“HÜKÛMET KAŞIKLA VERİP, KEPÇEYLE ALMAYA DEVAM EDİYOR”

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammı değerlendirdi. Çanakcı yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Yapılan maaş artışları; mal, hizmet ve vergilere gelen zamlarla daha ilk günden eridi. Köprü ve otoyollara yüzde 25, memur ve emekli maaşlarına ise yüzde 7,4 zam geldi. Bu durum, hükûmetin ülkemizin içinde bulunduğu fakirleşme ve yoksullaşma krizini görmezden geldiğinin ispatıdır.”

Yayın: 04 Ocak 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 04.01.2021 12:46:16
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Çanakcı’nın açıklaması şöyle:

“Bugün açıklanan enflasyon verileriyle beraber memur ve emekli maaşlarına bu yılın ilk yarısı için yapılacak artış oranı da belli oldu. Buna göre memurlar ve memur emeklileri yüzde 7,4 oranında zam alacaklar. Bu zammın 4,4 puanlık kısmının geçen yılın ikinci altı ayında doğan enflasyon farkı olduğunun altını çizmek gerekir. Bağ-Kur ve işçi emeklilerinin maaşları ise bu yılın ilk altı ayı için yüzde 8,4 oranında artacak.

“TÜİKin bastırılmış verilerine göre bile tüketici fiyatları artışının yüzde 14,6, gıda enflasyonun ise yüzde 20,6 olduğu bir ortamda, memur ve emekli maaşlarına yapılan bu artışların çok yetersiz olduğu ortadadır.

‘Zamlar maaşları eritiyor’

“Yapılan maaş ve ücret artışları, yeni yılla birlikte birçok mal, hizmet ve vergilere gelen zamlarla daha ilk günden eridi. Yeni yılda köprü ve otoyollara ortalama yüzde 25 oranında zam yapıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 2021de elektrik ve doğalgazda uygulanacak hizmet bedellerine yaklaşık yüzde 14 zam yaptı. Elektrik tarifelerinde ortalama yüzde 6, konutta kullanılan doğal gaz fiyatlarında ise yüzde 1 artışa gidildi. Motorlu taşıtlar vergisi, mobil telefon aboneliğinin ilk tesisinde alınan maktu vergi tutarı, pasaport ve ehliyet dahil bazı vergi ve harç tutarları yüzde 9.1, emlak vergisi ise yüzde 4.6 oranında artırıldı. 

‘Çalışanların üzerindeki vergi yükü ağırlaşıyor’

“Hükûmet örtülü vergi artışları yoluyla da çalışanların gelirlerini eritmeye devam etmektedir. 2021 yılı için gelir vergisi dilimleri yüzde 8,1-9,1 aralığında artırılmıştır. Bu, 2021 yılı içinde çalışanların daha hızlı biçiminde yüksek vergi oranlarına tabi olmalarına yol açılması ve çalışanların üzerindeki efektif vergi yükünün ağırlaşması demektir.

“Hükûmet, bir kez daha ülkemizin içinde bulunduğu fakirleşme ve yoksullaşma krizini görmezlikten geldiğini ve bu ağır tabloyu tersine çevirecek adımları atmaktan çok uzak olduğunu ortaya koymuştur.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732