ENERJİM SENSİN GİRİŞİMCİLİK PROGRAMI EĞİTİMLERLE DEVAM EDİYOR

Enerjim Sensin Hızlandırma Programına devam hakkı kazanan 24 girişimci, elektrik piyasası konusunda bilgi sahibi olmak amacıyla regülasyon eğitimi aldı.

Yayın: 08 Nisan 2021 - Perşembe - Güncelleme: 08.04.2021 16:01:48
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

EPDK koordinatörlüğünde, ELDER ve ODTÜ TEKNOKENT iş birliğinde başlatılan Enerjim Sensin Hızlandırma Programında yapılan çok sayıda başvurulardan ön mentorluk sürecine geçen 42 projenin katıldığı ön mentorluk ve değerlendirme aşamasının ardından 24 proje, programa devam hakkı kazandı. Enerji sektörü özelinde yenilikçi iş fikirlerinin hayata geçirilmesine destek olunması amacıyla başlatılan programda, seçilen projelerin elektrik piyasası konusunda bilgi ve deneyim sahibi olmaları, geliştirmekte oldukları çözümleri doğru ve sektör odaklı kurgulayabilmeleri amacıyla regülasyon eğitimi düzenlendi.

 

Sakarya Elektrik Dağıtım A.Ş. Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Necmi Odyakmaz, verdiği eğitimde elektrik dağıtım şirketlerinin tamamen regülasyona tabi bir alanda hizmet verdiklerini belirtti. Odyakmaz, dağıtım şirketlerin işleyişinden bahsederek, sosyal, ekonomik ve idari olmak üzere 3 tip regülasyon çeşidi olduğuna vurgu yaptı. Türkiye ve dünyadaki örnekler üzerinden regülasyon ve deregülasyon süreçlerini anlatan Odyakmaz, elektrik piyasasında tam rekabetin sağlanmasının zor olduğunu ifade ederek “Fiyatlar fayda ve maliyetleri yansıtmıyorsa piyasa ekonomisinin işlemesinde aksaklıklar ortaya çıkacaktır. Bu durumda fiyat regülasyonu önemlidir. Fiyat regülasyonu, aşırı kârı ortadan kaldırır, tekelci fiyatlandırmanın yol açtığı toplumsal refah kaybını azaltır, firmalara makul getiri imkânı sunar.” diye konuştu.

 

Fiyat regülasyonu yöntemlerinde dünya genelinde maliyet esaslı fiyat belirleme yöntemlerinin uygulandığını dile getiren Odyakmaz, “Maliyet esaslı fiyat belirleme, benchmarking sistemi,  performans esaslı fiyat belirleme ve imtiyaz ihaleleri gibi fiyat regülasyonu yöntemleri var. Bunun bileşenleri arasında varlık tabanı, planlanan yatırımlar, itfa, getiri oranı, işletme giderleri ve diğer faktörler yer alıyor.” dedi.

 

ELDER’DEN 300 BİN TL ÖDÜL 

 

Seçilen 24 projenin devam edecek mentorluk süreciyle firmaların globalleşme potansiyelinin yanı sıra, iş planlarındaki ilerlemeler takip edilecek. Talep ve ihtiyaç doğrultusunda akademisyen ve danışman desteği sağlanacak. Son aşama olan DemoDay organizasyonunda ise katılımcı firmalar projelerini getirdikleri aşama doğrultusunda potansiyel yatırımcı firmalara sunumlar yapacak. Katılımcı şirketlerle yapılan anlaşmalar ve ödüler bu aşamada açıklanacak. Haziran ayında gerçekleştirilmesi planlanan DemoDay organizasyonunda, başarılı olan girişimlere ELDER tarafından toplamda 300 bin TL para ödülü verilerek yenilikçi iş fikirlerinin ve Ar-Ge projelerinin desteklenmesi sağlanacak. Diğer kurumlar tarafından verilecek ödüller ileri bir tarihte duyurulacak.

 

 

YATIRIMCILARLA YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELER 

 

Enerjim Sensin Hızlandırma Programı kapsamında, programa devam hakkı kazanan girişimler ve mentorların potansiyel yatırımcılarla bir araya geldiği yüz yüze buluşmalar da düzenlenecek. Süreç tamamlandıktan sonra karşılıklı anlaşıldığı takdirde, ilk müşteri garantisi, ulusal ve uluslararası proje yazım desteği, patent desteği, global fuar, etkinlik ve hızlandırma programlarına katılım sağlanması, yatırım imkânı ve desteği gibi çeşitli avantajlar ve destekler sunulacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732