KAHVE YEMENDEN GELİR SÖZÜ ARTIK TARİH OLUYOR

Erzurum’lu Girişimci Ahmet Demir; Kahve yemenden gelir sözünü tarihe gömüyor. Demir Erzurum’da üretimini gerçekleştirdiği ‘’DADAŞ KAHVESİ’’ Markası ile Türkiye’de kahvenin tarihini yeniden yazıyor.

Kültür Yayın: 28 Eylül 2020 - Pazartesi - Güncelleme: 28.09.2020 00:11:40
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Girişimci İş İnsanı Ahmet Demir;  Dadaş Kahvesinin tarihçesini şöyle anlatıyor.

Dadaş Kahvesi:

Kaybolan kahve kültürünü yeniden yazıyoruz.

"Kahve Erzurum'dan Gelir"

Bu Kahve'nin Tadı Başka Kahve'de Yok...

Peki Siz Bunun Farkında Mısınız?

Dadaş Kahvesi Tarihçesi;

"Lezzetinin Sırrı,Tarihinde Saklı"

Tarihi İpekyolu güzergahında bulunan Erzurum, Tarihte birçok millet, kavim ve devlet ile tanışmış bir şehirdir.Denizden yüksekliği yaklaşık 1900 m olan Erzurum, tarihin ilk dönemlerinden beri yerleşim yeridir. Şehir, tarihî eserleri ve kış sporları tesisleriyle de tanınır.

Prehistorik çağdan beri insanoğlunun yerleşim merkezlerinden biri olan Erzurum ve çevresi, Ortaçağ'da stratejik olarak büyük önem kazanmış, bölgenin güçlü devletleri tarafından ele geçirilmeye çalışılmıştı.Yakın Doğu coğrafyasının en gözde ticarî kentlerinden biri haline gelmiştir.

Malazgirt Savaşı'ndan sonra kurulan Saltuklu Beyliği ile Türk-İslâm kültür dairesine giren Erzurum, Saltuklulardan sonraki Selçuklu egemenliği esnasında her açıdan altın çağlarından birini yaşamıştır.Anlaşıldığı kadarıyla bölgeye öncelikle Hattiler, Hititler, Hurriler ve Urartular; daha sonra ise Kimmerler, Saka (İskit) Türkleri, Medler, Persler, Makedonyalı İskender, Selevkoslar, Partlar, Romalılar, Sasaniler, Araplar, Gürcüler, Saltuklular, Selçuklular, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Timurlular, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar hâkim olmuştur.

 

Dadaş Kahve markası, en köklü ve popüler olan eski medeniyetlere de ev sahipliği yapmış olan  kadim şehir Erzurum'da üretilmektedir.

Erzurum Çin Pekin'den başlayıp İngiltere Londra'da biten,Tarihi İpekyolu güzergahında bulunması nedeniyle ticaret kervanlarının konaklandığı merkezi konumundadır.Erzurum İpekyolu üzerinde kurulmuş, ticarette Avrupa ve Asya arasında bir tarih ve ekonomi köprüsü olmuştur.

İlhanlı Selçuklu ve Osmanlı döneminde Ticaret kervanlarıyla birlikte tüccarların Dünyanın çok özel bölgelerinde yetişen ve DNA‘sında farklı tatlar olan kahve çekirdeklerini beraberlerinde getirdikleri için, surlarla çevrili olan Erzurum'a 7 kapıdan giriş yapıldığı için de 7 kapıya ithafen 7 farklı ülke kahve çekirdeği kullanılarak elde edilir.

Kahvenin günümüzde dünyanın en popüler içeceği olmasının tek sebebi yalnızca enerji verici etkisi değildir. Sadece belirli bölgelerde yetişen ve uzun sürede olgunlaşan bir kahve çekirdeği yaklaşık 800 farklı aromayı içinde barındırabilir. 

Bu nedenle Dadaş Kahvesi en ideal iklim koşullarında yetişen ve bu şekilde aromasını tam olarak geliştirebilen en kaliteli  kahve çekirdeklerini kullanır.

Günün her saatinde tüketilebilmesi için orkide kökü,menengiç,vanilya çubuğu ve Erzurum şekeri ilave edilerek yapılır.

Tarihte kahvenin öğütme yöntemine Dibek dendiği için Dadaş Kahvesi Dibek Kahvesi değildir.

Dibek Kahvenin  öğütme yöntemidir,Dadaş Kahvesi ise  7 karışımlı elde edilir ve günümüzde Dadaş Kahvesini taklit ederek  Dibek Kahvesi veya Osmanlı Kahvesi olarak satmaktadırlar.

Haber :Erdem Talaş

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732