Tiyatro Emekçilerinin 1 Mayıs’ı Kutlu Olsun!

Bu yıl 1 Mayıs bildirimizi, dergimiz yazarı, Özgür Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni ve İzmir Tiyatroları Derneği Başkanı Özgür Başkaya kaleme aldı. Özgür Başkaya’nın bildirisini okurlarımızla paylaşıyor, başta tiyatro emekçileri olmak üzere, tüm işçilerin, emekçilerin birlik, mücadele ve dayanışma gününü kutluyoruz.

Gündem Yayın: 01 Mayıs 2021 - Cumartesi - Güncelleme: 01.05.2021 18:02:58
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Bugün 1 Mayıs…

Daha güzel bir dünyada yaşamak için işçilerin-emekçilerin eylemliliklerini yükselterek canları pahasına dünya çapında güçlerini gösterdikleri günlerin en anlamlılarından.

       Bugün 1 Mayıs…

Bahar ve çiçek bayramı diye geniş kitlelere dayatılan ancak bu manipülasyona karşı işçilerin kararlı mücadelesiyse dünyada olduğu gibi ülkemizde de ‘’mücadelenin günü’’ olarak hayata geçen gün.

       Kapitalizm ezen-ezilen karşıtlığında sadece işçiler, köylüler, memurlar üzerinde bir baskı ve sömürü sistemi değildir. Kapitalizm bir insansızlaştırmanın adıdır. Bu insansızlaştırma sisteminde “insan için olanı-insani değerleri” savunan tüm kesimler elbette kapitalizme ve onun sömürü sistemine karşıdırlar. 

       Kapitalizm kendi egemenliğine sorun yaşatabilecek tüm insanları kendi ücretli kölesi haline getirmeye çalışmaktadır. Doktoru, avukatı, öğretmeni hattı zatında sanatçıyı, tiyatrocuyu da.

       İşte bu süreçte genelde sanat ve özelde tiyatro emekçileri kapitalizmin kıskacı altında bugünü yaşıyor.

       İnsan ve insana bağlı değerleri, özgürlüğü, adaleti, eşitliği savunan tüm tiyatro emekçileri; Kapitalizmin bu çürümüş sitemiyle mücadele etmek için acilen örgütlenmelidir. Bu örgütlenme olabildiğince uluslararası çapta ve diğer sanat dallarıyla da inşa edilmelidir. Bu nedenlerle 1 Mayıs tiyatro emekçileri için DE çok önemlidir. Kurtuluşun tek başına olamayacağını gören tiyatro emekçileri, 1 Mayıs’a tüm güçleriyle sahip çıkmalıdır. Tiyatro emekçileri 1 Mayıs’ın bayram olmadığını bilir. 1 Mayıs, insanlık kapitalizm belasından kurtulduktan sonra bayram olacak ve coşkuyla “bayram” gibi kutlanacaktır.

        1 Mayıs uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günüdür. 

Hamlet’in ünlü tiradını hatırlamakta fayda var:

‘’olmak ya da olmamak, işte bütün mesele bu!

düşüncemizin katlanması mı güzel, zalim kaderin yumruklarına, oklarına

yoksa diretip bela denizlerine karşı dur, yeter! demesi mi’’

‘’Dur, yeter! ‘’

diyen tiyatro emekçilerinin birlik, mücadele, dayanışma günü kutlu olsun.

 

ÖZGÜR BAŞKAYA

Özgür Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni / İzmir Tiyatroları Derneği Başkanı

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732