Bilim Kurulu'ndan korkutan açıklama! Üçüncü zirve..

Türkiye, uzun bir süredir koronavirüs salgınıyla mücadele ediyor. Hafta sonu Uludağ'da ortaya çıkan görüntülere ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Bilim Kurulu üyesi üçüncü zirve tehlikesi uyarısında bulundu.

Sağlık Yayın: 26 Ocak 2021 - Salı - Güncelleme: 26.01.2021 19:52:47
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Takip EtGoogle News

Açıklama Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, tarafından yapıldı. Kayıpmaz, yapmış olduğu açıklamasında bu tür tedbirsiz hareketlerin üçüncü zirve tehlikesi oluşturduğunun altını çizdi.

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, tüm Türkiye'nin hafta sonu Uludağ'da çekilen görüntüleri konuşması üzerine önemlim bir değerlendirme yaptı.

1603436080698-fgdfgfg.jpg

Kapalı ortamlarda toplanmalarının çok kritik olduğunu ve bu durumların yaza geçiş açısından çok önemli olduğunu ifade eden Kayıpmaz, şunları söyledi:

"Bilindiği gibi şu an lokanta, kafeterya, pastane tarzında işletmeler oturarak müşteri alımına kapalı. Şu an yalnızca paket servisi ve al-götür şeklinde hizmetlerine devam ediyorlar. Sömestr tatilinin devreye girmesi ile birlikte kış otellerinde ummadığımız bir kalabalık yaşandığını gördük. İnsanlar elbette nefes almak hava almak için oralara gidebilirlerdi. Ama ne yazık ki hafta sonu ortaya çıkan görüntüler, hem kayak pistlerinde hem de otellerin kapalı alanlarında ciddi bir yoğunluğu gözler önüne serdi. Bu durum tabi ki bir tehlike oluşturuyor"

VİRÜS KAPALI ALANLARDA FIRSAT BULUYOR

Virüsün kapalı alanlarda fırsat bulduğunu belirten Bilim Kurulu üyesi, "Nerede olursa olsun, ister Nişantaşı’ndaki kafelerde olsun, ister Ankara Çukurambar’daki kafelerde olsun, isterse kış otellerinde olsun. Kalabalığın olduğu her yerde bu virüs kendine yayılmak için fırsatı buluyor. Soğuk havada daha fazla fırsat buluyor. Özellikle kapalı ortamlarda uzun süre vakit geçirince yayılmak için fırsat buluyor. Kapalı ortamlar her zaman iyi havalandırılamayabiliyor. Kapalı ortamlarda kötü havalandırma da kalabalıkla birleştiğinde virüs de yayılmak için kendine fırsat buluyor" dedi.

bilim-kurulu-uyesi-afsin-emre-kay-mpxz-cover.jpg

ÜÇÜNCÜ ZİRVE UYARISI

Kayıpmaz, sözlerine üçüncü zirve konusunda uyarıda bulunarak, şu şekilde devam etti:

"Şimdilik bizim vaka sayılarımız, ağır hasta sayılarımız kontrol altına alınmış olabilir. Beraberinde bizim sağlık sistemimizin buna yanıt verme kabiliyeti iyi bir durumda olabilir. Nitekim yoğun bakım doluluk kapasitesi ve servis yataklarındaki doluluk kapasitelerinde bunları görüyoruz. Ama bu ortada bir hastalığın olmadığı anlamına gelmemeli. Çünkü şu anda karşımızda dünyanın birçok ülkesinin boğuşmakta olduğu bir mutasyon tehlikesi var. Kış aylarının ortasındayız. Havalar hala soğuk seyrediyor. Bizim bu kış aylarında tedbirli davranışları en yüksek ölçüde tutmamız lazım ki biz bundan sonra bahar ve yaz aylarına daha konforlu biçimde gidebilelim. Ama bizim kışın ortasında yapacağımız tedbirsiz hareketler, salgında üçüncü zirve tehlikesiyle bizi karşı karşıya bırakır. Üçüncü zirve ile karşılaşırsak da bu salgının bitişi anlamında süreci uzatır. Aslında biraz daha sabırla birlikte biz güzel günlere daha kolay erişebileceğiz. Çünkü elimizde şu anda maske, mesafe, temizlik ve kalabalıklardan kaçınma gibi önlemlerin yanı sıra aşı var"

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732