ÖTV zammı Resmi Gazete’de yayınlandı! Yüzde 15'ten yüzde 60'a yükseltildi

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile elektrikli araçlar ÖTV zammı yapıldı. Yüzde 15 olan ÖTV miktarı yüzde 60'a yükseldi.

Ekonomi Yayın: 02 Şubat 2021 - Salı - Güncelleme: 02.02.2021 17:56:53
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile elektrikli araçlarda farklı oranlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammı yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre motor gücü 85 kW'yi geçmeyen elektrikli araçlarda yüzde 3'ten yüzde 10'a, motor gücü 85 kW'yi geçen fakat 120 kW'yi geçmeyen elektrikli araçlarla yüzde 7'den yüzde 25'e, motor gücü 120 kW'yi geçen elektrikli araçlarda yüzde 15'ten yüzde 60'a yükseltildi. Yapılan ÖTV zammına ilk tepki Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün’den geldi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği verilerine göre, Türkiye otomobil pazarında 2020'de 844 elektrikli araç satıldı. 2020'de elektrikli otomobil satışları yüzde 280,2 artış gösterdi. Elektrikli ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 3,2'den yüzde 3,8'e yükseldi.

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı ve Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün yaptığı değerlendirmede, elektrikli araçlarda ÖTV artışını olumlu karşılamanın mümkün olmadığını ve batarya fabrikası yatırımı açıklarken, ÖTV artışını beklediklerini belirtti.

Elektrikli araçlarda şu anda bir şey öngörmenin mümkün olmadığını dile getiren Yenigün, ÖTV artışının Ford'un yatırım planlarını değiştirmeyeceğini söyledi.

Yenigün değerlendirmesinde, “OSD olarak bizim beklentimiz, her bir seferde ayrı yapılan uygulamalardan ziyade, otomotiv sektörünü bugünden yarına taşıyacak alt yapı düzenlemesini vergi çerçevesinde yapmaktır.” dedi. Devlet yetkililerinden bütünsel bir bakış açısı beklediklerini söyleyen Yenigün, elektrikli araç üreten firmaların Türkiye'de satış yapmakta zorlandığının da altını çizdi.

Avrupa Birliği’ne üye ülkelerde devletin koyduğu kurallar ve teşviklerle insanların elektrikli araç kullanımına yönlendirildiğini söyleyen Yenigün, bazı ülkelerin elektrikli araç satışı için verdikleri teşviklerde, nakit iadesi yaptıklarını ya da kullanıcılardan köprü ve otopark ücreti almadıklarını belirtti.

“Elektrikli araçlar ekosisteminin gelişimine olumsuz etkileri olacak”

Mercedes-Benz Otomotiv İcra Kurulu ve Otomobil Grubu Başkanı Şükrü Bekdikhan, elektrikli otomobillerde yeniden düzenlenen ÖTV oranları hakkında açıklamada bulundu.

Bekdikhan açıklamasında, elektrikli otomobillerde önemli artışlar içeren ÖTV oranlarının, “Elektrikli araç satış planlama ve stratejilerimizde yeniden düzenlemeler yapmamızı gerekli kılmıştır.” ifadelerini kullandı.

“2021 yılında EQC modelimizle başladığımız elektrikli otomobiller yolculuğumuzda, Premium binek otomobil markaları arasında elektrikli mobilitede çeşitliliği artırma planlarımız ÖTV artışı ile sekteye uğrayacak.” diyen Bekdikhan, söz konusu artışın elektrikli araçlar ekosisteminin gelişimine, tüketici deneyimlerinin biriktirilmesine ve özellikle satış sonrası hizmetleri alanında yetişmiş insan kaynakları gücünün oluşmasına da olumsuz etkileri olacağını söyledi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732