SGK Bağkur Prim Borcu Yapılandırma 2020

31 Ekim 2020 tarihine kadar olan prim borçlarını 2 ay içerisinden ödemeyen yada yapılandırmayanların borcu silinip günleri dondurulacak. Vergi yapılandırılmasında yapılan değişiklikler de Bağ-Kur’luları ilgilendiren yapılandırma ile ilgili bir madde yer aldı. SGK Bağkur prim borcu yapılandırma 2020 yılında neleri kapsıyor? İşte Detaylar…

Gündem Yayın: 09 Kasım 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 09.11.2020 20:49:09
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Bağ-Kur’lulara Müjde!

Bağkur’luların primleri için dondurma, yapılandırma ve ihya kolaylığı getirildi. Böylece borcu olduğu için emekli olamayanlar ise yapılandırma sayesinde emeklilik hakkına da kavuşmuş olacak. Ayrıca bu borçlarını sildirerek, günlerini de dondurabilirler. Eğer yeterli primleri var ise para ödemeden de emekli olabilecekler.

Bağ kur prim borcu bulunan Bağ-Kur’lular, 31 Ocak 2021 tarihine kadar bunu prim borçlarını yapılandırmadıkları takdirde bu borçları silinecek ve sigortalılıkları durdurulacak. Bu durumda geçmişte SSK’lı olanlar için SSK’dan emekliliğin yolu açılacak.

31 Aralık tarihine kadar yapılandırma başvurusunun yapılması gerekecek. Başvuruda bulunup borçlarını yapılandıranların SGK‘ya olan yapılandırma ilk taksitlerini 28 Şubat 2021’e kadar ödemeleri gerekecek. Yapılandırma kapsamındaki borçlar, Yİ-ÜFE oranında güncellenecek ve 18 taksite kadar ödenebilecek. Yapılandırmayla ilgili düzenlemede Bağ-Kur’lular için kritik bir detay daha var. Buna göre; 31 Ekim tarihi itibarıyla prim borcu bulunan Bağ-Kur’lular, 31 Ocak 2021’e kadar prim borçlarını ödemez ya da yapılandırmazlarsa sigortalılıkları durdurulacak.

Sigortalılık Süreleri Dondurulacak!

Düzenlemeye göre, Bağ-Kur’lu olan bir esnaf, çiftçilerin 31 Ekim 2020’ye kadar olan prim borçlarını 2 ay içinde ödemeyen veya yapılandırmayanların prim borcu silinecek ve sigortalıkları dondurulacaktır. Bu süreler emeklilik için geçerli değildir. Geçmişte borçlarını yatırmayanlar ise faaliyetlerini sürdürüyor ise 1 Kasım 2020 tarihinden itibaren Bağ-Kur kayıtları yeniden başlayacak. Bağ-Kur’lu olup olup, prim borcu sebebi ile daha önce sigortalılık süreleri durdurulanların ise hak sahipleri ve kendileri, yasa çıktıktan itibaren 2 ay içerisinde SGK’ya ihya başvurusu yapabilecek.  

Gecikme faizi yerine enflasyon farkı ile anaparayı Şubat ayına kadar ödemeleri durumunda ise durdurulan süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir. Borcun tamamını ilk taksit döneminde yatırmayanların ise ihya işlemi geçerli olmayacaktır. Böylece prim eksiği olan, yüksek prim borcu sebebi ile emekli olamayanlara fırsat doğmuş olacaktır.

Yapılandırma da Kapsam Genişledi! Borçlar 5 yılda 5 eşit taksit ile ödenecek. Tüm bilgileri yazımızın içeriğinden alabilirsiniz.

 

Borcu Yüzünden Emekli Olamayanlara Fırsat! Neler Değişecek?

Torba yasası ile Bağkurlulara primleri için dondurma, SGK Bağkur prim borcu yapılandırma ve ihya kolaylığı  getirildi.

  • 31 Ekim 2020 tarihine kadar olan prim borçlarını 2 ay içinde ödemeyen veya yapılandırmayanların borcu silinecek ve günleri dondurulacak.
  • Bu süreler emeklilik için geçerli olmayacak.
  • Geçmiş yıllarda borçlarını yatırmayanlar faaliyetlerini sürdürüyor ise 1 Kasım 2020’den itibaren Bağ-Kur kayıtları yeniden başlayacaktır.
  • Daha önce günleri donduranlar 2 ay içinde ihya edilecek.
  • Gecikme faizi yerine ana parayı ve enflasyon farklını Şubat ayına kadar ödemeleri durumunda durdurulan süreler, sigorta süresi olarak değerlendirilecek.
  • Böylece prim eksiği olan veya yüksek prim borcu sebebi ile emekli olamayanlar emekliliğe hak kazacak ve emekli olacaklardır.

Kaynak: devlethaber.net

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732