Türkiye'de bir ilk! Koronavirüsten sonra Guillain Barre Sendromu'na yakalandı!

Tüm Türkiye koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, İzmir'de herkesi şoke eden bir olay yaşandı. Gelen bilgiye göre koronavirüsü atlatan bir kişiye, Guillain Barre Sendromu teşhisi konuldu. Uzmanlar bu durumun çok nadir görüldüğünün altını çizdi.

Sağlık Yayın: 27 Ocak 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 27.01.2021 17:04:59
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Koronavirüsü atlatan Çelik Çetin (64)  tedavisinden sonra kısmi felç geçirdi. Koronavirüse bağlı bağışıklığın bozulmasıyla birlikte felç vakalarının nadir de olsa görüldüğünü belirten Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Yıldız Arslan önemli açıklamalarda bulundu.

koronayi-atlatti-guillain-barre-sendromu-na-3-13891844-osd.jpg

Çelik, koronavirüsü tamamen arttırdığını düşünerek,kısmi felç geçirip yürüyemez haline gelince hastaneye başvurdu.

Kas zayıflığı, uyuşma, yüz, kol ve bacak bölgelerinde karıncalanma gibi şikayetler sonucunda Çelik'e Guillain Barre Sendromu teşhisi konuldu.

koronayi-atlatti-guillain-barre-sendromu-na-13891844-osd.jpg

KISA SÜREDE İLERLEYEN BİR HASTALIK

Dr. Arslan, yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:

"Bu hastamızda aksonal tutulum vardı. Sinirin tüm gövdesini tutan, motor güç kaybına yol açan ve hastalığın ağır seyretmesine neden olan GBS'nin bir türü. Bu vesile ile Covid-19'un daha çok sinirlerde aksonal tutulum yaptığını anlamış olduk. GBS, kısa sürede ilerleyen bir hastalık"

KORONAVİRÜS GEÇİRENLER DİKKAT!

Koronavirüs geçirenlerin mutlaka dikatetmesi gerektiğini belirten, Arslan, "Özelikle Covid-19 pozitif geçiren kişilerin 2-3 hafta içerisinde ayaklarda, kollarda güçsüzlük, uyuşma başladıysa, hemen bir doktora görünmelerini tavsiye ederim. 'Sinirlerde bir tutulma var mı?' araştırılmalı. Çünkü tedavi olunmazsa sonu ölüme kadar gidebilen bir hastalık. Dünyada da benzer vakalar olduğunu yaptığım araştırmalar sonucunda öğrendim; ancak nadir görülen bir durum. Bu nedenle olgu sunumu olarak ülkemizde görülen bir örnek vaka olarak tıp literatürüne bildireceğim" dedi.

koronayi-atlatti-guillain-barre-sendromu-na-2-13891844-osd.jpg

TEDAVİ SÜRECİ

Doç. Dr. Arslan, tedavi sürecini şu şekilde aktardı:

"Hastanın yatışını verdiğimiz günün akşamında nefes darlığı başladı. Guillain Barre Sendromu, otonom sinir sistemini tuttuğu için kalbi ve diyaframı etkileyebilir. Hasta nefes almakta güçlük çeker, ölümcül bir durumda dahi kalabilir. Biz, hemen hastayı yoğun bakıma aldık. Virüsün, sinirlerde yaptığı hasarın etkilerini yok eden immünglobulin tedavisi uyguladık. Tedaviye, çok iyi yanıt verdi. Ertesi gün, cihaza bağlı olmadan nefes almaya başladı. 5 gün boyunca uygulanan tedavinin ardından hasta, kol ve bacaklarını oynatabildi. Fizyoterapi tedavisinin ardından, ayakta durabilmeye ve yürümeye başladı"

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732