Tüm Dünyayı Kovid-19 Virüsünden Daha Tehlikeli Bir Sağlık Sorunu Bekliyor

Kovid-19 salgınıyla boğuştuğumuz şu günlerde tüm dünyayı bekleyen en büyük sağlık tehdidi antibiyotik direnci olduğuna dikkat çeken bilim adamları, "Kovid-19, antibiyotik direnci potansiyel etkilerin yanına bile yaklaşamaz" sözleriyle bütün dünyayı uyardı.

Sağlık Yayın: 10 Eylül 2020 - Perşembe - Güncelleme: 10.09.2020 16:20:05
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Aralık 2019'yılında aniden ortaya çıkan Kovid-19 dünya genelinde can almaya devam ederken, uzmanlar insanlığın karşı karşıya kalabileceği daha büyük tehlikelere karşı dikkat çeken uyarılarda bulundu.

KOVİD-19 GÖLGEDE BIRAKABİLİR

Avustralya Bilimsel ve Endüstriyel Araştırmalar Organizasyonu'nda (CSIRO) Biyogüvenlik Araştırmaları Direktörü olarak görev yapan Dr. Paul De Barro, Kovid-19 salgınını gölgede bırakabilecek tehlikenin 'antibiyotik direnci' olduğunu belirtti.

Ada ülkesi Fiji'de üç yıllık bir çalışma yapan De Barro ve ekibi, 880 binlik nüfusuna rağmen dünyanın en yüksek bakteri enfeksiyonu oranına sahip olan ülkeyi mercek altına aldı.

Pasifik adaları ülkelerinde acil durum söz konusu olduğunu belirten De Barro, aşırı antibiyotik kullanımı enfeksiyon hastalıkları riskini daha çok artırdığını söyledi.

HEM İNSANLARI HEM DE HAYVANLARI ETKİLİYOR

Fiji'de geçtiğimiz ay 10 kişi leptospiroz hastalığı sebebiyle yaşamını yitirdi. Bir bakteri enfeksiyonu olan hastalık hem insanları hem de hayvanları etkiliyor.

İNSANLIK İÇİN EN BÜYÜK SAĞLIK TEHDİDİ

Antibiyotik direncin modern tıbbı karanlık çağlara geri döndürebileceğini söyleyen De Barro, "Eğer Kovid-19'kötü olduğunu düşünüyorsanız, antibiyotik direncini istemezsiniz.

Durumu abarttığımı düşünmüyorum, bu insanlık için en büyük sağlık tehdidi. Kovid-19, antibiyotik direncinin potansiyel etkilerinin yanına bile yaklaşamaz."

SİSTEM BASKI ALTINDA KALACAK

Antibiyotiklerin sağlık sisteminde büyük bir rol oynadığını belirten De Barro, "Basit bir çizik ya da doğum yapmak bile sizi öldürebilir. Kanser tedavileri, ameliyatlar, diyabet bunların hepsinin arka planında antibiyotikler kullanılıyor.

Eğer yanlış kullanım devam ederse, sağlık sistemi Kovid-19'da gördüğümüz gibi büyük baskı altında kalacak."

YILDA 700 BİN ÖLÜM

Kovid-19'a karşı en büyük silah olan sosyal mesafenin antibiyotik direncine karşı işe yaramadığını anlatan De Barro, bakterilerin gıdalarda, suda, havada ve günlük temas edilen tüm yüzeylerde bulunduğunu söyledi.

CSIRO'nun çalışmasına göre antibiyotik direnci halihazırda yılda 700 bin ölüme yol açıyor. Eğer önüne geçilmezse bu rakamın dünya genelinde yıllık 10 milyonu bulabileceği tahmin ediliyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732