KILIÇDAROĞLU: “BİR METROPOLÜ YÖNETMEK, DEVASA SORUNLARI KUCAKLAMAK DEMEKTİR”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Ahmet Vafık İsvan Sergisi”nin açılışını gerçekleştirdi.

Gündem Yayın: 31 Mart 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 31.03.2021 13:56:28
Editör -
Okuma Süresi: 14 dk.
Takip EtGoogle News

İstanbul’un efsane belediye başkanlarından Ahmet İsvan adına, İBB’nin Saraçhane’deki ana yerleşkesinde açılan sergiyi gezen Kılıçdaroğlu, “Üç büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’a hizmet etmek, farklı bir şeydir. Farklı bir anlamı, ağırlığı vardır. Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir. Var olan sorunlara çözüm üretmek demektir. İsvan’ın attığı adımların bugün sürdürülebilir olması, o adımların ne kadar doğru ve zamanında atıldığının bir başka karinesidir” dedi. “Ahmet İsvan, demokrasiye bağlılığı, halka hizmet tutkusu, katılımcı kişiliği, dürüstlüğü ve karşısına çıkarılan engeller karşısında asla yılmayan mücadeleci kimliğiyle bugün bize ışık tutuyor, rehber oluyor, moral veriyor” diyen İmamoğlu da “Onun yolunda yürümekten gurur duyuyoruz. Biz de bu şehre onun gibi kalıcı eserler bırakabilirsek ne mutlu bize. Halkımızın gönlünde böyle derin bir yer edinebilirsek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı.

SARAÇHANE / İSTANBUL 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehir tarihinin en yüksek oy oranıyla (yüzde 64) seçilen başkanı Ahmet Vamık İsvan’ı unutmadı. 1973-77 yılları arasında İstanbul Belediye Başkanı olarak görev yapan “halkçı belediyeciliğin” mimarı İsvan’ın adını taşıyan sergi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ev sahipliği yaptığı serginin açılış törenine eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Grup Başkanvekili Engin Altay, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve milletvekilleri ile siyasi parti yöneticileri de katılım sağladı. 

İLK SÖZ İSVAN’IN: “SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ, İSTANBUL’UN ELİNDEDİR”

Törenin ilk konuşması, 1 Mayıs 2017’de vefat eden merhum İsvan’ın sesinden gerçekleştirdi. İsvan’ın, “Bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çünkü İstanbul’da yoğunlaşan sorunların çözümü, yine İstanbul’un elindedir. İstanbul, kentsel sorunların en yoğun olduğu yerdir. Hem de bu sorunların çözümü elinde tutan bir yerdir. Sizlerin burada bulunuşu, şu gerçeğin altını çiziyor: Türkiye’nin kamuoyunu siz oluşturuyorsunuz. Eğer sizlere ulaşabilirsek, kentlerin durumunu, bulundukları konumu sizlere anlatabilirsek, kamuoyunu sizler aracılığıyla belediyelere sahip çıkma yönünde etkileyebilirsek, çözüm büyük ölçüde ortaya çıkar” şeklindeki sözleri, açılışa katılanlara dinletildi. 

NURHAN İSVAN: “BAYRAĞI İMAMOĞLU TAŞIYOR”

Törene katılan İsvan’ın kızı Nurhan İsvan da yaptığı konuşmasında, şunları dedi: 

“Bizim zamanımızda yaygın olan bir laf vardı; ‘Sana belediye baksın’ derlerdi. Bu; ‘iflah olmayacak’, ‘çok kötü durumda olan’ anlamına gelen bir sözdü. Babamın macerası, ‘Sana belediye baksın’ diye argo olarak kullanılan bir şeyi kaldırmak, belediyenin sorumluluğu ve verimli bir şeklide kendi gelirini kendi giderini idare edebilmesini sağlamak içindi.  Tam bugün Ekrem İmamoğlu’na olduğu gibi, o zamanlar da 3 büyükşehrin belediyesi, muhalefet partilerindeydi. Onun için, merkezle herhangi bir anlaşmazlık bütün kaynakların kesilmesine sebep olabiliyordu. Şimdi de tem aynı şey yaşanıyor. Babam buna belediyeyi kendine yeterli, doğru dürüst yönetilen bir yer haline getirebilmek için itiraz etti. Şimdi bayrağı devretmiş olduğunu çok büyük bir gururla görüyoruz. Sayın Ekrem İmamoğlu da aynı bayrağı taşıyor. Sergide görecekleriniz, bu maceranın kısa bir kesiti. Buraya gelebilmiş olmanızdan, kıymetinin biliniyor olması nedeniyle, babam çok mutludur şu anda.” 

İMAMOĞLU: “HALKÇI BELEDİYE BAŞKANI TANIMINI SONUNA KADAR HAK ETTİ”

Açılış öncesinde konuşan İmamoğlu, merhum İsvan’ın “halkçı belediye başkanı” gibi çok anlamlı ve değerli bir tanımlamayı sonuna kadar hak eden, halka hizmeti daima en ön planda tutan bir belediye başkanı olduğunu vurguladı. Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde İsvan’a “vefa ödülü” takdim etmenin mutluluğunu yaşadığını belirten İmamoğlu, “Şehrimize yaptığı katkılar, tüm İstanbullular adına önemli bir tarihi dönemdir. Ahmet İsvan, İstanbul’un seçim tarihinde -o dönemki adıyla İstanbul Belediyesi- en yüksek oy oranıyla seçilen belediye başkanı olmuştur. Türkiye’nin siyasi olarak büyük çalkantılar yaşadığı bir dönemde, çok zorlu bir görevi yerine getirmiştir” dedi. 

İMAMOĞLU: “BİRÇOK İLKİN ALTINA İMZA ATTILAR”

Açılışını yaptıkları serginin, İsvan’ın karşısına çıkartılan tüm bu zorluklara rağmen kente yaptığı hizmetleri yansıttığını kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi: 

“Aynı zamanda, şeffaflık ve demokrasi ilkelerinden asla taviz vermeyen, halkın ihtiyaçlarını ve isteklerini gözeten ‘sosyal belediyecilik’ anlayışının çok başarılı örneklerini sunmuştur o dönemde. 1973-1977 yılları arasında 4,5 milyonluk bir megakent olan İstanbul, büyük dönüşüme hazırlanıyordu. Ahmet İsvan ve çalışma arkadaşlarının, şehrimizi bu dönüşüme başarıyla hazırladıklarını görüyoruz. Birçok ilkin altına imza atıyorlar. Ahmet İsvan, kişiliği ve hizmetleriyle şehrin tüm paydaşlarının söz sahibi olduğu, demokrasinin içselleştirildiği, yoksulluğun ve yoksunluğun ortadan kaldırılması için emek verilen bir anlayışı temsil ediyor o dönemde. Kimseyi ayırt etmeden gecekondu bölgelerine hizmet götürerek, şehri çocuk parklarıyla donatarak, sahilleri halka açarak, halkın arsalarını halka geri verme mücadele ederek büyük bir ‘halkçı belediyecilik’ örneği sunuyor. İstanbulluların ucuz ve besleyici gıdaya, sağlıklı ve güvenilir suya ulaşabilmesi için bugünün iki önemli kurumu olan Halk Ekmek ve Hamidiye Su gibi şirketleri, Sayın Ahmet İsvan’ın döneminde kazanıyor İstanbul. Yine öğrenci ve araştırmacılara zengin kaynaklarla hizmet veren Atatürk Kitaplığı gibi bir değer de kendisinin eseri. Bu kurumlar, bugün halen halkımız için çok ama çok önemli. Böyle kalıcı ve faydalı eserler üretmek, her yerel yönetimin ana hedefi olmalı düşüncesindeyiz.”

İMAMOĞLU: “MÜCADELECİ KİMLİĞİ BİZE MORAL VERİYOR”

“Ahmet İsvan, demokrasiye bağlılığı, halka hizmet tutkusu, katılımcı kişiliği, dürüstlüğü ve karşısına çıkarılan engeller karşısında asla yılmayan mücadeleci kimliğiyle bugün bize ışık tutuyor, rehber oluyor, moral veriyor” diyen İmamoğlu, “Onun yolunda yürümekten gurur duyuyoruz. Biz de bu şehre onun gibi kalıcı eserler bırakabilirsek ne mutlu bize. Halkımızın gönlünde böyle derin bir yer edinebilirsek ne mutlu bize” ifadelerini kullandı. Serginin yer aldığı salonun da İsvan döneminde kente kazandırıldığını aktaran İmamoğlu, “Göreve başladıktan sonra, ‘Fatih’in Rönesansı’ sergisiyle burayı eski işlevine kavuşturma sürecine başlamıştık. Şimdi Ahmet İsvan’ı anlatan bu serginin, tam da onun istediği işlevini geri kazanan bu salonda halkımızla buluşması da ayrıca anlamlı oldu. Bize büyük gurur vermiştir” dedi. 

İSTANBULLULARI SERGİYE DAVET ETTİ

Sergiyle ilgili teknik bilgiler paylaşan İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Birçok belge, fotoğraf, ses kayıtları, videolar, gazete haberleri, raporlar, yazışmalardan oluşan sürprizlerle dolu, çok güzel bir sergi ortaya çıktı. Hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. İstanbullulardan 20 Haziran’a kadar açık olacak sergimizi ziyaret etmelerini ve halkla iç içe belediyeciliğin İstanbul’da, burada görmelerini çok istiyoruz. Ahmet İsvan’ın çok zorlu şartlar altında başardıklarının, bugünün İstanbul’u için bütün zorlukların aşılmasında umut olacağına yürekten inanıyorum. Halkı ile bütünleşmiş bir yerel yönetim, her türlü zorluğun altından kalkabilecek güçtedir. Bunu hiç kimse unutmasın. Bunu kanıtladığı, yıllar geçse de izi silinmeyecek işlere imza atarak bizlere rehber olduğu, hala umut ve moral verdiği için Sayın Ahmet İsvan’ı bir kez daha minnetle anıyorum. Ruhu şad olsun.” 

ÖYMEN: “İCRAATLARI HALA HATIRALARDA”

Eski CHP Genel Başkanlarından Altan Öymen de konuşmasında, “İBB Başkanı ve arkadaşları, bu sergiyi hazırlamakla, bütün İstanbulluların görüşüne sunmakla çok isabetli bir iş yapmıştır” dedi. Ahmet İsvan’ın icraatlarının hala hatıralarda olduğunu belirten Öymen, CHP’li geçmiş dönem belediye başkanlarının yaptığı hizmetlerden örnekler verdi. 

KILIÇDAROĞLU: “İBB BAŞKANI’MIZIN BU ÇABASINI DA YÜREKTEN KUTLUYORUM”

Törenin son konuşmasını gerçekleştiren Kemal Kılıçdaroğlu ise şunları söyledi: 

“Bugün, hep birlikte güzel bir şeyi gerçekleştiriyoruz. Tarihe duyulan saygıyı, insana duyulan saygıyı bir şekliyle bu sergiyle dile getiriyoruz. Bu bağlamda, İBB Başkanı’mızın bu çabasını da yürekten kutluyorum. Bir kente hizmet eden insanları anmak, onları unutturmamak ve gelecek kuşaklara o değerleri aktarmak için, o insanların yaptıklarını aktarmak için bu tür çabalar büyük bir fırsat. Cumhuriyet tarihimizi yeteri kadar çocuklarımıza anlatabildik mi? İstanbul’un tarihini, Cumhuriyet döneminde İstanbul’a yapılanları yeteri kadar çocuklarımıza aktarabildik mi? Bu tür çabalar, geçmişte yaşananların gelecek kuşaklara aktarılması için önemli bir fırsat.”

KILIÇDAROĞLU: “İSTANBUL’A HİZMET ETMEK, FARKLI BİR ŞEYDİR”

“Ahmet İsvan’ı, Yalova’daki evinde 2 kez ziyaret ettim. Onda gördüğüm heyecanı ve sevgiyi, asla unutmuyorum. Beraber olduk, anılarını dinledim. En çok arzu ettiğim de anılarını yazmasıydı. Onu da kendisine ifade ettim. Çünkü İstanbul’a hizmet etmek, farklı bir şeydir. Farklı bir anlamı, ağırlığı vardır. 3 büyük imparatorluğa başkentlik yapmış İstanbul’u yönetmek, belediye başkanı olarak yönetmek çok farklı bir şeydir. Bir metropolü yönetmek, devasa sorunları kucaklamak demektir. Var olan sorunlara çözüm üretmek demektir. Onun attığı adımların bugün sürdürülebilir olması o adımların ne kadar doğru ve zamanında atıldığının bir başka karinesidir.” 

KILIÇDAROĞLU: “HİZMETLERİNİ GELECEĞE AKTARMALIYIZ”

“Genel Başkan’ımız Sayın Öymen’in dediği gibi, İstanbul’a hizmet eden çok sayıda belediye başkanı var. Bazılarının isimlerini de verdi. Dolayısıyla bu kente hizmet eden bütün belediye başkanlarını şükranla anmamız gerekiyor. Onların hizmetleri unutulmamalı, gelecek kuşaklara aktarılmalı. Belediye Başkanı’mız Sayın İmamoğlu da bu çerçevede elinden gelen bütün çabayı gösteriyor. Bütün ön yargılardan arınarak bunu yapmış olması, Belediye Başkanı olarak İstanbulluya güven veriyor. Kendisini tekrar yürekten kutluyorum. Bu güzel günde, İsvan ailesi ile birlikte olmak ayrıca benim için büyük bir onur. Kendilerini saygı ile selamlıyorum. İsvan’a Allah’tan rahmet diliyorum. Büyük hizmetleri oldu. Onu her zaman her yerde her ortamda saygı ile anacağız.”

Tören, pandemi önlemleri gereği, Kılıçdaroğlu ve beraberindeki sınırlı sayıda davetlinin sergi salonunu gezmesi ile tamamlandı. Bu gezi süresince İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Kılıçdaroğlu'na sergiyle ilgili bilgiler de aktardı.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732