Gürsel Tekin yanıtladı: CHP erken seçime hazır mı? “Çatı aday” mı? CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı kim?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Siyaset Yayın: 10 Aralık 2020 - Perşembe - Güncelleme: 10.12.2020 18:20:19
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Takip EtGoogle News

Geçtiğimiz günlerde katıldığı bir programda "CHP'nin Cumhurbaşkanı Adayı hazır, partinin öz evladı" sözleriyle gündeme gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı. 

Gürsel Tekin'e yöneltilen sorular ve Tekin'in verdiği cevaplar şöyle:

Bütçe görüşmeleri başladı. 2021 yılı bütçesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bütçe görüşmeleri Meclis’in en önemli görevlerinden biridir. Bütün dünyada Meclisler esasında “bütçe hakkı”nı korumak ve denetlemek üzere kuruldular. Yani vatandaş vergi veriyorsa, o vergiyi kullanan hükümetlerden de hesap soracak. AKP’li milletvekili arkadaşlar da bu sürece dahildir, onların da kendi hükümetlerinden kaynakların daha etkin, verimli kullanılmasını beklemek hakları. Ne yazık ki karşımızda halkın temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir bütçe göremiyoruz. Borç ve faiz yükü altında nefessiz kalmış, geniş toplumsal kesimlere hiçbir şey sunamayan bir bütçe var. Örneğin gelecek sene faiz ödemelerine ayrılan para yaklaşık 180 milyar TL, geleceğimiz için çok önemli olan tarım programına ayrılan para sadece 31 milyar. Yoksullukla mücadele ve sosyal yardımlar için 81 milyar ayrılmış durumda. Bu tabloya bakınca ben inanıyorum ki her kesimden insan rahatsız oluyor.

 

Koronavirüs Salgını da hem ekonomiyi hem bütçeyi çok etkiledi. Bu konuda ne dersiniz?

Elbette salgının ekonomik yaşam üzerinde çok kötü bir etkisi oldu. Ekonomik çarklar durma noktasına geldi. Ekonomik çarklar durunca vergi gelirleri azaldı, bu da bütçe açıklarının artmasına yol açtı. Ancak bugün karşı karşıya olduğumuz ekonomik tablonun tek sorumlusu koronavirüstür dersek bu doğru olmaz. Türkiye’nin yapısal sorunları devam ediyor. Tasarrufumuz eksik, büyümek için dış tasarrufa bağımlıyız. Cari işlemler açığı devam ediyor. Kamu kesiminde yüksek harcamalar var. İşgücüne katılım oranı ve istihdam düşük. İmalat Sanayi içinde teknoloji yoğunluğu ve teknoloji ihracatımız çok yetersiz. AKP döneminde bu yapısal sorunlarda herhangi bir iyileşme sağlanmadı tam aksine geçtiğimiz bütçe döneminde bu yapısal sorunların hepsi ağırlaştı.  2021 bütçesinde de bu temel sorun alanlarına temas eden hiçbir gerçekçi önlem bulunmuyor. 2020 yılında daha önce AKP’ye oy veren vatandaşlar da, CHP’ye oy veren vatandaşlar da, MHP’ye oy verenler de HDP’ye oy verenler de işlerini kaybettiler. Her görüşten esnaf benzer sorunlar yaşıyor. Çiftçiler ciddi sorunlarla baş etmeye çalışıyor, ne yazık ki köylümüzün ineğine bile haciz geliyor. Bu tabloyu gerçekçi politikalarla değiştirebiliriz. AKP bu politikaları topluma sunmak zorundadır. Bu konuda kimsenin de kibirli olmaması lazım, “ilim Çin’de de olsa gidip alınız” diyen bir inanca sahibiz. CHP’nin doğru önerilerini AKP uygulasın, Türkiye kazansın, biz mutlu oluruz.

Ekonomi yönetimindeki değişim sizce önümüzdeki süreci nasıl etkiler?

Hiçbir şey, hiçbir makam kişilerle var olmaz. Önemli olan kurumlardır. Bizim önümüzdeki dönem talebimiz, milletimizin talepleri. Biz asgari ücretten vergi alınmasın, çalışan kazansın diyoruz. Biz bu ülkede kanunlar uygulansın ve çiftçi hak ettiği gibi gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 1’i oranında gelir desteği alsın diyoruz. Biz koronavirüs döneminde büyük zorluklar yaşayan esnaflara nakit desteği verilsin, vergi ve kredi borçları ötelensin istiyoruz. Biz tarihinin en zor dönemlerinden geçen Turizm sektörü ve seyahat acentaları için güçlü yardımlar yapılsın diye talep ediyoruz. Ne yazık ki Türkiye’nin 130 milyar dolara yakın rezervi bir inat ve kibir uğruna boşu boşuna harcandı. Hâlbuki ortak akıl dinlenseydi böyle bir maliyeti 83 milyon ödemeyecekti. Ekonomi yönetimi halka köstek olmak değil, yatırım ve üretim ortamını geliştirmek için var. Türkiye bu performansı hak etmiyor.

 

Bir röportajda CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının belli olduğunu söylediniz. CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı kim?

CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı, CHP’nin bir evladı, Cumhuriyet değerlerini içine sindirmiş, demokrat, hukukun üstünlüğüne inanan, toplumun her kesiminin haklarını korumayı görev bilen bir insan. 100 yıllık Cumhuriyet Halk Partisi’nin kendi içinden bir aday çıkartamayacağını düşünmek gerçekten akıl dışı olur. Elbette adayımız var. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi “ittifak sistemi” diye bir sistem getirdi. İttifakın doğasına uygun davranmamız gerekir. Önce kendi evimizde değerlendirmeler yapacağız, sonra dostlarımızla istişare edeceğiz,  ondan sonra da adayımızı açıklayacağız.

Sizce partiler “çatı aday” mı göstermeli yoksa kendi adayları ile mi seçime girmeli?

İki görüşün de artı ve eksi yanları var. Ancak benim şahsi görüşüm en yüksek katılım oranına ulaşmak, toplumun tüm kesimlerinin kendi tercihlerini ifade etmesine izin vermek açısından her parti kendi adayı ile seçime girmelidir. Seçimlere katılım ne kadar yüksek olursa milletimizin iradesi de o kadar belirgin ve açık olur. Seçimlere katılım ne kadar yüksek olursa, Cumhurbaşkanı da o kadar demokratik bir meşruiyet sahibi olur.  Çatı adaylar özellikle seçimlere katılım oranını düşürüyor. Örneğin 2014 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, seçimlere katılım oranı yüzde 73,2. Türkiye’de genellikle seçimlere katılım oranı yüzde 85 düzeyinde.  Her parti kendi adayını gösterdiği zaman böyle bir sorun kalmaz.

 

CHP Genel Başkanı Sn. Kılıçdaroğlu birkaç defa “erken seçim” istediğini beyan etti. Peki CHP erken seçime hazır mı?

CHP erken, baskın her türlü seçime hazır. Hazır olmak zorundayız. 100 yıllık CHP’nin bu konuda bir eksiği olması düşünülemez. Genel Başkan Yardımcılarımız gereken her türlü önlemi almış, hazırlığı yapmış olmalılar. Türkiye’nin bir erken seçime ihtiyacı var. İçinde yaşadığımız koşullar gittikçe kötüleşiyor, millet de artık sandığın önüne gelmesini istiyor. AKP de biliyor ki milletten kaçılmaz. O sandık nasılsa er geç milletin önüne gelecek. O yüzden ben AKP’ye de bir an önce sandığa gitmeyi, halkın karşısına çıkmayı, milletimizin bu talebini yerine getirmeyi tavsiye ediyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732