MEGA METAL’DEN GÜMÜŞ KAPLI BAKIR TEL’E YATIRIM KARARI

İhracat şampiyonu Mega Metal, gümüş kaplı bakır tel üretimine yatırım yapma kararı aldı. Mega Metal, Kayseri'de bulunan üretim tesisinde Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğiyle yeni ürün ve kapasite artış yatırımı hayata geçirecek.

Gündem Yayın: 12 Nisan 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 12.04.2021 15:34:45
Editör -
Okuma Süresi: 9 dk.
Takip EtGoogle News

Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, “Sektörde oyunu değiştirme gücümüz var. Yine oyunu değiştiriyoruz önemli bir yatırımı hayata geçirerek gümüş kaplı bakır tele yatırım yapıyoruz. Yüksek teknolojili, katma değerli ürünlerimizle, sürdürülebilirliğe hizmet edecek stratejilerle Avrupa ve Amerika’da büyüme hedefliyoruz” diyor.

 

 

İhracat şampiyonu Mega Metal, yüksek teknolojili elektrolitik bakır tel üretimi ile sektörünün Türkiye’deki liderlerinden biri. Şirket 2019 yılında yüzde 31 oranında büyüyerek 1 milyar 478 milyon TL ciroya ulaştı. 2020 yılındaysa sektör küçülürken COVID-19’a rağmen yüzde 30 oranında büyümeyi başardı ve cirosunu yaklaşık 2,1 milyar TL’ye çıkardı. 2020’de Avrupa ülkelerine ve Amerika’ya 153 milyon dolarlık yüksek teknolojili yüksek elektrolitik bakır tel ihraç eden Mega Metal, şimdi de 2021 yılına damgasını vuracak yeni bir yatırımı hayata geçiriyor.

 

Mega Metal, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile yaptığı işbirliğiyle Türkiye’de gümüş kaplı bakır tel üretecek. Şirket, yeni ürün yatırımına ek olarak süper ince bakır tel üretiminde de kapasite artışı gerçekleştirecek. Bu yatırımın Türkiye’nin cari açığına yapacağı pozitif katkının yanı sıra araştırmalar da gümüşe olan talebin 2021’de küresel olarak yüzde 11 artacağını ortaya koyuyor.

 

“Sektörde oyunu değiştirme gücümüz var”

 

Küresel olarak yüksek teknolojili gümüş kaplı bakır telde talep artışı olduğunu söyleyen Mega Metal Yönetim Kurulu Başkanı Cüneyt Ali Turgut, yeni yatırım kararları hakkında şu bilgileri paylaşıyor: “COVID-19, küresel olarak tüm endüstrilerde oyunun kuralını değiştirdi. Çevik şirket yapımızla hem pandemi hem yeni normal hem de devam eden sürece en iyi adapte olan şirketlerden biriyiz. Pandemiye rağmen 2020 yılını yüzde 30 büyümeyle kapattık. Pandemi sonrası yeni bir dünya düzeninden bahsediyoruz. Toplumun, gezegenin sürdürülebilirliğine katkı sağlayan işler büyüme gösterecek. Yenilenebilir enerji, bu işlerin başında geliyor. Rüzgar enerjisinin Türkiye’de yenilenebilir enerji içindeki payı ilk defa en büyük dilime ulaştı. Güneş enerjisine hem Türkiye’de hem dünyada çok önemli yatırımlar yapılıyor. Mega Metal olarak sektörde oyunu değiştirme gücümüz var. Yine oyunu değiştiriyoruz ve gümüş kaplı bakır tele önemli bir yatırım hayata geçiriyoruz. Yüksek teknolojili, katma değerli ürünlerimizle, sürdürülebilirliğe hizmet edecek stratejilerle Avrupa ve Amerika’da büyüme hedefliyoruz. Müşteri beklentilerine odaklanarak süper ince bakır tel kapasitesini artırarak, yeni ürünümüz gümüş kaplı bakır tel yatırım kararımızla küresel pazar dinamiklerine hızla yanıt vererek ülkemiz ihracatının katma değerini yükseltmeye devam edeceğiz

Turgut, iş dünyasında güçlü ve başarılı işlere imza atabilmek için her an değişen dünyayı ve birbirinden bağımsız gibi gözüken önemli dinamikleri iyi okumak gerektiğinin de altını çiziyor.

 

5G teknolojisiyle gümüşün kablo sektöründeki kullanımı yüzde 7 artacak!

 

Gümüş kaplı bakır tel, dünyada özellikle ileri teknoloji üreten gelişmiş ülkelerde oldukça yaygın kullanılıyor. Ürünün korozyona karşı yüksek koruma sağlaması, yüksek iletkenlik özelliği taşıması ve yüksek gerilim için en kaliteli ürünlerden olması da talebi artırıyor. Silver Instute 2021 yılı tahminlerine göre, tüketici elektroniğinde 5G teknolojisinin artan penetrasyonu ile gümüşün kablo sektöründeki kullanımı 2020’ye göre yüzde 7 artacak. Gümüşün otomotiv üretimindeki kullanımı da araçların artan elektrifikasyonundan dolayı yükselişe geçecek. Gümüş kaplı bakır telin eş merkezli gümüş kaplama ile kaplanmış bir bakır çekirdekten oluştuğunu ifade eden Turgut, “Bu malzeme, bakırın yüksek iletkenlik avantajını gümüşün parlak ve parlak yüzeyi ile birleştiriyor” diyor.

 

Turgut, elektrikten elektroniğe, iletişimden enerjiye, savunmadan otomotive, yüksek teknoloji gerektiren her alanda olduklarını söylerken “Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi, “machine to machine”, “nesnelerin interneti (IoT)” gibi alanlarda faaliyet gösteriyoruz. Pandemiye rağmen büyümede hız kesmeyecek tek alan ileri teknoloji. Böyle bir zamanda büyümede istikrarın devamı için hepimiz çok çalışmak zorundayız. Bunun için Mega Metal olarak, yatırımlarımıza tüm hızıyla devam ederek, taşın altına elimizi koyduk. Hedefimiz, ileri teknoloji ve katma değerli ürünlere odaklanmak. Robotik, insansız araçlar, nesnelerin interneti, otomobil sektöründeki gelişmeler hız kazandıkça, üretim alanımız genişleyecek. Dünyanın gideceği yeri görüyoruz ve yüksek teknolojiye yatırım yaparak değer yaratmaya çalışıyoruz” diye anlatıyor

 

Turgut, yeni ürünün kullanım alanları hakkında şu bilgileri veriyor: “Gümüş kaplı bakır tel, yüksek gerilimli bazı kablolarda, tekstil tellerinde ve mikro kablolarda önemli bir kullanım alanına sahip. Yüksek gerilim alanına giren radyo sinyal kablolarının üretiminde, medikal ürünlerde, aydınlatma teknolojisinde, teknik tekstilde, uzay ve havacılık endüstrisinde, savunma sektöründe zorlu havacılık ortamlarında güvenilir elektrik ve mekanik performans sağlar. Yüksek iletkenlik özelliğinin yanı sıra üst düzey geliştirilmiş termal ve korozyon direncine sahip.”

 

İhracatta öncelikli hedef, Avrupa ve Amerika

 

Sektöre girdikleri 2004 yılından bugüne kadar yaptıkları yüksek teknoloji yatırımlarıyla öne çıktıklarını anlatan Turgut, oksijensiz ortamda gerçekleştirdikleri ve 0,05 mm inceliğe kadar indirebildikleri bakır tel üretimiyle farklı sektörlerde faaliyet gösteren global kablo üreticilerine ürün ihraç ettiklerini hatırlatıyor. Turgut, yeni yatırımla hem süper ince bakır tel kapasitesini artıracaklarını hem de gümüş kaplı bakır tel üretimiyle dünya pazarlarının ihtiyaçlarını tedarik edeceklerini açıklıyor.

 

Turgut, Mega Metal’in Kayseri’deki yerleşkesinde hayata geçirilecek yatırımın kapsamını ise şöyle açıklıyor: “Gümüş kaplı bakır tel üretimi için yeni makine parkuru yatırımı yapacağız. Kayseri yerleşkemizi tüm bu yatırımları en başta düşünerek planladık. 75 bin metrekarelik arazi içinde 35 metrekarelik kapalı alanımız mevcut. Dolayısıyla Kayseri tesisimiz yeni yatırımlarımız için bizim üretim üssümüz. Gerek süper ince bakır tel, gerek gümüş kaplı bakır tel katma değeri çok yüksek iki ürün. Katma değeri yüksek ürün talebi yüksek olan gelişmiş ülkeler, ihracattaki öncelikli hedefimiz. Önce Avrupa ve Amerika’ya ihracatımızı artırmayı planlıyoruz. Ama bu ürünlerimizle yüksek teknolojiye sahip ürün üretilen Çin dahil her yere ihracat yapacağız.”

Mega Metal’in ürettiği ince bakır tel yüksek teknolojiye dayanan sektörlerde kullanıldığından, en büyük ihracat pazarları Amerika ve Avrupa ülkeleri. Ancak büyük resim bundan ibaret değil. Şirket Çin'den Yeni Zelanda'ya, Avustralya'dan Meksika'ya uzanan geniş bir coğrafyaya ihracat yapıyor. Bu da toplam üretiminin yüzde 65’i seviyesinde seyrediyor.

“Hedef koymak hayatı anlamlı kılar” sözünden yola çıkan Mega Metal, “sektördeki büyük resmin bir parçası olmaktan çok bu resmi çizen olmayı” hedefleyen bir şirket. Bu nedenle dünyanın gündemini oluşturan demografik, ekonomik ve sosyolojik konuları yakından takip ediyor. “Dünyayı iyi okumak gerekiyor. Yoksa kaybedersiniz. Ne yazık ki yaşadığımız coğrafyadan dolayı, bizi meşgul eden çok fazla sorun var. Bu sorunlardan sıyrılıp dünya gündemini yakalamak gerekiyor. Yoksa ileri gidemeyiz” diye konuşan Turgut, dünyanın en önemli otomotiv firmalarına ihracat yaptıklarına dikkat çekiyor ve şöyle devam ediyor: “Kayseri'de üretilen bakır tele bugün Renault'un elektrikli otomobillerinden, Johnson&Johnson'ın medikal cihazlarına, Fransa'daki hızlı trenlerin sinyalizasyon sistemlerinden dünyaca ünlü Seiko saatlerine kadar farklı ve niş alanlarda rastlamak mümkün. Robotik ürünlerde, elektrikten elektroniğe, iletişimden enerjiye, savunmadan otomotive, yüksek teknoloji gerektiren her alanda biz varız. Teknolojinin baş döndürücü bir hızla ilerlemesi, nesnelerin interneti gibi alanlarda faaliyet gösteriyoruz.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732