Türk doktor tek tek yan etkileri sıraladı! 2 gün boyunca ağrı..

Tüm dünya ölümcül koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Salgına ilişkin ülkeler geliştirdikleri aşıları vatandaşlarına uygulamaya başladı. Ancak hala dünyadaki koronavirüs aşılarının yan etkileri merak ediliyor. Türk doktor bu etkileri açıkladı.

Sağlık Yayın: 05 Ocak 2021 - Salı - Güncelleme: 05.01.2021 16:15:06
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Pfizer BioNTech'in geliştirmiş olduğu koronavirüs aşısını 3 gün önce olan Türk doktor, aşı sonrasında kendisinde gördüğü yan etkileri tek tek sıralayarak, salgının bitiş tarihi hakkında da bilgi verdi.

YAN ETKİLERİNİ VE SALGININ BİTİŞ TARİHİNİ AÇIKLADI

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS), çalışanı Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Ertan Erel, olduğu Pfizer koronavirüs aşısının yan etkilerini, "Çok hafif baş ağrısı, aşı yerinde 2 gün süren ağrı ve hafif burun tıkanıklığı gibi yan etkilerini gördüm" şeklinde sıraladı. 

b-055.jpg

Uzman isim Erel açıklamasının devamında salgının bitiş tarihi hakkında ise "Salgının Haziran-Eylül 2021'de bu enfeksiyonun biteceği söylenebilir"  açıklamasını yaptı.

 

AŞININ TAM YAN ETKİLERİ

Erel, olduğu koronavirüs aşısının tam yan etkilerini şu şekilde sıraladı:

"Normalde aşılar uzun yıllarda üretildiği için ne gibi yan etkileri olabileceği daha ayrıntılı bilinmektedir. Covid-19 aşıları hızlı üretildiği için yan etkileri tam olarak hesaplanamamıştır. Ciddi yan etkiler nadir görülmektedir, binde veya milyonda bir böyle bir etki olsa bile aşının koruyuculuğu en azından yüzde 20'nin üzerindedir ve aşı olmak her bakımdan daha avantajlıdır. Ben Biontech aşısını 3 gün önce oldum ve çok hafif baş ağrısı, aşı yerinde 2 gün süren ağrı ve hafif burun tıkanıklığı gibi yan etkilerini gördüm"

5ed1de7dd265a21cc458313c.jpg

VİRÜSÜN BİTECEĞİ TARİH

Aşının koruyuculuk etkisinin süresinin net olmadığını, bu durumunun virüsün mutasyon geçirmesine göre değişebileceğini söyleyen Erel, "Sürü bağışıklığı mantığı ile toplumun en az yüzde 60'ının enfeksiyon geçirmiş veya aşılanmış olması gerekir. O zaman bulaş çok azalır ve kısa sürede biter. Şu anda yüzde 15-20 virüs bulaşımı gerçekleşti. Semptomsuz vakalar da buna dahildir. Bu mutasyon ve yayılma hızı ve aynı familyanın geçmiş salgınlarına bakıldığında (SARS 2002, MERS 2012) Haziran-Eylül 2021'de bu enfeksiyonun biteceği söylenebilir" dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732