Ülker Piriyeva – “94 yıl önce, Azerbaycan'da başkent Bakü sakinleri, günü "Bakü konuşuyor" sözleriyle başladı”

Azerbaycan Devlet Radyosu ve Azerbaycanda yayın yapan tüm Radyo kanallarının ve çalışanlarının meslek bayramlarını kutlarız..! 94 yıl önce bugün Azerbaycan'da başkent Bakü sakinleri günü, "Bakü konuşuyor" sözleriyle başladı. O dönemde bu olay Azerbaycan halkının siyasi ve kültürel yaşamında büyük bir yenilikti. Bu gün, Azerbaycan Devlet Radyosu, Azerbaycan'da bir radyo sistemidir.

Yayın: 07 Kasım 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 07.11.2020 17:58:05
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Azerbaycan Devlet Radyosu 6 Kasım 1926'da kuruldu. Aynı gün, başkentin sokak ve meydanlarına yerleştirilen hoparlörlerden ilk kez "Bakü konuşuyor!" ifade etrafa yayıldı. Sadece Bakü'de değil, çevre yerleşimlerde de radyo dinleyebiliyorlardı. Azerbaycan Devlet Televizyon ve Radyo Kuruluşunun bir parçası olan Azerbaycan Devlet Radyosunun şu anda 3 programı ve 1 kayıt evi bulunmaktaydı.

1991'de devlet bağımsızlığını kazanmak, radyonun karşı karşıya olduğu görevleri kökten değiştirdi. Radyodaki halkla yakın ve açık iletişim kurma eğilimini güçlendiren programlar tercih edildi. Karabağ için Ermeni saldırganlarına karşı savaşın başlamasıyla birlikte radyo her gün Savunma Bakanlığı'ndan bilgi yayınlıyordu.

Seyirciler arasında vatansever duyguları geliştirmek amacıyla, "Açıq-aşkar", "Xudafərin", "Sözün düzü", "Baxış bucağı", "Dünya", "Pillə", "Çevrə", "Radio-atmaca", "Molla Nəsrəddin", "Yol", "Yuva", "Vaxt", "Dan yeri" gibi proğramlar hazırlanır, askeri marşlar seslendiriliyordu. 1993 yılında Azerbaycan'da Gence'de yaşanan olaylara ilişkin bilgiler, Haydar Aliyev'in Nahçıvan'dan Bakü'ye davet edilmesi hakkında bilgiler, Milli Meclis toplantılarından canlı yayınlar, 20 Eylül 1994'te "Əsrin Müqaviləsi" imza töreni radyoda yayınlandı.

2005 yılında, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in emriyle, Azerbaycan Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Kapalı Anonim Şirketi, Devlet Televizyon ve Radyo Yayıncılığı Şirketi temelinde kuruldu.

Azerbaycan Devlet Radyosu (şimdi Radio Respublika) 105 FM'de yayın yapmaktadır.

Azerbaycan Devlet Radyosunda aşağıdaki yazı işleri büroları faaliyet göstermektedir:

Sosyo-politik programlar

Edebiyat ve sanat

Genel Programlar Müdürlüğü

Müzik programları

Eğitici ve bilimsel kitle programları

Uluslararası Azerbaycan Radyosu

Halk sanatı

Gençlik ve spor

Çocuk programları

Haberler

Bir grup yönetmen

Yönetim Bölümü

Rusça

 

Aslında, Radyo nesillerden beri süregelen bir kültürü tanımlamaktadır.

Radyo sayesinde, hepimiz yurtiçi ve yurtdışı haberlerden, güncel müziklerden ve sanat etkinliklerinden hızlı bir şekilde haberdar olabiliriz.

Gerçekten, radyo bizi dünyadaki olaylardan haberdar eden kitle iletişim araçlarından biridir. Ayrıca hızlı bir iletişim aracı olan radyo kısa zamanda geniş kitlelere ulaşır. Haberlerin dışında, müzik ve sanatsal radyo programları sayesinde iyi vakit geçirebilir, radyo dinlerken bir yandan da işlerimizle ilgilenebiliriz.

Çok uzun yıllardan bu yana gerek müzik dinlemek, gerekse eğlenceli radyo programlarını takip etmek için kullanılan radyo, teknolojinin gelişmesiyle beraber farklı bir boyuta taşınmıştır. Artık radyolar, daha net ve daha kaliteli bir ses sunmaktadır. Durum böyle olunca radyo severler, teknoloji geliştikçe radyoya daha büyük bir tutkuyla bağlanmaktadır. Radyoda yapılan eğlenceli programlar ve haber bültenleri de insanlara bilgi vermek ve onları eğlendirmek için çalışmaktadır. Televizyonun olmadığı zamanlarda insanlar haberleri radyodan takip etmekteydi. Dolayısıyla bu insanların yaşamında radyo, belki televizyondan bile daha büyük bir öneme sahiptir.

Peki, neden radyo dinleriz?

Ruh halimizi iyi bir şekilde yansıtmak için müzik türleri arasında, beklentilerimizi karşılamayı ister ve en uygun koşullarda, iyi radyo kanalları arasında seçimler yaparız.

 

İnşaallah, en kısa zamanda, Karabağ tamamile işgalden kurtarıldı, haberini vermeniz dileklerimle...

Karabağ bizimdir, Karabağ Azerbaycandır!

Haber: Hakan Dikmen

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732