İçişleri Bakanlığı 81 İle ‘Ülkeye Giriş Tedbirleri Genelgesi’ Yolladı!

Normalleşme sürecinde atılan yeni adımlar kapsamında 1 Temmuz‘dan itibaren yürürlüğe konulacak olan yeni genelgenin açıklanmasının ardından, İçişleri Bakanlığı da 81 il valiliğine ‘1 Temmuz Sonrası Ülkeye Giriş Tedbirleri Genelgesi‘ gönderdi. Valiliklere gönderilen genelgeye göre 6 ülkeden gelen uçuşlar durduruldu ve 2 ülkeden gelen bireylerde zorunlu karantina süresi 14 günden 10 güne indirildi.

Yayın: 29 Haziran 2021 - Salı - Güncelleme: 29.06.2021 14:44:47
Editör -
Okuma Süresi: 8 dk.
Takip EtGoogle News

 

Genelgede, dünya çapında yayılmaya başlayan yeni varyantlara da dikkat çeken Bakanlık, salgının seyri değişen Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan gelen uçuşları yeni bir karar alınıncaya kadar durdurdu.

 

14 Gün Süreyle Karantina Uygulanacak

Genelgeye göre, başka bir ülkeden gelmekle birlikte son 14 günde Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’da bulunduğu anlaşılan kişilerden ülkeye girişten en fazla 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu talep edilecek ve bu kişiler valiliklerce belirlenecek yerlerde 14 gün süreyle karantinaya alınacak. Karantinanın 14. gününün sonunda yapılacak PCR test sonucunun negatif çıkması durumunda karantina tedbiri sonlandırılacak. PCR test sonucu pozitif çıkanlar ise test sonucunun pozitif çıktığı tarihten itibaren izolasyona alınacak ve 14. günün sonunda PCR testinden negatif sonuç alınmasıyla tedbir sonlandırılacak.

Bazı Ülkeler İçin Karantina Süresi 10 Güne İndirildi

Afganistan ve Pakistan’dan gelen kişiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduğu anlaşılan kişilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 gün olacak. Karantinanın 7. gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması durumunda zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacak.

 

Genelgenin öne çıkan diğer maddeleri ise şu şekilde:

Dış ticaretin olumsuz etkilenmemesi için, uçak-gemi mürettebatı, kilit personel olarak nitelendirilen gemi adamları ve tır şoförleri SARS-CoV-2 PCR testi ve karantina uygulamasından muaf tutulacak.
 
Sınır kapılarımızdan ülkemize giriş yapacak vatandaşlardan;
Ülkemize girişten en az 14 gün önce aşı yaptırıldığını ve/veya ilk PCR pozitif test sonucunun 28. gününden başlamak üzere hastalığı son 6 ay içinde geçirdiğini belgeleyenler ile girişten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporunu ya da girişten azami 48 saat önce yapılmış negatif hızlı antijen test sonucunu ibraz edenlerin ülkemize girişlerine izin verilecek.
 
Yukarıdaki maddede belirtilen belge ya da test sonuçlarını ibraz edemeyen vatandaşlara sınır kapılarında PCR testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin verilecek ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları sağlanacak.
 
Öte yandan yurt dışında yaşayan/ikamet eden ve izin veya tatil amacıyla memleketlerine ya da tatil beldelerine gelecek vatandaşlara yaz ayları boyunca yaşanabilecek yoğunlaşma göz önünde bulundurularak Edirne ve Kırklareli illerimizde bulunan kara ve demiryolu sınır kapılarımızla sınırlı olacak şekilde; 8.1 maddesinde belirtilen belge ya da test sonuçlarını ibraz edemeyen vatandaşlarımızın temel bilgilerine (ülke içerisinde bulunacakları yer/adres bilgisi dahil) içeren bir formu doldurarak sınır kapılarından geçişlerine izin verilecek.
 
Bu şekilde ülkeye girişlerine izin verilen vatandaşlar, uygulama esasları Sağlık Bakanlığınca belirlenecek şekilde varış noktalarında karantinaya alınacak ve negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edene kadar karantina sürdürülecek.
 

 

 
#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732