Sürdürülebilir bir gelecek için spor

Kalkınma ve Barış için Dünya Spor Günü kapsamında, Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için Spor başlıklı panel ve yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. Etkinlikte söz alan Avrupa Şampiyonu Milli Sporcu Ferhat Arıcan, “Avrupa şampiyonu olduğumda kupamı değil mataramı kaldırarak bir mesaj vermek istedim. Benim için toplumsal meselelere dair farkındalık oluşturmak madalyadan çok daha değerli” dedi

Yayın: 09 Nisan 2021 - Cuma - Güncelleme: 09.04.2021 15:37:26
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Yöneticiliği Bölümü ile Çevre, Enerji ve Sürdürülebilirlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇESUAM) iş birliğinde, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye’nin katkılarıyla “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları için Spor” paneli gerçekleştirildi. Kalkınma ve Barış için Dünya Spor Günü kapsamında düzenlenen panelde UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü Faik Uyanık, Avrupa Şampiyonu Milli Sporcu Ferhat Arıcan, Gazeteci Banu Yelkovan, BİLGİ Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Hacısoftaoğlu, BİLGİ Medya Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart konuşmacı olarak yer aldı. Panelin ardından düzenlenen “Spor ve Sürdürülebilirlik” yuvarlak masa toplantısı ise BİLGİ Spor Yöneticiliği Bölümü ile ÇESUAM’ın iş birliğiyle, BİLGİ Medya Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Itır Erhart’ın moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Yuvarlak masa toplantısında ise Axa Sigorta CEO'su Yavuz Ölken,  Aktif Yaşam Derneği'nden Şule Serter ve Adım Adım Derneği Dönem Başkanı Kıvanç Ergun söz aldı. 

Barış ve kalkınma amaçları spor ile yerine getirilebilir

Sürdürülebilir kalkınma amaçları için sporun işlevinin ele alındığı etkinlikte UNDP Türkiye İletişim Koordinatörü Faik Uyanık, sporun uluslararası alanda yaratığı diyaloğun önemini vurgulayarak; “Pandemi sporun tüm alanlarını olumsuz etkiledi. Ancak bu dönemde bile sporun dönüştürücü gücünü ve eşsiz potansiyelini göstermek için Birleşmiş Milletler (BM) birçok çalışmada bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres açıkladığı Daha İyi Bir Düze Çıkış Raporu’nda, sporun barış ve kalkınma amaçlarının yerine getirebilmesinde kullanılabilecek ekonomik ve esnek bir araç olduğunu, toplumsal cinsiyet eşitliğine alan açtığını, toplumsal kapsayıcılığı teşvik ettiğini, kırılgan gruplara yönelik ayrımcılıkla mücadelede etkili olduğunu vurguladı” dedi.

“Dünya yaşanmayacak bir yere dönüştüğünde hayallerimizin bir anlamı kalmayacak”

Avrupa Şampiyonu Milli Sporcu Ferhat Arıcan yaşanan küresel felaketlerin, iklim krizine ilişkin adımlar atılmasını gerekli kıldığını belirterek, “Spor, toplumsal konulara dikkat çekmek adına çok önemli ve etkili bir araç. Toplumlar üzerinde dönüştürücü ve birleştirici bir etkisi var. Avrupa şampiyonu olduğumda kupamı değil mataramı kaldırarak bir mesaj vermek istedim. Benim için toplumsal meselelere dair farkındalık oluşturmak madalyadan çok daha değerli. Dünya yaşanmayacak bir yere dönüştüğünde hayallerimizin bir anlamı kalmayacak. Bu yüzden tek başıma ne yapabilirim ki demeden kişisel atıklarımızı azaltmak, su ve enerji tasarrufu yapmak, yeşil alanları korumak çok kıymetli” dedi. 

Rol model olacak sporculara ihtiyaç var

Gazeteci Banu Yelkovan; “2024 Yaz Olimpiyatları Paris’te gerçekleştirilecek. Paris, bu olimpiyatları göz önünde bulundurarak karbon salınımını yüzde 50 azaltmayı hedef olarak belirledi. Bunun nedeniyse sadece bir olimpiyat oyununda yeryüzüne salınan karbondioksit miktarının bile 3.4 milyon ton olması. Bu anlamda son dönemde olumlu dönüşümlerin yaşandığını düşünüyorum ve bunda Ferhat Arıcan gibi sporcuların, rol modellerin büyük katkısı var” şeklinde konuştu.

Spor, sağlık ve sürdürülebilirlik birlikte düşünülmeli

Yuvarlak masa toplantısına katılan Axa Sigorta CEO'su Yavuz Ölken; “Bizim mesleğimiz, insan için değerli olan şeyleri korumak üzerine kurulu. Bu doğrultuda sonuçlarını düzenli olarak paylaştığımız global ölçekli Gelecek Riskler Raporumuzda öne çıkan bazı başlıkları paylaşmak istiyorum. Bunlar; küresel ısınma ve iklim krizi, konjonktüre bağlı olarak sosyoekonomik riskler, terörizm, siber riskler. Pandemi ve hastalıklar ise önceki yıllarda hep son sıralarda yer aldı. Ancak görünen iklim değişikliğinin tek başına bir risk olmadığı. İklim değişikliği biyolojik çeşitlilik kaybından salgın hastalıklara kadar pek çok riskle bağlantılı. Bu bağlamda bireysel çabalar da çok önemli” dedi. Pandemi sonrası hayata da değinen Ölken, “Covid sonrasında ertelediğimiz sağlık sorunlarıyla yüzleşeceğiz. Dünyada her yıl yaklaşık 18 ila 20 milyon arasında insan kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakam her 7 dakikada bir 250 kişilik bir uçağın düşmesine eş değer. Rahatsızlıkların genel nedeni ise hareketsizlik. Spor, sağlık ve sürdürülebilirlik birlikte düşünülmesi gereken kavramlar” şeklinde konuştu.

 

 

 

Detaylı Bilgi:

Gökçe Kopuk / İstanbul Bilgi Üniversitesi / 0538 095 61 56 / gokce.kopuk@bilgi.edu.tr

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hakkında:

İstanbul Bilgi Üniversitesi, 1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla “Okul için değil yaşam için öğrenmeliyiz” ilkesiyle yola çıkarak kurulmuştur. 1.000 kişiyi aşkın bir öğretim kadrosuna sahip olan üniversitenin 20.000’i aşkın öğrencisi ve 50.000’e yakın mezunu vardır. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Hukuk, İşletme, İletişim, Sağlık Bilimleri, Mimarlık ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri fakültelerinin yanı sıra yüksekokulları, meslek yüksekokulları ve enstitüleri çatısı altında 150’yi aşkın ön lisans, lisans ve doktora programı sunmaktadır. Kurulduğu günden bu yana öğrencilerine uluslararası gelişim fırsatları sunan İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yükseköğretim Derecelendirme Kuruluşu QS’in 2020 yılı “Gelişmekte olan Avrupa Ülkeleri ve Orta Asya Üniversiteleri Sıralaması”nda en iyi 130 üniversite arasında yer almaktadır. İstanbul’un merkezinde, santralistanbul, Dolapdere ve Kuştepe olmak üzere üç kampüsü bulunmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi hakkında ayrıntılı bilgiye www.bilgi.edu.tr adresinden ulaşılabilir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732