FATİH TABLO SERGİSİNE İLK ZİYARETÇİ KEMAL KILIÇDAROĞLU

Fatih Sultan Mehmet tablosunu 6 Ekim’de İstanbul halkıyla buluşturmak için hazırlık yapan İBB, eserin sergilendiği alanda ilk gösterimini yarın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yapacak.

Kültür Yayın: 02 Ekim 2020 - Cuma - Güncelleme: 02.10.2020 13:18:19
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Takip EtGoogle News

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) Londra'da gerçekleştirilen açık artırmada satın aldığı Fatih Sultan Mehmet tablosu, İstanbul’un beş yıllık işgalden kurtulduğu gün olan 6 Ekim’de, geçici sergi salonunda İstanbul halkıyla buluşturulacak. Venedikli ressam Gentile Bellini'nin atölyesinden çıkan eserin görüleceği Saraçhane yerleşkesinde fiziki düzenlemeler gerçekleştiren İBB’nin ilk ziyaretçisi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu olacak. Tablonun bulunduğu salonu sergiye uygun hale getirme çalışmalarında sona gelen İBB, pandemi önlemleriyle birlikte İstanbulluları da ağırlamaya başlayacak.

 

TAM DONANIMLI KORUMA

İBB, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun talimatıyla 1480 yılına ait tabloyu, 25 Haziran’da gerçekleştirilen müzayedede satın aldı.Christie’s salonundan alınan eser, 2 aylık bir sürenin ardından yurda getirildi ve26 Ağustos’ta İBB binasında saklanmaya başlandı.

 

İBB, tablo için tam güvenlikli, iklimlendirmeli özel korumalı depo alanı oluşturdu. Rönesans dönemine ait bir eserin korunması için gerekli koşulların sağlandığı depo oluşturuldu. Depo alanına, üç özel korumalı hava sızdırmaz kapıdan geçilerek girilebiliyor. Alanda ayrıca, tablonun saklanma koşullarını sağlayacak şekilde özel iklimlendirme ve nem dengeleyici sistem bulunuyor. Özel gazlı yangın söndürme sistemi oluşturulan depoda eserin tam güvenliği de sağlandı.

 

Aradan geçen geçen 35 ünlük sürede, tablonun dinlendirildiği salon yeniden düzenlendi. Sergi alanın özelliğine kavuşturulan bu salon, İBB Başkanlık Binasının giriş katı koridorları da sergi temaları ile zenginleştirildi. Ziyaretçiler için hediyelik eşya standı oluşturuldu. Resim olarak Fatih tablosunun tek başına sergileneceği salonda; Fatih’e ait madalyonlarla, döneminde kullanılan paraları da ziyaretçilerin gösterimine sunulacak.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732