Kısıtlamaların yumuşayacağı tarih açıklandı!

Koronavirüs salgını kapsamında bir süredir kısıtlamalara bağlı olarak yaşayan vatandaşlar için güzel haber geldi. Son dönemlerde tedbirlere bağlı olarak düşüş gösteren vaka sayıları sonrasında kısıtlamalar ne zaman kalkacak? sorusu sorulmaya başlandı.

Gündem Yayın: 06 Ocak 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 06.01.2021 18:22:43
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Konuyla ilgili flaş bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada kısıtlamaların ne zaman yumuşayacağı resmen tarih verilerek açıklandı.

YENİ KARARLAR ALINACAK

Beklenen açıklama Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz tarafından yapıldı. Hasöksüz yapmış olduğu açıklamasında vaka sayılarına bağlı olarak 15 Şubat tarihinden sonra okulların açılması gibi yeni bir takım kararların alınacağı ve buna bağlı olarak kısıtlamaların yumuşayacağı duyuruldu. İşte merak edilen detaylar..

DETAYLARI PAYLAŞTI

Bilim Kurulu üyesi Hasöksüz yaptığı açıklamasında kısıtlamaların ne zaman biteceğine dair birtakım ipuçlarını paylaştı. Mutasyon ile ilgili yanlış bilinen gerçekleri de açıklayan uzman isim, önemli noktalara değindi.

VİRÜS NE ZAMAN BİTECEK?

Tüm dünyanın merakla cevabını beklediği "Virüs ne zaman bitecek?" sorusuna da cevap veren Mustafa Hasöksüz, şu açıklamayı yaptı:

"Eğer aşılama olmazsa virüs yayılımı devam edecektir. Doğada virüs yayılımının devam etmesi demek, virüsün mutasyon riskinin de devam etmesi demektir. Şu ana kadarki virüste görülen mutasyonlar virüsün hastalık yapma özelliğini değiştirmemiştir. Sadece geçtiğimiz ay İngiltere ve Güney Afrika'da ortaya çıkan mutasyonlar virüsün bulaşma hızını artırmıştır"

MUTASYONLA İLGİLİ YANLIŞ BİLİNEN BİR ŞEY VAR

Yeni çıkan mutasyona uğramış koronavirüsle ilgili birtakım şeylerin yanlış bilindiğini ifade eden uzman isim, "Bundan sonra yeni bir koronavirüs tipinin ortaya çıkması durumunda eğer antijenik yapısı farklıysa ona karşı da aşı yapılması gerekir. Şunu insanlar çok iyi bilmeliler ki; kötü yönde bir mutasyon olursa şu anki yaşadığımız virüs yok olmaz. O da devam eder. İnsanlar dünyanın her yerindeki tüm virüslerin aynı anda mutasyona uğradığını sanıyor. Bu konuda yanılıyorlar. En tipik örneği; hızlı bulaşma özelliği sağlayan virüs, Güney Afrika ve İngiltere'den çıktı. Yayılmaya başladı ama aynı zamanda bizim eski tip klasik virüsümüz de var. Şu anda iki tip virüs var. Mutasyon virüsün yapısını değiştirmemiş. Eğer yapısını değiştirseydi ona karşı da aşı geliştirilecekti. Grip aşılarının içinde dört farklı bir tip var. Eğer virüs engellenemezse ve sürekli mutasyona uğrayıp farklı virüsler ortaya çıkarsa hepsine karşı aşı geliştirmek zorundayız" dedi.

KISITLAMALARIN YUMUŞAYACAĞI TARİH

Kısıtlamaların yumuşayacağı tarih ile ilgili de bilgilendirmeler yapan uzman isim, şu açıklamayı yaptı:

"Vaka sayılarına bağlı olarak şu anda alınan belirli kararlar var. 15 Şubat'ta okulların açılması gibi kararlar yeni alınan kararlar arasında yer alıyor. İkinci doz aşılama olduktan sonra kısıtlamalar konusunda yumuşama olacağını düşünüyorum. 50 milyon doz aşının uygulanmasıyla yaklaşık 40 gün içinde 25 milyon kişi bağışıklık kazanacak. Bu nedenle vaka sayısı düşecek. "Kısıtlamalar ne zaman kalkar?" sorusunda en güzel akıl yürütmeyi şu şekilde yapabiliriz; Vaka sayılarının ne zaman arttığına ve kısıtlamaların ne zaman yoğunlaştığına bakalım. Eylül ayında vaka sayılarının 3 binli rakamlara ulaşmasıyla kısıtlamalar getirildi. Demek ki vaka sayılarımız 3 binli rakamlardan aşağı inerse kısıtlamalar da yüksek ihtimalle kalkacaktır"

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732