"Hepimiz Recep Tayyip Erdoğan'ız" dedi: 26 milyon TLyi kaptı

Vakıflar Genel Müdürlüğü, 26 milyon 400 bin TL karşılığında, söz konusu firma ile geçen ay sözleşme imzaladı...

Gündem Yayın: 14 Mayıs 2021 - Cuma - Güncelleme: 14.05.2021 19:41:44
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün (İstanbul Bölge Müdürlüğü), Edirnekapı’da bulunan Kariye Cami’nin (Atik Ali Paşa), üçüncü etap restorasyonu için açtığı ihalenin sonucu açıklandı.

Kamu İhale Kanunu’nun, “İstisnalar” başlığı altında yer alan 3.’üncü maddenin “k” bendine göre, kapsamı dışına çıkartılarak yapılan ihaleyi, “Taksim Yapı Mim.İnş. Restorasyon Tur. San. Ve Tic. Ltd. Şirketi aldı.

Vakıflar, 26 milyon 400 bin TL karşılığında, restorasyonu yapmayı taahhüt eden söz konusu firma ile geçen ay sözleşme imzaladı. 

Söz konusu caminin birinci etap restorasyonu 2012 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından, ikinci etap restorasyonu 2017 yılında Turizm Bakanlığı tarafından ve üçüncü etap restorasyonu da Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2021 yılında ihale edildi.

 

Her üç ihaleyi de Taksim Yapı Mimarlık şirketi aldı. İlk ihale 4 milyon 548 bin 966 TL’ye, ikinci ihale ise 9 milyon 749 bin 785 TL’ye ihale edilmişti. Kariye Müzesi, geçen yıl camiye çevrilmişti.

TANIDIK BİR İSİM: ERHAN ULUDAĞ

Beyoğlu Belediyesi’nde şehir plancısı mimar olarak çalışan Erhan Uludağ 2000 yılında, sonradan eşi olan mimar Sevilay Tuncer ile E.S. Yapı Şehircilik Mimarlık Restorasyon San. Tic. Ltd. Şirketini kurdu.

Uludağ, Taksim Yapı Mimarlık firmasını ise 2008 yılında yine eşi Sevilay Tuncer Uludağ ile birlikte kurdu. Ancak Sevilay Uludağ 2011 yılında ortaklıktan ayrıldı. Aynı tarihte Erhan Uludağ, E.S. Yapı Şehircilik firmasındaki hisselerini eşi Sevilay’a devrederek ortaklıktan ayrıldı. Bir başka ifade ile karı-koca iki şirketi aralarında paylaştı.

Her iki şirket de, “restorasyon skandalı” başlıklarıyla kamuoyu gündemine gelmişti. Taksim Yapı Mimarlık tarafından restorasyonu yapılan bir iş, 2015 yılında “İstanbul Fatih’teki 171 yıllık yıllık Mesnevihane Camii’nde yapılan restorasyon tarihi dokuyu yok etti” şeklinde haberleştirilmişti. Taş ve kırmız tuğla ile yığma şeklinde yapılmış olan söz konusu cami, restorasyon sonrasında beton yapı şekline dönüştürülmüştü.

Erhan Uludağ’ın eşine bıraktığı E.S. Yapı firması ise geçen yıl Galata Kulesi restorasyon skandalı ile gündeme gelmişti. Galata Kulesi’nde, “Hilti” adı verilen büyük beton kırıcı matkaplarla yapılan restorasyon, kamuoyunda büyük tepki çekmişti. Sevilay Tuncer Uludağ, Taksim Yapı Mimarlık ile aynı adreste bulunan E.S. Yapı firmasının merkezini 2019 yılı sonunda bir başka adrese taşımış, 2020 yılında da, Uludağ olan evlilik soyadını terk etmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra AKP’nin önde gelen pek çok ismiyle de fotoğraf çektiren Erhan Uludağ, 2014 yılında yaptığı bir paylaşımda “Hepimiz Recep Tayyip Erdoğan’ız” demişti.

KARİYE CAMİİ’NİN ÖZET TARİHİ

Kariye Camii’nin ilk yapısı 500’lü yılların ilk yarısında, Rum Ortodoks kilisesi olarak yapıldı. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden sonra da kilise olarak işlevini sürdü. 1511 yılında Sultan II. Bayezid sadrazamlarından, Atik Ali Paşa tarafından camiye dönüştürüldü. Bunun için Atik Ali Paşa Camii olarak da bilinmektedir.

1945'de ulusal anıt ilan edilen yapı, Bakanlar Kurulu kararı ile 1948 yılında müzeye dönüştürüldü. En çok ziyaret edilen yerlerden biri olan Kariye, 21 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden camiye dönüştürüldü.

Kaynak:politikagundemi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732