Bu illerde yaşayanlar dikkat!

Cumartesi öğlene kadar çok etkili olacak!

Gündem Yayın: 04 Mart 2021 - Perşembe - Güncelleme: 04.03.2021 15:54:35
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

Meteoroloji Danışmanı Prof. Dr. Orhan Şen tarafından flaş bir açıklama yapıldı. Şen, yaptığı açıklamasında 7 ili tek tek sıralarken hava kirliliğinin Cumartesi öğlene kadar riskli olduğunu belirtti. Uzman isim, açıklamasının devamında bu güne kadar maskelerin çıkartılmaması gerektiğini söyledi.

Uzman isim Prof. Dr. Şen, açıklamasında Sakarya, Eskişehir, Kütahya, Konya, Edirne, Balıkesir, İstanbul ve Ankara olarak riskli illeri sıralayarak, uyarılarını arka arkaya verdi. Detaylar haberimizde

 

Prof. Dr. Şen, hava kirliliğinin nedeninin kararlı atmosfer olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Hava kirliliğinde en önemli faktör meteorolojik durumdur. Bu nedenler meteorolojik durumu iyi incelememiz lazım. Bunda da en önemli şey enverziyon tabakasıdır. Atmosferin kararlılığını bizim için ortaya koyar. Sıcaklığın yerden yükselirken azalır, azalmayıp da yerden yükseldiği itibaren artarsa bu enverziyon durumudur. Bu tabaka kararlı bir atmosferdir. Kararlı bir atmosferde kirleticiler dağılmaz, uzaklaşmaz ve dolaysıyla miktarı artar ve hava kirliliği meydana gelir”

 
 

 

“MASKELERİ ÇIKARMAYALIM”

Şu anda koronavirüsten dolayı maske takıldığını ancak maskelerin kesinlikle çıkartılmaması gerektiğini söyleyen uzman isim, açıklamasının devamında, “Bu Kovid’ten dolayı maske takıyoruz. Aman bugünlerde maskeyi çıkarmayalım. Bu açıdan iyi, ama Kovid’i atlatırız. Sonra normal şartlara geliriz. İşte o zaman bu tahmini yaparsak şayet bazı günlerde o zaman halkta tabi ki maskeyle dışarı çıkacak. Çin’de, Hindistan’da maskesiz dışarı Kovid’in olmadığı günlerde bile dışarı çıkmıyorlar. Biz de bundan sonra buna biraz daha dikkat ederek bu tahminleri yapmaya çalışacağız” ifadesini kullandı.

ENVERZİYON NEDİR?

Enverziyon kelimesini de tanımlayan Şen, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

“Dikey olan yükselen havanın sıcaklığı her 100 metrede 0,65 derece azalır(normal lapse-rate).Eğer sıcaklık yükseklikle azalmıyor artıyorsa bu duruma (negatif lapse rate) enverziyon denir. Enverziyon genellikle kış mevsiminde, büyük şehirlerde çok belirgin olarak görülür ve hava kirliliğine neden olur. Özellikle kış mevsiminde, yüksek basıncın hakim olduğu sakin gecelerde yeryüzü radyasyon kaybı nedeniyle havadan daha çabuk soğur ve yere yakın seviyelerde soğuk, yerin biraz üstünde ise sıcak hava bulunur. Bu durumda yerdeki soğuk hava hapsolur ve yükselemez, ne zaman yer sıcaklığı ısınarak yukarı seviyelerden yüksek hale gelir o zaman oluşan radyasyon sisi ve enverziyon ortadan kalkar”

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732