COP26’da iklim değişikliğine bağlı sorunlarda ve çözümlerinde şehirlerin kritik rolleri tartışılacak

İskoçya’nın Glasgow kentinde 31 Ekim – 12 Kasım tarihleri arasında toplanacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda (COP26) düzenlenen sanal sergide İstanbul’un da aralarında bulunduğu 11 şehir iklim eylem projeleriyle yer alacak. İklim eylemlerini ilerletecek öncü girişimlerde bulunan seçilmiş 11 şehrin proje ve uygulamaları Küresel Şehirler Ağı C40 ve Arup tarafından düzenlenen herkese açık sanal sergideki özel odalarında paylaşılacak.

Yaşam Yayın: 26 Ekim 2021 - Salı - Güncelleme: 26.10.2021 23:10:38
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

İklim değişikliğiyle mücadele kararlılığına sahip önde gelen şehirlerin oluşturduğu Küresel Şehirler Ağı (C40) ve İngiliz mühendislik ve danışmanlık şirketi Arup, COP26'ya katılan delegelere şehirler düzeyinde yapılan etkili iklim eylemlerin in en iyi örneklerinden bazılarını sunmak için 11 dünya şehrini seçerek bir sanal sergi hazırladı. Londra, İstanbul, Nairobi, Lima, Bogota, Los Angeles, Washington D.C., Mumbai, Pekin, Cakarta, ve Auckland’ın katılacağı Küresel Şehirler İklim Eylemi (The Global Cities Climate Action) sanal sergisi 1 Kasım’dan itibaren Virtual Engage adını taşıyan interaktif dijital platformda yer alacak. 

 

Glasgow’da 31 Ekim-12 Kasım arasında düzenlenen ve iklim değişikliğiyle mücadelede kat edilen yolu ve ülkelerin iddialı iklim hedeflerine ulaşmada şehirlerin kritik rollerinin tartışılacağı konferans sırasında açık kalacak sanal sergide 2050’de karbon nötr bir şehir olma taahhüdü veren İstanbul da 6 konu başlığı ile yer alacak.  

 

İstanbul’un Virtual Engage platformunda (sanal sergi) yer alacak altı konu başlığı şunlar:

“İklim Değişikliği Eylem Planı”, “Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı”, “Entegre Atık Yönetimi”, “Sürdürülebilir Enerji Yönetim Planı”, “İklim Adaleti” ve “Kentsel Dirençlilik”. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iklim eylemleri ile ilgili bu çalışmalarını sergileyeceği özel odasında, izleyicilere bir de video sunacak. 

 

Enerji tüketiminin üçte ikisinden fazlası ve CO2 emisyonlarının yüzde 70’i şehirlerden

 

Dünya nüfusunun yarısından fazlasının yaşadığı şehirler, dünyadaki enerji tüketiminin üçte ikisinden fazlasını gerçekleştiriyor ve küresel karbondioksit (CO2) emisyonlarının %70'inden fazlasından sorumlu. Serginin organizatörleri C40 ve Arup, gelecekteki girişimlere ilham vermek için şehir yönetimlerinin liderlik ettiği iklim eylemlerine daha fazla sermaye yatırılması ve güvenilmesi çağrısında bulunuyorlar. 

 

Sanal sergide, toplam 109 milyondan fazla nüfusu temsil eden 11 kentsel bölgeden, şehir liderliğindeki iklim çözümleri sayesinde emisyonların azaltılması, kaynak verimliliğinin artırılması, iklim adaptasyonu ve hafifletme yöntemleriyle elde edilen, somut olumlu iklim etkilerinin ölçümlerine ve şehir sakinlerinin yaşam kalitesinin ve sosyal adaletin nasıl geliştirildiğine ilişkin örnekler sergilenecek. 

 

Küresel Şehirler Ağı C40 İcra Direktörü Mark Watts sanal sergi hakkında şu bilgiyi veriyor: 

 “Bu yılki COP'ta nelerin mümkün olduğunu sergilemek, bilime dayalı iklim eylemi gerçekleştirebileceğimizi göstermek açısından hayati önem taşıyor. Bu sergide, C40 şehirlerinde öncülük edilen dönüştürücü iklim çözümlerinin yanı sıra, şehir halkının hayatına ve kentsel çevreye somut faydaları da sergilenecek. COP26’ya katılacak ülke liderlerinin belediye başkanlarının htiği aynı aciliyet duygusuyla iklim krizine öncelik vermesi gerekiyor.”

 

Şehir liderliğindeki iklim eylemi girişimleri sanal bir vitrinde sergilenecek

 

Sergi alanında, katılan her şehir için, ziyaretçilerin iklim eylemi vaka çalışmalarını inceleyebilecekleri ve başarısı kanıtlanmış ve olumlu etkileri gösteren girişimleri keşfedebilecekleri bir dizi 'sanal oda' bulunuyor. Serginin sanal tarafı, sergiyi gezmek isteyenlerin herhangi bir yerden herhangi bir zamanda sergiye erişebilmesini sağlayan web tabanlı bir dijital platform olan Virtual Engage kullanılarak gerçekleştirilecek.

 

COP26 süresince açık kalacak sergi, COP26'ya katılan şehirlerin belediye başkanları ve önde gelenlerine, bir araya gelmek ve şehirlerinin iklim eylem planlarını konferans katılımcılarına sunmak için bir alan sağlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da Glasgow’a gelmesi bekleniyor.


 Küresel Şehirler İklim Eylemi Sergisi, sanal ortamda 31 Ekim Pazar günü Türkiye saati ile 21:00’de açılacak. 

 

** SON **

Editörlere notlar: 

 

Arup Hakkında  

1946 yılında Ove Arup tarafından kurulan ve dünya çapında 33 ülkede 89 ofiste faaliyet gösteren Arup, çok-disiplinli mühendislik ve konusunda uzman teknik danışmanlık hizmeti sunan uluslararası bir firmadır.

15.000’den fazla planlamacı, tasarımcı, mühendis ve danışmandan oluşan ekibi ile ARUP; mimari, şehir planlama, ekonomi, sosyoloji ve sürdürülebilirlik gibi çeşitli disiplinlere dayanarak mekanların işleyişine geniş ve derin bir anlayış getiriyor. Bu farklı bakış açıları, akıllı şehirlerdeki çalışmaları etkileyerek o yerin fiziksel, mekansal, sosyoekonomik ve ticari potansiyelleri açısından dijital teknoloji fırsatlarını keşfetmeye yardımcı oluyor.

1990 yılında İstanbul’da yerel ofisini kuran ARUP, 1982 yılından beri Türkiye’de etkin bir şekilde çalışmalarını yürütürken 180’den fazla kalifiye mühendis, deneyimli danışman ve yetenekli mimarlardan oluşan ekibiyle “Bütüncül Tasarım” anlayışını sunmaya devam ediyor. www.arup.com

 

Küresel Şehirleri Ağı C40 Hakkında: 

C40, iklim kriziyle yüzleşmek ve herkesin, her yerde gelişerek yaşamak için uygun şartları bulabileceği bir gelecek yaratmak için şu anda ihtiyaç duyulan acil eylemi gerçekleştirmek amacıyla çalışan, dünyanın önde gelen şehirlerinden yaklaşık 100 belediye başkanının oluşturduğu bir ağdır. C40 şehirlerinin belediye başkanları, dünyanın küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamasına, sağlıklı, adil ve dirençli topluluklar inşa etmesine yardımcı olmak için bilime dayalı ve insan odaklı bir yaklaşıma sahiptir.  Küresel Yeşil Yeni Anlaşma aracılığıyla belediye başkanları, her zamankinden daha ileri ve daha hızlı ilerlemek için emek, iş dünyası, gençlik iklimi hareketi ve sivil toplumdan oluşan geniş bir temsilciler koalisyonuyla birlikte çalışıyor. Halen C40'ın Başkanı Los Angeles Belediye Başkanı Eric Garcetti'dir; üç dönem New York Belediye Başkanlığı yapan Michael R. Bloomberg ise Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır. C40 çalışmalarını üç stratejik fon sağlayıcısının katkılarıyla sürdürmektedir: Bloomberg Hayırseverler, Çocuk Yatırım Fonu Vakfı (CIFF) ve Realdania.

Önümüzdeki dönem için C40 Şehirleri başkanlığına seçilen Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, 1 Aralık 2021'de Başkanlık görevine resmen başlayacak.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732