Turkcell, Çin Kalkınma Bankası İle 500 Milyon Euroluk Kredi Anlaşması

Turkcell, altyapı yatırımların finansmanı için Aralık 2019'yılında mutabakatını duyurduğu Çin Kalkınma Bankası kredi paketini imzaladı.

Ekonomi Yayın: 10 Ağustos 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 10.08.2020 16:25:11
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

500 milyon euro tutarında ve 8 yıl vadeli olmak üzere kredi paketi, kullanım döneminin bitiminden itibaren 5 yıllık zaman içerisinde düşük başlayıp giderek artan taksitler halinde geri ödenecek.

Aralık ayında Çin Kalkınma Bankası'yla uzun vadeli bir kredi paketi için mutabakata varan Turkcell, bu kapsamda toplam 500 milyon euro tutarında 8 yıl vadeli kredi anlaşmalarını imzaladı.

Yapılan anlaşmaya göre krediler imza tarihinden itibaren 3 yıl içerisinde yapılacak yatırımlara paralel olarak euro ve Çin yuanı (RMB) cinsinden kullanılabilecek.

Turkcell ayrıca RMB kredilerin kur ve faiz risklerinin ihtiyaç oldukça hedge edilmesi için ICBC Turkey ile bir mutabakat anlaşması imzaladı.

Bu kapsamda RMB cinsinden kullanılan kredilerin risklerinin bertaraf yapılması için gerekli hedge işlemleri yapılabilecek.

YATIRIMLARA KESİNTİSİZ DEVAM EDİYORUZ

Turkcell Finanstan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Osman Yılmaz, Çin Kalkınma Bankası'yla imzalanan anlaşmanın hem Turkcell'e hem de Türkiye ekonomisine duyulan uluslararası güvenin en açık göstergesi olduğunu söyleyerek şöyle devam etti:

Son zamanda iyice belirginleşen dijitalleşme trendi, Turkcell'in sunmuş olduğu ürün/hizmetlere ve veri kullanımına olan talebi daha çok arttırırken pandemi dönemi iletişimin önemini bir defa daha gösterdi.

Bu zamanda veri kullanımda yüzde 50'lere varan artışlar yaşarken, BiP üzerinden yapılan görüntülü görüşmelerde 10 kata varan, TV+ kullanımında ise yüzde 15 artışlar gördük.

Ayrıca fiber olmayan yerlerde müşterilerimize fiber hızında mobil internet sunabilmemizi sağlayan Superbox ürünümüze olan talep de katlandı. Turkcell olarak, büyüyen abone bazımıza en kaliteli hizmeti sunmaya devam etmek için yatırımlara hız kesmeden devam ediyoruz.

Uzun vadeli yatırımlar için uzun vadeli finansman sağlanması iş modelimizin temel prensiplerimizden.

ALTYAPI YATIRIMLARIMIZA HAZIRIZ

Turkcell'in bu anlaşmayla etkin bilanço yönetimini likidite ve kur riskinin çeşitlendirilmesi anlamında bir defa daha kanıtladığın altını çizen Yılmaz, İmzaladığımız anlaşmayla önümüzdeki 3 sene yeni nesil teknoloji satın alımlarını finanse etmeyi hedefliyoruz.

Uzun vadeli, uygun maliyetli ve hem euro hem de RMB cinsinden kullanılabilecek bu krediyle satın alımlarımızı finanse ederken bu dönemde vadesi gelecek kredilerimizi de elverişli koşullarda yenilemiş olacağız.

Başarıyla tamamladığımız bu anlaşma sayesinde gelecek dönemlerdeki altyapı yatırımlarımıza finansman anlamında hazırız.

ARTAN TAKSİTLER HALİNDE ÖDENECEK

3 yıllık dönemde kullanılacak krediler için kullanım süresi boyunca anapara geri ödemesi yapılmayacak; kullanım döneminin bitiminden itibaren 5 yıllık zaman içerisinde düşük olarak başlayıp giderek artan taksitler halinde geri ödenecek.

İLK UZUN VADELİ RMB CİNSİ KREDİ ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI

Turkcell, tedarikçileriyle ilk yerel para birimi cinsi anlaşmasını 2017'yılında LTE servis ve ürünleri için yapmıştı. 2018 yılında ise Turkcell, Çin Kalkınma Bankası ile söz konusu anlaşmanın finansmanı için Türkiye'de ilk uzun vadeli RMB cinsi kredi anlaşmasını imzalamıştı. Son olarak Turkcell yerel para ile ticaret hacmini daha çok artırarak finansal yönetimini güçlendirme kararı almış, bu amaçla Çin menşeili tedarikçileriyle ileri tarihli tüm kontratlarını RMB cinsinden yapma konusunda mutabık olarak kalmıştı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732