İŞSİZLİĞE BİR DARBE DAHA!

AİLE HEKİMLİĞİNDE İSTİHDAM BİTTİ Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF)’nun yaptığı açıklamada Türkiye’de 8 bine yakın personelin aile hekimlerinin yanında kamu istihdamından ayrı olarak istihdam edildiği, bunla ilgili giderlerin aile hekimlerine verilen cari giderden karşılandığını açıklandı.

Gündem Yayın: 08 Ocak 2021 - Cuma - Güncelleme: 08.01.2021 11:20:20
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

AHEF tarafından yapılan açıklamada; aile hekimlerinin bulundukları binada kira, elektrik, personel maaşı, SGK ücreti stopajı gibi aile sağlığı merkezindeki 15 ayrı kalemde ödeme yaptığı belirtildi. Ancak ilgili kalemlerin birçoğunun son 3 yılda %40 civarında atarken cari giderin artışının yıllık %6’yı geçmediğini bunun da aile hekimlerini çok zor durumda bıraktığını söyleyen AHEF 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, “bu nedenle birçok aile sağlığı merkezi mevcut personeli ile devam etmeme kararı aldığını ve yeni açılan aile sağlığı merkezlerinin ise yeni istihdama yönelmediğini görüyoruz. Bu konuda AHEF olarak birçok kez Maliye ve Sağlık Bakanlığı’na başvurular yaptık. Bir sonuç alamadık, halen bu konuda bir düzenleme yapılmadı” dedi.

Örneğin asgari ücretin son 3 yılda %40 oranında arttığını belirten AHEF yöneticileri, “işçi mutlaka hak ettiğini almalı buna asla karşı değiliz ancak %40 artan asgari ücrete karşın cari gider %12 arttı. Burada çözüm cari gidere gelecek zammın normal memur maaşına gelen zamla değil asgari ücrete verilen zam oranında artmasıdır. Bu noktada işsizlik oranı %15’i bulmuşken aile hekimliğindeki istihdamın önüne engel olan bu kayıpların giderilmesi acilen gerekmektedir. Tabi tek örnek asgari ücret değil. Pandemi döneminde son 11 ayda İl Sağlık Müdürlüklerinin doğru düzgün eldiven maske dezenfektan vermediği aile hekimleri cari giderden bunu temin etmek zorunda kaldı. Eldiven fiyatları %400 arttı. Ayrıca halk sağlığı kurumu bir işveren olarak kişisel koruyucu ekipman dağıtmak zorunda. Aile hekimleri bu noktada yalnız ne yazık ki yalnız bırakıldı” açıklamasını yaptı.

 

 

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732