Ermənistan`ın savaştan kaçarak firar edenleri cezalandırması yasadışıdır.

Zahid Oruç: "100 yıl önce Andraniklerin ve Njdes'in halefi olarak kabul edilen ordunun kahramanlarından daha fazla firarları var"

Gündem Yayın: 23 Mayıs 2021 - Pazar - Güncelleme: 23.05.2021 15:20:26
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

"Ermeni Soruşturma Komitesi'ne göre geçen yıl 22 Aralık'ta ordudan firar eden 1.358 kişi ile ilglili ceza davası açıldı. Bilgi daha sonra saklandı, ancak resmi olmayan kaynaklar sanıkların sayısını yaklaşık 10.000 kişi olduğunu belirtti. "Devletimiz Karabağ'da yaşayan ve halkımıza saldırmayan, silaha sarılmayan ve ateş emirlerini yerine getirmeyen, savaş alanını terk eden Ermenilerin cezalandırılmasına hukuki ve siyasi bir kıymet vermeli. savaşmayı reddettiği için vatana ihanetten suçlanan kişilerin hapsinin kınanmalı "

Açıklama, bugünkü parlamento oturumunda Millet vekili ve Komite Başkanı Zahid Oruç'dan geldi.

Zahid Oruç`a göre; aslında süngüyle siperlere getirilen binlerce kişinin savaşmak istememesi arazinin sahibinin kim olduğunu gösterir. Aynı zamanda sual olunur: Savaşmayı reddeden Ermeni askerlerinin ana argümanı neydi? Cevap Ermeni askerleri tarafından verildi - gökten ateş yağıyor ve yoldaşlarımızı küle çeviriyordu. Evet, aslında Karabağ'daki çatışmalarda yer alan 40 bin askerden 5-6 bini öldürülmüş, 10 binden fazlası yaralanmış, geri kalanların neredeyse %30'u firar etmekle suçlanıyorsa, o zaman Ermeni siyasi hakimiyyeti kendi vatandaşlarıyla savaş durumundadır; "Sadece savaş sırasında değil, barış zamanında da Ermenistan'da firar yaygındı. Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan, RBK ile yaptığı bir röportajda Karabağ'da demografik bir ölüm olduğunu, Azerbaycanlılarla birlikte kaldıkları süre içinde sayının arttığını, işgal yıllarında azaldığını ve kızların sayısının erkeklerden daha fazla olmasının savaşla ilgili olduğunu itiraf etmişti. Binlerce kişi aleyhine açılan ceza davaları ile Ermeni Mahkemesi, 100 yıl önce Andraniklerin ve Njd'lerin halefi olarak kabul edilen ordunun kaçaklarının kahramanlardan daha fazlası olduğunu dünyaya ilan ediyor. Bu nedenle hapishanelerimiz Ermeni ordusu için güvenli bir yer. Ermeni askeri general Levon Stepanyan, herkesin tutuklanamayacağını söylüyor. Ancak onlarca politikacının fiar edip kaçtığı ortamda orduyu suçlamak doğru değil. Bakın, Sarkisyan gelecek parlamento seçimlerinde aday olmayacak. Bu, askeri yenilginin doğrudan bir sonucudur. En büyük kaçak və firarlar Sarkisyan ve Koçaryan'ın kendisidir”.

O, daha sonra şöyle demiş,  Ayrıca Büyük Vatan Savaşı'nda askerlerimiz arasında firar olmadı. Bu gerçek, zaferimizin en büyük koşullarından biridir. Ülkemizde yaşayan Ermenilerden birini zorla alıp cephe hattında süngü önünde kendi halkına ateş bile açmaya mecbur etmedik. Ancak Ermeni hükümeti vatandaşlarına karşı güç kullanıyor. Strazburg, Brüksel ve Washington'da kendilerini tutsak adlandırdıkları şahıslara göre Bakü'yi protesto edenleri soydaşlarına Ermenistan`da firar damğası ile haklarında ceza davası açan hükümete gitmeye çağırıyoruz.

                            

                                                                                 Zahid Oruç

                                                   Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili

            Azerbaycan Parlamentosu İnsan Hukukları Komitesi Başkanı

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732