Danıştay kararı ile maskeler çıkacak!

Maskeler ne zaman kalkacak? sorusunun cevabı merakla araştırılmaya başlanırken kritik süreçle ilgili olarak flaş gelişme yaşandı. Maskelerin tamamen kaldırılacağı gelişme hakkında tüm detaylar haberimizde...

Gündem Yayın: 27 Ocak 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 27.01.2021 15:02:59
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

Danıştay'da maskelerin kaldırılması ile ilgili süren davada İçişleri Bakanlığı'na verilen savunma süresine çok az bir zaman kaldı.

DANIŞTAY KARARI İLE MASKELER KALKACAK!

Danıştay 10. Dairesi'nde görülen Antalya İdare Mahkeme’de 26 Ağustos 2020 tarihinde 5gplatformu sözcüsü Muammer KARABULUT’un  “maske takma zorunluluğu ile ilgili düzenlemeye ilişkin açtığı dava sonucunda Danıştay vereceği karar ile maskeler kalkacak.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA VERİLEN SÜRENİN BİTMESİNE AZ KALDI

Danıştay 10. Dairesi tarafından İçişleri Bakanlığı'na verilen savunma süresinin bitmesin çok az bir süre kaldığı bildirilirken alınacak son karar ile 81 ilde maske takma zorunluluğu kalkmış olacak.

MASKELER NE ZAMAN ÇIKACAK?

Koronavirüs salgını sürecinin ilk zamanlarında insanların kullanması için önerilen maskelerin daha sonra yayımlanan genelgelerle zorunlu hale getirilmesi ile vatandaşlara 900 TL cezalar kesildi. Danıştay tarafından alınacak karar ile maske takma zorunluluğu kaldırılacak ve maskeler en yakın zamanda çıkacak.

MASKE TAKMANIN ZARARLARI NELER?

Maske takmanın bu süreçte faydasından çok zararı olduğuna değinen Muammer Karabulut ise “Maskenin insan sağlığına faydasına ilişkin bir tane bilimsel örnek istedik. Buna karşı da maskenin zararlarına ilişkin  bilimsel kanıtlar sunduk. Küresel bir aldatmaca olan maske uygulamasının Türkiye’de sonlandırılmasını ve ülkemizin bütün dünyaya, bir hukuk devleti olduğunu da duyurmak istiyoruz ” dedi.

1.Nefes almada güçlük; Yüz maskeleri, özellikle hava akımının azalmasına neden olan astım ve bronşit gibi kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişilerde nefes almayı zorlaştırır.

Ayrıca, her solunum döngüsünde önceden solunan bir karbon dioksit fraksiyonu solunmaktadır. Gerçekte, kullanıcı kendi soluduğu havayı solur. Karbondioksit solumak hızlı nefes almaya, hızlı kalp atışına, beceriksizliğe, duygusal rahatsızlıklara ve yorgunluğa neden olur. Tıp uzmanlarına göre, temelde bu iki fenomen solunum sıklığını ve derinliğini artırarak solunan ve solunan hava miktarını artırıyor. Bu ayrıca, gelişmiş solunum viral yükü akciğerlerine iterse, enfekte kişilerin klinik durumunu daha da kötüleştirebilir. Yüz maskeleri aşırı derecede kirlenmişse, etkiler artar.

2. Görme rahatsızlığı; Kişi bir maske taktığında, solunan hava için en kolay kaçış yolu gözlere doğrudur. Bu hava gözlerin içine girerek rahatsız edici bir his ve gözlerinize dokunma dürtüsü yaratır. Bu her zaman bilinçli kalmanızı ve yüzünüze dokunmanın cazibesine direnmenizi gerektirir.

Ayrıca, kapı kolları, asansör düğmeleri, paketler veya mikropların ve virüslerin geliştiği herhangi bir şey gibi maddelerle temas ettikten sonra ellerinizi yıkamanızı veya düzenli olarak sterilize etmenizi gerektirir. Özellikle gözlük kullananlar için hava sis yaratır ve her an kişinin görüşünü bozar. Bu, kullanıcıyı gözlüklerini her zaman temizlemeye zorlar. Maskenin getirdiği yük dayanılmaz bir duruma dönüşür.

3. Azalan bağışıklık sistemi; Dokulardaki düşük oksijen seviyelerinin (hipoksi) bağışıklık tepkisinin bazı yönlerini baskılayabildiğini gösteren çalışmalar vardır. Oldukça, bağışıklık hücrelerinin diğer önemli işlevlerini de tetikleyebilir ve vurgulayabilir. Bilimsel araştırmalar, vücudunuzdaki yeterli oksijenin uzun süre reddedilmesinin bağışıklık sisteminizin enfeksiyonlarla mücadele yeteneğini zayıflatabileceğini kanıtladı. Maske takmanın zorunlu olduğu bu dönemde, insanlardan uzaktayken maskeyi çıkarmanız veya beş metreye kadar bir mesafe bırakmanız önerilir. Maske takan daha yaşlı ve genç insanların daha savunmasız olduğu söyleniyor.

4. Maliyet yükü; Maskeler artık, özellikle tavsiye edilen NK95 maskesini tercih ediyorsanız, çok az kişinin üstesinden gelebileceği ek bir günlük maliyet haline geldi. Örneğin Kigali'de, bir NK95 maskesi Rwf800 ile Rwf1000 (1 ABD $-7-8 TL) arasındadır. Günde bir kez kullanıldığında bir maskenin atılması önerilir. Bu, kişinin çalışma günlerine bağlı olarak ayda ortalama 25.000-Rwf30.000 Rwf'ye kadar çıkabilir. Bu çoğu kişi için kolay bir çağrı değil. Muhtemelen, yeniden kullanılabilir olanları tercih edenler dışında, insanlar aynı maskeleri yeniden kullanma riskiyle karşı karşıyadır. Ulusal ölçekte, maske kesinlikle harcanabilir geliri etkileyecek ve ekonomik boyutları bozacaktır. Yemek ve maske arasında seçim yapmak zorunda olduğu zamanlar vardır.

5. Deri döküntülerialerjiler ; Kullanılan malzemeye bağlı olarak maskelerin ciltte alerji, kaşıntı ve kızarıklığa neden olabileceği söyleniyor. Zamanla, özel kumaş maskeler sonunda ter, makyaj ve güzellik ürünleri, otomotiv egzozu, polen ve havada yüzen herhangi bir parçacığı biriktirir. Gerçekten, beğenin ya da beğenmeyin, COVID-19 ile yaşam farklı bir boyut kazandı. Kısa vadeli veya uzun vadeli, hayat asla eskisi gibi olmayacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732