Fark Etmeden Kovid-19’u Geçirdiğinizi Gösteren 7 İşaret İse Şöyle

Aralık 2019'yılında Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde aniden ortaya çıkan Kovid-19 sebebiyle dünya genelinde 836 bin üzerinde insan yaşamını yitridi.

Dünya Yayın: 28 Ağustos 2020 - Cuma - Güncelleme: 28.08.2020 19:17:17
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

24 milyon insan ölümcül salgına yakalandı. Kovid-19 salgınına karşı aşı ve ilaç geliştirme çalışmaları devam ederken, salgınla alakalı yeni bir araştırma daha yapıldı.

Araştırma neticesinde uzmanlar, fark etmeden Kovid-19 geçirmiş olabileceğinizi gösteren 7 işareti şöyle sıraladı.

KALABALIK BÖLGELERDE DAHA ERKEN YAYILDI

Özellikle bulaşıcı hastalık uzmanların hastalığa sebep olduğu yeni Kovid-19 (SARS-CoV-2) şehirler tecrit altına alınıp, sosyal mesafe önlemleri hayata geçmeden yayılmaya başladığını söylediği göz önünde bulundurulursa bu ihtimal daha güçlenmekte.

Amerika'da Vanderbilt Üniversitesi Tıp Okulu'ndan bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve tıp doktoru Profesör William Schaffner "Haftalar geçtikçe virüsün Amerika'da özellikle daha kalabalık bölgelerde düşündüğümüzden daha erkenden yayıldığı netleşti.

FRANSA'DA VAKA SAYISINDA SON 3 AYIN REKORU KIRILDI

Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Amesh A. Adalja da "Kovid-19 kapan birçok kişi komplikasyonsuz bir enfeksiyona sahipti ve bu nezle ya da gripten ayırt kesinlikle edilemiyordu."

Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre Kovid-19 bulaşma vakaların yüzde 40'a kadarında hastalar asemptomatik vakalardan oluşuyor bu kişiler yani hastalık belirtisi göstermiyorlar.

Maalesef geçen kış geçirdiğiniz hastalığın Kovid-19 olup olmadığı yada herhangi bir zamanda asemptomatik bir vaka geçirip geçirmediğiniz tam kesinlikte belirlenemiyor.

Uzmanlar fark etmeden Kovid-19 geçirmiş olabileceğinizi gösteren 7 işareti sıraladı:

1- 2020 BAŞINDA KÖTÜ BİR SOĞUK ALGINLIĞI GEÇİRDİYSENİZ

Pandeminin başında birçok kişi Kovid-19'un Amerika'da şubat ayı sonu veya mart ayına kadar yayılmaya başlamadığını düşünüyordu. Teksas Üniversitesi'nde yapılan yeni bir araştırma bunun aksini ortaya koydu.

Çin'in Vuhan ve Amerika'nın Seattle kentindeki laboratuvarlarda, geçen kış şüpheli grip hastalarının boğazlarından alınan süprüntü örnekleri incelendi.

Araştırmacılar neredeyse incelenen her iki vakadan birinin Kovid-19 vakası olduğunu keşfetti. Kovid-19'un Amerika'ya büyük ihtimale yılbaşı civarı geldiğini düşünüyor.

Yaşanılan belirtilere göre bu soğuk algınlığını test yapmadan Kovid-19'un hafif halinden ayırmak çok zor. Genellikle soğuk algınlığında nefes darlığı, şiddetli baş ağrısı veya Kovid-19'da yaşanan mide ve bağırsak sorunları yaşanmıyor.

2- TAT VE KOKU KAYBI YAŞADIYSANIZ

Tat ve koku kaybı Kovid-19'un en ayırt edici belirtilerinden biri. Bu belirti herkes de görülmezken Amerikan Kulak Burun Boğaz-Baş ve Boyun Cerrahisi Akademisinin yapmış olduğu bir çalışmanın ön bulgularına göre koku kaybı yaşayan Kovid-19 hastalarının yüzde 27'si 7 ila 10 gün sonra iyileşme görülmekte.

Grip, nezle, sinüs enfeksiyonu ve mevsimsel alerjiler de bu duyu organların geçici olarak kaybına yol açsa da uzmanlar bu belirtilerin Kovid-19'u geçiren kişilerde iyileştikten bir ay sonraya kadar sürebileceğini söylüyor.

3- SEBEBİ BELİRSİZ SAÇ KAYBINDAN MÜZDARİPSENİZ

Üzerinde çok fazla araştırma yapılmasa saç kaybı Kovid-19'u geçiren çok sayıda kişi tarafından aylar sonra bile rapor edildi.Doktor Adalja bunun "telogen effluvium" ismi verilen aşırı saç dökülmesi olduğunu belirterek bunun hamilelik, aşırı stres, kilo kaybı veya Kovid-19 dışındaki hastalıklardan kaynaklanabileceğini söyledi.

Eğer saç kaybı yaşıyorsanız bu farkına varmadığınız bir Kovid-19 bulaşmasının yanı sıra aşırı stres birikimi yada altta yatan başka bir hastalıktan da kaynaklanabilir.

4 - BAZEN NEFES DARLIĞI ÇEKİYORSANIZ

Amerikan Tıp Topluluğunun hakemli dergisi JAMA'da yayımlanan araştırmaya göre Kovid-19'lu kişiler iyileştikten sonra da nefes darlığının da aralarında olduğu virüs kaynaklı etkilerden mustarip.

Bunun şu anda neden olduğu veya ne kadar sürdüğü kesinleşmiş değil büyük ihtimalle uzun zaman akciğerlerde yaşanan iltihaplanmadan kaynaklanıyor.

Doktor Schaffner Bu Kovid-19 tanısı konulan kişilerde bilinen bir geçmeyen etki. Buna sahipseniz daha önce deneyimlediğiniz hastalığın Kovid-19 olma olasılığı var."

5- GEÇMEYEN ÖKSÜRÜĞÜNÜZ VARSA

JAMA'nın çalışmasına katılan kişilerdeki geçmeyen belirtilerden biri de öksürük. Genellikle kuru olan bu öksürük balgam olmamasına rağmen sebepsizce görülüyor.

Kovid-19 geçirenlerin yüzde 43'ü yapılan testte pozitif oldukları anlaşıldıktan 14 ila 21 gün sonra bile öksürükten mustarip.

6- ÇOK YORGUN HİSSEDİYORSANIZ

JAMA'nın çalışmasına göre Kovid-19'lu kişinin uzayan belirtilerinden biri de çok yorgunluk hissi. Çalışamaya katılan hastaların yüzde 53'ü ilk virüs belirtilerini göstermelerinde 2 ay sonra da yorgunluk htiklerini söyledi.

Dr. Adalja "Belirli bir zaman yorgunluk hisseden hafif hastalıklar görüyoruz." Bunun neden olduğu henüz tamamen belirlenemese de kişinin virüse karşı bağışıklık yanıtından veya virüsün vücuttaki bir etkisi olabilir.

Yorgunluğun yaygın bir belirti olduğu ve yetersi uyku gibi farklı sağlık sorunlarından kaynaklanabileceğinden dolayı kesinilkle akıldan çıkartılmamalı.

7- HİÇ GEÇMEYECEK GİBİ HİSSETTİĞİNİZ ALIŞILMADIK BELİRTİLER GÖSTERİYORSANIZ

Uzmanlar Kovid-19'un yeni bir virüs olması sebebiyle her an virüsle alakalı yeni bir şey öğrendiklerini vurguluyor.Virüsün kalıcı etkileri hakkında çalışmalar hala yapılıyor.

bu sebeple bazı belirtileri gösteriyor olmanız bunun Kovid-19 kaynaklı olduğuna anlamına gelmiyor. JAMA Kaardiyoloji'de yayımlanan bir araştırmada bahsetmek bu noktada önemli.

Araştırmaya katılan 100 eski Kovid-19 hastasının yüzde 78'inin çekilen emarlarında önceden var olan sağlık durumlarından bağımsız kalple alakalı anormal bulgularına rastlandı.

Araştırmacılar Kovid-19'un geçirilme şiddetine bağlı olmadığını keşfetti.Dr. Schaffner kişinin beklenmedik ve geçmeyecekmiş gibi görünen sorunlardan musatrip olması durumunda Kovid-19'la bağı olsun veya olmasın hemen en yakın bir hasneye gidilmesi tavsiyesinde bulunuldu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732