Salgının Faturası Çocukların Sırtında Kesiliyor

İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, TÜİK tarafından 31 Mart’tarihinde yayınlanan çocuk işçiliği rakamlarını yorumladı: “İçinden geçtiğimiz bu zamanın en ağır faturası çocuklarımıza kesilmektedir.”

Siyaset Yayın: 29 Ağustos 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 29.08.2020 12:50:33
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Tekin, “çocuklarını koruyamayan bir devlet şapkayı önüne koyup acilen önlem alacağı yerde, ailelere 392 lira fatura kesiyor.”

Sektörün tekerini ise çocuklar döndürüyor

Gürsel Tekin sözlerine TÜİK raporunda çarpıcı rakamların altını çizip konuşmasına şöyle devam etti; “Propaganda yapmakla bu işler olmuyor. Miting meydanlarında, televizyon ekranlarında ‘Almanya bizi kıskanıyor’ diye bağırmakla kimse bizi kıskanmıyor.

Bu ülkede çocukları yarısı kötü koşullarda ve ağır işlerde çalışmakta. Birçoğu okul yüzü görmemiş. AK Parti iktidarında ekonomide en çok pay sahibi olan sektörler çocukların sırtında taşınıyor.

Hizmet sektöründe 328 bin, Tarım sektöründe en az 221 bin, İmalat sektöründe 174 bin çocuk çalışıyor.

724 bin çocuk okulda ders çalışacakları yerde, tarlada, fabrikada çalıştırılmaya zorlanıyor. 19’uncu yüzyılın vahşi kapitalizmi AK Parti döneminde Türkiye’de yaşanıyor. Bu ülkeyi Saray’dan yönetenlerin bir dakika bile olsun yüzleri hiç kızarmıyor.

Yoksullukta, hastalıkta kader değildir

Çocuklara neden çalıştıkları sorulduğu zaman her 5 çocuktanda 2’si ‘ailelerine katkı için çalıştığını’ söylüyor. 20 milyon insan bugün Türkiye’de daimi yoksulluk eşiği altında yaşıyor.

Bu ne demek? 20 milyon insan yoksulluktan bile beter koşullarda hayatını geçirmeye çalışıyor. Bu yoksullar içerisinde çocuklar da var. Saray sosyetesi sırtını yalılara dayamış millete televizyondan “evde kalın” diye akıl veriyor.

Evde kalanların ne yiyip ne içtiği hakkında bir tek cümle etmiyor. Altın varaklı koltuklara kurulup, milletin verdiği vergilerle saray sofralarına oturanlar açın halinden anlamaz. AK Parti garibanları, yoksulları adeta ölüme terk ediyor.

Sadece 2019 yılında 67 çocuk çalışırken öldü.  Eğer bu tablo bu ülkeyi yönetenleri yerin 67 kat dibine sokmuyorsa, yüzleri bir dakika kızarmıyorsa, onların bu ülkeyi yönetme hakkı ahlaken yok demektir.

Türkiye’de 8 yılda 16 ülkenin nüfusundan fazla çocuk kayboldu Türkiye’de 2008 ve 2016 yılları arasında, resmi rakamlara göre; 190 bin kayıp çocuk vakası var.

Bu rakamlara Türkiye’de mülteci çocuklar dâhil değil. Bu çocuklara “evde kal” bile diyemiyoruz. Çünkü bu çocuklar kayıp. Ve nerede oldukları bilinmiyor.

Bu büyük bir toplumsal yaradır. Bu çocuklara ne oldu? Başlarına ne geldi? İktidar ne merak ediyor ne de araştırıyor.

Diğer bir önemli sorun ise, 1 milyondan çok Suriyeli çocuk savaş sebebiyle ülkemize sığınmış durumda. Ayrıca 500 binden çok çocuksa topraklarımızda dünyaya geldi.

Türkiye’nin eğilmesi gereken en ciddi sorun, kayıp kuşak sorunu.

İşin özeti, geleceğimiz olan çocukların her türlü sorununun çözülmesi hepimizin görevidir. Çocuklarımız söz konusu olduğunda siyaset bir kenara bırakılmak zorunda.

TBMM Başkanlığına, ‘kayıp çocuk vakalarına yönelik arama-komisyonu’ kurulması için onlarca önerge verdik. Meclis araştırması istedik ama nafile… Sadece kısa vadeli siyasi hesaplarla bu kadar önemli bir sorunu bile sümen altı ettiler.

Yarın bu konu da Türkiye’nin gündemine oturacak. Kayıp bir nesil bugün yapılanların acı faturasını önümüze çıkartacak. Geç olmadan gereken adımı atmak zorundayız.

Çocukları çalışmaya zorlayan, kayıp çocuklara bakmayan bir ülke ben büyük bir ülkeyim, ben güçlü bir ülkeyim diyemez. Herkes şapkasını önüne koymak bu acı problemle mücadele etmek zorunda.

Bu işin siyaseti yok. Ben bu ülkeyi yönetenlerden bir umut bekleyen çocukların sesi oldum, AK Parti’nin artık fildişi kuleden çıkıp, milletin yanında durma vaktinin geldiğini söylüyorum.

KAYNAK: acarhaberajansi.com

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732