İstanbul'un Tek Kadın Vali Yardımcısı: Özlem Bozkurt

Türkiye'nin ilk bayan kaymakamı olan Özlem Bozkurt Gevrek, artık İstanbul Vali Yardımcısı. 15 vali yardımcısı arasında tek bayan olan Gevrek, "Hata yapma lüksünüz yok. Erkek meslektaşlarınız 3 çalışıyorsa, 13 çalışmanız gerekiyor."

Gündem Yayın: 13 Eylül 2020 - Pazar - Güncelleme: 13.09.2020 12:56:10
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Resmi Gazetede yayımlanan Mülki İdare Amirleri Atama Kararnamesi'yle Türkiye genelinde 427 mülki idare amirinin görev yerleri belli oldu. İstanbul'da bazı vali yardımcıları ile kaymakamlar değişti.

Türkiye'nin ilk bayan kaymakamı olan Özlem Bozkurt Gevrek de, İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği görevinden İstanbul Vali Yardımcılığı'na atandı.

Gevrek, İstanbul'daki 15 vali yardımcısı arasında tek bayan. 1 ay önce göreve başlayan Gevrek, Kültür ve Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı görevini devam ettirecek.

TÜRKİYE'NİN İLK KADIN KAYMAKAMI OLDUM

İstanbul doğumluyum babam emniyet mensubu olduğu için taşrada büyüdüm ve buralarda kaymakamlar vardır. Çocuk yaşımda kaymakamı rol model aldım ve 'Ben kaymakam olacağım' dedim.

Bu hayalle, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne girdim. Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni kazandığımda bayanlara kaymakam olma hakkı henüz verilmemişti.

Kendimi kaymakam olmaya o kadar inandırmıştım ki hep, 'Nasıl olsa verirler' diyordum. Bu inancımı da hiç kaybetmedim. Öyle de oldu. Mezun olduktan sonra bu hak bayanlara verildi. Sınava girdim ve kazandım. Türkiye'nin ilk bayan kaymakamı oldum."

KAYMAKAM BEY, SAYIN KAYMAKAMIMA DÖNÜŞTÜ

Türkiye'nin ilk bayan kaymakamı olmak bir taraftan onur veren bir duygu, bir taraftan da hakikaten sizi zorlayan, devamlı kendinize çok dikkat etmeniz ve çalışmak zorunda olduğunuz bir durum.

Hata yapma lüksünüz yok. Erkek meslektaşlarınız 3 çalışıyorsa, 13 çalışmanız gerekiyor. Çünkü sizden sonra gelecek olan bayan meslektaşlarınıza yol açmak durumdasınız.

Gittiğim birçok yerde bana, 'Kaymakam Bey' diye hitap edildi. Ama eğer siz yeteri kadar donamıma ve bilgiye sahipseniz 'Kadın yapamaz' algısı zamanla yıkılıyor.

Bunu da gördüm Kaymakam Bey zaman içinde Sayın Kaymakamıma dönüştü. Meslek hayatımda buna benzer ön yargılarla çok fazla karşılaştım. Önyargılarla mücadele etmeye alıştım.

BEN ŞANSLIYIM

Ben bir kız çocuğu olarak birçok kız çocuğuna göre çok şanslıydım. Benim kadar şanslı olmayan kız çocukları da var. Anadolu'nun birçok yerinde çalıştım ve bunlara şahit oldum.

Görev yaptığım birçok yerde, ailenin belli bir bütçesi varsa, o bütçeden önce erkek çocukları yararlanırdı. Ben de gücüm yettiğince kız çocuklarının da bu imkanlardan yararlanması için çalıştım.

Bayanların eğitim seviyelerinin artırılması için çalışmalar yaptık. Bayanlar belli bir yaşa gelmişse ve okuma yazma bilmiyorsa, teknik bazı eğitimlerin verilmesi için çalıştık.

Diğer taraftan ekonomik olarak bayanın güçlenmesi çok önemlidir. Bu sebeple kız çocukların okutulması çok önemli. Görev yaptığımız yerlerde bayanların kendi paralarını kazanmaları için iş imkanları yarattık.

Dut, domates kurutma tesisleri kurduk, bayanlarımıza halı dokuttuk.

İstanbul'un Tek Kadın Vali Yardımcısı: Özlem Bozkurt

ÖZLEM GEVREK BOZKURT KİMDİR?

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü'nü 1987'yılında bitiren Gevrek, 1992'yılında Türkiye'nin ilk bayan kaymakam adayı olarak Balıkesir'e atandı.

1992-1994 yıllar arasında Balıkesir kaymakam adayı olarak görev yapan Gevrek, 1995'yılında Türkiye'nin ilk bayan kaymakamı olarak Çankırı'nın Orta ilçesine atandı.

Gevrek, sırasıyla 1997-1999 yıllar arasında Ağrı- Hamur, 1999-2002'yılında Erzurum- Ilıca, 2002-2006'yılında Ankara- Ayaş, 2006-2009'yılında Ankara- Kahramankazan İlçeleri'nde kaymakam olarak görev yaptı.

2009-2011 yıllar arasında İzmir Vali Yardımcılığı yapan Gevrek 2011-2013 yıllar arasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında Kadının Statüsü Kurucu Genel Müdürü oldu. Gevrek, daha sonra İçişleri Bakanlığı Hukuk Müşavirliği görevine atandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732