Korkulan Oldu İstifalar Başladı! Tükendik

Kovid-19 mücadelede ön saflarda savaşan 90 sağlıkçı ve 12 eczacı yaşamını yitirdi. Vatandaşların boşvermişliğiyle giderek artan vakalar sonrası sağlık personelleri ağır şartlar sebebiyle istifa etmeye başladı.

Sağlık Yayın: 16 Eylül 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 16.09.2020 16:45:14
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Pandemi sürecinde büyük fedakarlıklarla çalışmalarına karşın virüs ve şiddet olayların hedefi olmaktan kurtulamayan sağlık çalışanları, ağırlaşan Kovid-19 tablosuyla birlikte zor günler geçiriyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, pandeminin başından beri Kovid-19'dan dolayı vefat eden sağlık personel sayısı 52, Kovid-19'a yakalanan sağlık çalışanı sayısı ise 29 bin 865 olarak açıkladı.

ATO'nun verilerine göre, beşi 12 ve 13 Eylül'de olmak üzere 39'u hekim toplam 90 sağlık çalışanı bu mücadelede yaşamını yitirdi.

Ankara Tabip Odası (ATO) Genel Sekreteri Dr. Muharrem Baytemur, Bakan Koca'nın 52 sağlık çalışanın yaşamını yitirdiğine yönelik açıklamasını hatırlatarak, "Bakanın açıkladığı gün bizim elimizdeki verilerde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarımızın sayısı 73'tü. Şimdi 90'a yükseldi.

Sağlık çalışanlarımız bütün pozitif vakaların yüzde 10' civarında."

TEYİT EDİLMİŞ RAKAM

Yaşamını yitiren 90 sağlık emekçisinin bilgisinin teyitli olduğunu söyleyen Baytemur, "Sağlık çalışanlarının sayısı 1 milyonun üzerinde. Biz bunu tabii ki temizlik işçisi, güvenlik işçisi, aşçı. Bütün hepsini dahil ederek değerlendiriyoruz.

İki gün önce Sağlık Bakanlığı'nın deposunun baş şoförü Kovid-19'dan dolayı yaşamını yitirdi. O da bir sağlık çalışanı. Verilerimizde eksiklikler de olabilir tabii ki. Uç noktalarda, taşrada bize ulaşmayan veriler de olabilir. 90 teyit edilmiş rakam."

10 ECZACIMIZI VE 2 ECZANE ÇALIŞANIMIZI KAYBETTİK

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak, her gün eczacılar ve eczane çalışanlar Kovid-19 testleri pozitif çıktığını ve yaşamlarını yitirdiğini öğrendiklerini belirterek, "Pandemi mücadelesinde bugüne kadar 10 eczacımızı ve 2 eczane çalışanımızı kaybettik."

Vaka sayısındaki artışla birlikte eczanelerin iş yükünün de arttığını söyleyen Çolak, bununla birlikte bulaş riskinin de doruğa çıktığını söyledi.

Pandeminin ilk sürecinde Kovid-19 pozitif hastaların, ilaçlarını yalnızca hastanelerden ve pandemi eczanesi ilan edilen eczanelerden temin edilebildiğini hatırlatan Çolak, "Şu anda Kovid-19 pozitif hastalar tüm eczanelere gelebiliyor.

Bu durum hem eczane çalışanlarımızı, hem de diğer hastalarımızı büyük riske atıyor. Bulaş riski daha çok katlanıyor."

Sürecin herkes için çok zor olduğunu sağlık çalışanları için daha zor olduğunu söyleyen Çolak, şöyle konuştu:"Sağlık çalışanları gün geçtikçe tükeniyor. Tükenmek, yok sayılmak istemiyoruz.

En önemlisi de pandeminin ilk günlerinden beri tekrarladığımız taleplerin karşılanmasını istiyoruz. Nasıl ki futbolculara ve siyasetçilere düzenli aralıklarla test yapılıyorsa, eczacılarımızın ve eczane çalışanlarımızın da düzenli olarak aralıklarla testten geçirilmesini talep ediyoruz.

Eczanelerimize ve eczane çalışanlarımıza ücretsiz koruyucu ekipman sağlanması için destek bekliyoruz. Kağıt ortamda düzenlenen reçetelerin tamamen kaldırılarak elektronik reçete sistemine geçilmesini istiyoruz.

İSTİFALAR SÜRÜYOR

Canlarını ortaya koyarak yapılan mücadelede Kovid-19'un meslek hastalığı kabul edilmesi ve virüsten ölenlerin şehit kabul edilmesi gibi talepleri karşılıksız kalan, artan vaka tablosuyla mesai yükleri ağırlaşan sağlık çalışanlarından her geçen gün istifa veya emekliye ayrılmaya başladı.

İlgili meslek örgütlerinin açıklamalarına göre, sadece Bursa'da son 3 ayda kamudan istifa eden hekim sayısı 29'u buldu.

Manisa'da göğüs hastalıkları uzmanı altı hekim de görevinden ayrıldı. Ülke genelinde sayının yüzlerce olduğu söylenirken, bazı sağlık çalışanları istifa kararlarını sosyal medya hesapların üzerinden duyurdu.

İstifasını bu yolla açıklayanlardan aile hekimi Dr. Handan Çetinkaya, mesajında, "İstifa ettim sizlerle paylaşmak istedim. Kovid-19 olup kurtulanlardanım. İşe başlamıştım.

O kadar güvensiz korumasız ve haklarımız alınarak çalıştırılıyorduk ki daha çok çalışmak istemedim. Ölümüzün bile bir anlam ifade etmediği ortamda bunu tercih ettim."

SİYAH KURDELE TAKIYORLAR

Türk Tabipler Birliği'nin çağrısıyla hekimler, Kovid-19 kaynaklı ölümlere ve giderek artan hasta sayısına dikkat çekmek, ve sağlık çalışanların anısına saygı için 14-18 Eylül 2020 arasında tüm sağlık kurumlarında siyah kurdele takarak çalışma kararı aldı.

ATO'dan yapılan duyuruda "Kovid-19 kaynaklı ölümlere ve giderek artan hasta sayısına dikkat çekmek, yitirdiğimiz yurttaşlarımızın ve sağlık çalışanları anısına saygı için sağlık kurumlarında ve tüm yaşam alanlarında 14-18 Eylül tarihleri arasında 'siyah kurdele' takıyoruz."

KAYNAK: Milliyet

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732