İstanbul’un Bir Tarihi Emaneti Daha Korunarak Geleceğe Armağan Ediliyor

Lale Devrine ev sahipliği yapan Sadabad'da bir tarihi eser daha gelecekle buluşuyor. Sultan Abdulaziz Han'ın emaneti Sadabad Kasrı Çamaşırhanesi, 160 yıl aradan sonra restore edildi.

Yayın: 23 Eylül 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 23.09.2020 18:44:25
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Özüne sadık kalınarak restorasyonu yapılan tarihi mekan; sosyal ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere İstanbulluların hizmetine sunulacak.

İstanbul’un Bir Tarihi Emaneti Daha Korunarak Geleceğe Armağan Ediliyor

24 Eylül Perşembe günü saat 11.00'da gerçekleşecek açılış programımızda siz değerli basın mensubunu aramızda görmekten mutluluk duyacağız.

İstanbul’un Bir Tarihi Emaneti Daha Korunarak Geleceğe Armağan Ediliyor

Sınırlı sayıda davetlinin katılacağı programda pandemi tedbirleri azami düzeyde uygulanacaktır. Program öncesinde yapının tarihi fotoğrafları, terk edilmiş metruk görüntüleri, restorasyon ve dron görüntüleri basın mensupları ile paylaşılacaktır.

İstanbul’un Bir Tarihi Emaneti Daha Korunarak Geleceğe Armağan Ediliyor

Sadabad Kasrı Çamaşırhanesi’nin Tarihi

İstanbul’un Bir Tarihi Emaneti Daha Korunarak Geleceğe Armağan Ediliyor

Çağlayan Kasrı (III. Sadabad Kasrı) Çamaşırhanesi 1860’lı yılların başında Sultan Abdülaziz tarafından saraydaki kişilerin kıyafetlerinin temizlenmesi amacıyla yaptırıldı.

Yapının yanında bir de hamam vardı ancak ne yazık ki günümüze ulaşamadı. Kasır Çamaşırhanesi kalıntıları bulunduğunda buranın yemekhane olduğu sanılıyordu ancak 10 yıl önce yapılan belge çalışmaları ve araştırmalar neticesinde buranın çamaşırhane olduğu ortaya çıktı.

Bugün de tarihe vefa duygusundan hareketle; geçmişin emaneti Sadabad Kasrı Çamaşırhanesi, geleceğe miras bırakılmak amacıyla Kağıthane Belediyesi tarafından restore edildi.

Çamaşırhanenin Restorasyonu

Röleve restitüsyon ve restorasyon projeleri Kağıthane Belediyesi’nce hazırlanarak Kültür Tabiat Varlıkları Bölge Kurulu’ndan geçirildi.

İç mahaldeki çatlak dikişleri, tuğla ve taş tümlemeler yapılarak derzler açılıp yenilendi. Yapı yaklaşık 110 m2'dir ve 9 metre uzunluğunda bacaya sahiptir.

Tonoz üstü derz açılmış ve beden duvarı ile tonoz arası toprak dolgu temizlenmiştir. Çatlakların yapısal dikişi yapılarak üstten enjeksiyon yapıldı, Tonoz üstü derzlenip şapla korumaya alındı.

Enjeksiyon güçlendirmeden sonra paslanmaz güçlendirme imalatları yapılarak statik güçlendirme tamamlandı.

Beden duvarlarındaki erimiş tuğla hatıllar çürütülerek yeniden hatıl oluşturuldu. Beden duvarlarında eksik olan taşlar tamamlanarak enjeksiyona hazır hale getirilip enjeksiyonu yapıldı.

Ahşap pencere ve kapı imalatları ile eski yapılara uygun elektrik ve tesisat imalatları yapıldı.

Yapının özgün kotlarına uygun getirilmesinden sonra çevre düzenlemesi tamamlandı.

Toplantı ve çok amaçlı salon olarak kültürel ve sosyal etkinliklere ev sahipliği yapması için değerlendirilecektir.

İşin başlama tarihi 20.11.2019’dir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732