Tüm Türkiye'de Her Alanda Maske Takmak Zorunlu Oldu

İçişleri Bakanlığı' 81 il valiliğine gönderdiği yeni genelgeye göre bütün Türkiye'de evler hariç olmak üzere bütün yerlerde maske takmak zorunlu hale geldi.

Gündem Yayın: 08 Eylül 2020 - Salı - Güncelleme: 08.09.2020 17:12:55
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Kovid-19 vaka sayıları tekrardan hızla artışa geçmesinden sonra İçişleri Bakanlığı'81 il valiliğine gönderdiği genelgeye göre bütün Türkiye'de evler hariç olmak üzere kamuya açık yerler, cadde, sokak, park, bahçe, piknik yeri, sahiller, toplu ulaşım araçları, iş yerleri, fabrikalar vb. gibi yerlerde maske takmak zorunlu hale geldi.

Genelgede, içerisinde bulunulan kontrollü sosyal hayat döneminde salgınla mücadelenin genel prensipleri olan temizlik, maske artı sosyal mesafe kuralların yanı sıra her bir faaliyet alanı/iş kolu için ayrı ayrı belirlenen tedbirlere uyum ve etkin denetim mekanizmaların büyük önem taşıdığı söylendi.

Genelgede, farklı tarihlerde yayımlanan genelgeler ile belirli dezavantajlı gruplara yönelik ya da kamuya açık bazı yerlerde herkese maske takma zorunluluğu getirildiği, şehirlerarası ve şehir içi yolcu taşımacılığına dair düzenlemeler yapılarak hangi durum ve şartlarda şehir içi toplu taşıma araçlarının ayakta yolcu alabileceğininbelirlenmesi il ve ilçe hıfzıssıhha kurullarına verildiği hatırlatıldı.

Lokanta restoran, kafe ve benzeri işletmelerin müzik faaliyetlerine yasak getirildi. Gelinen aşamada başta fiziki mesafe kuralı olmak üzere alınan tedbirlere yeterince riayet edilmemesinin, hastalığın yayılım hızının artırması ve toplum sağlığını riske atması sebebiyle; dün gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen Kabine Toplantısında 81 ili kapsayacak şu kararlar alındı:

TÜM ALANLARDA MASKE TAKMAK ZORUNLU

Ülke genelinde (meskenler hariç olmak üzere) bütün yerlerde (kamuya açık yerler, cadde, sokak, park, bahçe, piknik alanı, sahiller, toplu ulaşım araçları, işyerleri, fabrikalar vb.) halka istisnasız maske takma zorunluluğu getirildi.

MİNİBÜS VE OTOBÜSLERE AYAKTA YOLCU ALINMAYACAK

Minibüs ve midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kuralların uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek.

METRO VE METROBÜSLER İÇİN ÜST SINIR BELİRLENECEK

Bunların dışında kalan raylı sistem araçları (metro ve tramvay vb.), metrobüsler olmak üzere koltuk kapasiteleri seyreltilmiş kaldırılmış otobüsler gibi ayakta yolcu taşıma ağırlıklı toplu ulaşım araçlarında; fiziki mesafe kurallarına aykırı olmayacak şekilde hangi oranda ve sayıda ayakta yolcu alınabileceği il ilçe umumi hıfzıssıhha kurulları tarafından tespit edilecek.

Raylı sistem araçları (metro, tramvay vb.), metrobüsler ve koltuk kapasiteleri seyreltilmiş kaldırılmış otobüslerde ayakta alınabilecek yolcu sayısını belirtir levha tabela herkesin görebileceği şekilde asılacak ayaktaki yolcuların durabileceği yerler fiziki olarak işaretlenmek suretiyle ilanı sağlanacak.

MÜZİK YAYINI 24'TEN SONRA ARTIK YASAK

Restoran, kafe vb. tüm yeme-içme ya da eğlence yerlerinde saat 24.00'ten sonra müzik yayınına (canlı müzik, kayıt dinletilmesi vb. her türlü yayın dahil) hiçbir şartta izin verilmeyecek.

Mülki idare amirlerin koordinasyonunda kolluk birimleri ve yerel yönetimler bu konuda gerekli tüm tedbirleri alacak.

TEDBİRLER VALİ VE KAYMAKAMLIKLARCA ALINACAK

Halkın toplu olarak bulunduğu ve bulunabileceği yerler (pazaryerleri, sahiller vb.) ile kafe, restoran vb. yeme içme eğlence mekanları; Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberi ile İçişleri Bakanlığın ilgili Genelgelerinde belirtilen Kovid-19 salgınıyla mücadele için alınan tedbirlere ve belirlenen kurallara uyulması hususunda denetimlerin devamlılık taşıyacak şekilde etkinliğin artırılmasına yönelik gerekli olan her türlü tedbirler vali ve kaymakamlarca alınacak.

PARA CEZALARININ TAHSİLİ KONUSUNDA HASSASİYET GÖSTERİLECEK

Kovid-19 mücadele kapsamında alınan tedbirlere riayet etmeyen gerçek ve tüzel kişilere (işletmeler vb.) uygulanan idari para cezalarının tahsili konusunda vali ve kaymakamlarca gerekli hassasiyet gösterilecek.

Vali ve kaymakamlarca yukarıda belirtilen esaslar çerçevesinde gerekli kararların Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca ivedilikle alınacak.

Uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecek ve mağduriyete sebep olunmayacak. Alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunun ilgili maddeleri gereğince idari işlem tesis edilmesi ve konusu suç teşkil eden davranışlara dair Türk Ceza Kanunun 195'inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732