? ANADOLU TİP 1 DİYABET DERNEĞİ Başkanı SEYDA PARLAKALIN YILDIZ Derneğin amaçları ve Türkiye’de Tip 1Diyabet Hastalarının yaşadığı sorunları ve zorlukları Editörümüz Hakan Dikmen’e anlattı.

Sağlık Yayın: 30 Haziran 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 30.06.2021 13:49:25
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

SGK şeker hastalarına Sensör ücreti ödesin 

 “Yaşamak için kendinize ya da çocuğunuza yılda 2 bin defa iğne yapabilir misiniz?” 

Yâda Yılda 3000 Kez Parmak Delmek Nasıl Bir Duygu? ANADOLU TİP 1 DİYABET DERNEĞİ Başkanı SEYDA PARLAKALIN YILDIZ Derneğin amaçları ve Türkiye’de Tip 1Diyabet Hastalarının yaşadığı sorunları ve zorlukları Editörümüz Hakan Dikmen’e anlattı.

 

 Anadolu TİP 1 Diyabet Derneği Başkanı Şeyda Parlakalın Yıldız, SGK'nın şeker hastalarına sensör ölçüm cihazı ücreti ödemesini istedi. 

Türkiye’de 25 bin çocuk diyabet hastası bulunuyor. Her yıl bin 700 çocuğa diyabet tanısı konulmakta. Anadolu TİP 1 Diyabet Derneği Başkanı Yıldız, ülke genelindeki TİP 1 diyabet hastalarının tedavilerinde kullanılan teknolojik gereksinimlerinin ücretsiz temini için çalıştıklarını söyledi. Parlakalın Yıldız, dernek olarak şeker hastalarının sorunlarına çözüm yolları üretmek için gayret gösterdiklerini belirtti. Dernek Başkanı bütün  diyabetli hastaların ayrıca engelli haklarından yararlandırılması gerektiğini de ifade ederek,”Tip 1  diyabetli  aileleri  devletten çok şey istemiyor. Maalesef  sürekli kan şekeri ölçerek parmağı delmekten kurtaran sensörler hâlâ  SGK geri ödeme kapsamına alınmadı.” dedi. 

 

“YILDA 3-4 BİN KEZ PARMAK DELİNİP ÖLÇÜM YAPILIYOR” 

Diyabetin ömür boyu süren hastalık olduğunu hatırlatan Şeyda Parlakalın Yıldız, “Şeker hastaları doğru bir diyabet ayarı için yılda 3- 4 bin kez parmağını delip şeker ölçümü yapması gerekiyor. Yine diyabet hastası çocuğu olan aileler, şeker hastası çocuklarına yılda 2 bin defa iğne yapmakta. Maalesef ölene kadar bu hastalıktan kesin kurtuluş yoktur. Bu hastalığın tek tedavisi ömür boyu insülin iğnesi olmak. Ülkemizde 25 bin diyabetli çocuk var. Yılda yaklaşık bin 700 çocuk bu hastalığa yakalanmakta. Eğer hastalığı iyi yönetilmezse göz, böbrek, sinir dokusu ya da ayaklarda ciddi hasar oluşuyor. 

 

“DİYABETLİ GENÇLERİN İŞ İMKÂNI SAĞLANMALI” 

Diyabetli gençlerin ekononomik-sosyal hayattan dışlandığının da altını çizen Yıldız, şeker hastalarının ailelerine muhtaç yaşamaktan kurtarılması için devlete önemli görev düştüğüne dikkat çekti. Yıldız, yaşamı boyunca insüline bağımlı Tip 1 diyabetlilerin kimseye muhtaç olmadan yaşamalarını sağlamaları ve topluma kazandıracak düzenlemelerin  yapılması çağrısında bulunarak,”Diyabetli işsiz gençlere iş imkânı sağlanmalı, topluma kazandırılmalılar. Bu konuda devlete büyük görev düşüyor. Maalesef sağlık raporunda diyabetli olduğunu belirtenler işe alınmıyor. Engel çıkarılıyor. Gençler bu nedenle hastalığını gizliyor. Bu Gençleri topluma ve çalışma hayatına kazandırmak için yıllar önce Tip 1 diyabetliler özel bir statüye alınmış, engellilere tanınan haklardan yararlandırılmıştı. Ancak bir süre sonra bu yönetmelik diyabetliler aleyhinde değiştirilmişti.” 

 

Hakan Dikmen

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732