Çocuklar En Az Yetişkinler Kadar Kovid-19 Virüsü Bulaştırıyor

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, çocukların en az yetişkinler kadar, yoğun bakımda tedavi gören yetişkinler kadar Kovid-19 virüsü bulaştırdığını söyledi.

Sağlık Yayın: 06 Eylül 2020 - Pazar - Güncelleme: 06.09.2020 19:53:07
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Tüm dünyayı hızla etkisi altına alan Kovid-19 salgınıyla alakalı ekranlardan ve sosyal medyadan yapmış olduğu açıklamalarla vatandaşları uyaran Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Çocuklar da en az yetişkinler kadar virüsü bulaştırıyor" dedi."

TEST SAYISI ARTTIKÇA VAKALARIN ORTALAMA YAŞLARI DÜŞÜYOR

Ülkede 1 Haziran'tarihinden itibaren başlayan normalleşme sürecinden sonra giderek hızla artan vaka sayıları endişelendirmeye devam ediyor.

Son olarak 5 Eylül tarihinde açıklanan verilerde vaka sayısı bin 673 olarak kayıtlara geçti. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, test sayısı arttıkça vakaların ortalama yaşların düştüğünü söyledi.

DEĞİŞİKLİK OLMADI

Vakaların içerisinde genç ve çocuk sayısının yüksek olması, son dönemde dillendirilmeye başlanan "Kovid-19 çocuk ve gençlerde daha sık görülmeye başlandı?" iddiasını akıllara getirirken, Prof. Dr. Ceyhan, Kovid-19'un çocuklarda görülme sıklığı açısından bir değişikliğin söz konusu olmadığını söyledi.

Ceyhan, "Test sayısı arttıkça daha çok çocuğa da test yaptıkça, vakaların ortalama yaşı düşüyor ağır vakaların, ölen vakaların yaşları yine yüksek. Ne kadar çok test yaparsanız o kadar çok durumu daha iyi olan, daha hafif geçiren kişileri yakalayabiliyorsunuz.

Eskiden mesela 10 binler civarında test yaparken şimdi 110 bin civarında test yapıyorsunuz. Dolayısıyla bulduğunuz vakaların ortalama yaş daha düşük çıkıyor. Bütün dünyada böyle.

Yoksa virüs birden bire çocuklarda daha çok görülmeye başlandı ya da gençlerde daha çok görülmeye başlandı değil. Olay tamamen sizin yaptığınız test miktarınızı yaygınlaştırmanız."

ÇOCUKLARDA EN AZ YETİŞKİNLER KADAR VİRÜSÜ BULAŞTIRIYOR

Sokağa çıkma yasakların olduğu dönemde yapılan çalışmaların insanları yanılttığını belirten Ceyhan, o dönemde, "Çocuklarda virüs miktarı daha az, bulaştırmıyorlar ya da daha az bulaştırıyorlar" gibi söylemlerin söylendiğini kaydetti.

Bunun böyle olmadığını o dönemde söylediğini dile getiren Ceyhan, şunları söyledi:"Çocuk dışarı çıkamıyor. Nereden alacak virüsü? O yüzden bu neticeler çıkıyor demiştim.

Nitekim kreşleri, okulları açmaya başladıkça yapılan çalışmalar durumun böyle olmadığını gösterdi. Çocuklar daha az ağır hastalık geçiriyorlar, daha az ölüyorlar bu hiç hastalık geçirmedikleri veya ölmedikleri anlamına gelmiyor.

Oran olarak yaşlılardan daha düşük. Daha önemlisi, 'Okulların açılmasıyla birlikte çocuklar orada virüsü alırlarsa korkmayın, bulaştırmıyor, maske takmalarına gerek yok' gibi lafların doğru olmadığı ortaya çıktı.

Tam tersine çocuklar da en az yetişkinler kadar, yoğun bakımda yatan yetişkinler kadar virüsü bulaştırıyorlar. Binlerce vakanın incelendiği bir çalışma var.

Orada görülüyor ki bütün yaş guruplarına baktığımızda yaşlılar da dahil, en çok bulaştıran grup 10 ile 20 yaş arası. Çünkü onlar davranışları sebebiyle daha çok temas kuruyorlar.

Önerilere çok uymuyorlar. O yüzden okul çağındaki çocuklar eğer okulda virüs alırlarsa yetişkinler kadar bulaştırmış olacak."

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732