Bilim Adamlarından Bomba Açıklama: Kovid-19 Virüsü Mutasyona Uğrama Hızı Düştü

İngiltere'nin önde gelen bilim adamları tarafından yapılan çalışmada, Kovid-19 eskisine oranla alışılmadık derecede yavaş bir oranda mutasyona uğradığı tespit edildi.

Dünya Yayın: 18 Eylül 2020 - Cuma - Güncelleme: 18.09.2020 20:22:24
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Bununla birlikte, Kovid-19 genetik kodunda yapılan değişikliklerin hiçbirinin onu daha bulaşıcı ya da şiddetli hale getirmediği söylendi.

Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde aniden ortaya çıkan ve kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgınına karşı aşı çalışmaları devam ederken, İngiltere'de salgınla alakalı yeni bir araştırma yapıldı.

Ülkenin önde gelen bilim adamları tarafından yapılan çalışmada, Kovid-19 eskisine oranla alışılmadık derecede yavaş bir oranda mutasyona uğradığı açıklandı.

POTANSİYEL BİR AŞI UZUN SÜRE ETKİLİ OLABİLİR

Araştırmacılar, bu durumun daha önce hastalığa yakalanmış kişilerin tekrardan enfeksiyondan korunacağını gösterdiğini ve potansiyel bir aşının uzun zaman etkili olabileceğini gösterdiğini söyledi.

İngiltere'de Royal Society isimli bilim kuruluşu, ülkenin önde gelen virologlarından oluşan SET-C (Science in Emergency Tasking - Kovid-19) görev gücü tarafından tarafından yapılan yeni araştırmanın sonuçlarını yayımladı.

Çalışmada, Kovid-19 pandeminin zirve yaptığı Mart ve Mayıs arası dönemine göre alışılmadık derecede yavaş bir oranda mutasyona uğradığı belirtildi.

Araştırmacılar, şu ana kadar Kovid-19 genetik kodunda yapılan değişikliklerin hiçbirinin onu daha bulaşıcı ya da şiddetli hale getirmediğini açıkladı.

Bilim adamları, Kovid-19 mutasyonundaki yavaşlamanın daha önce hastalığa yakalanmış kişilerin tekrardan enfeksiyona karşı korunacağı anlamına geldiğini ve potansiyel bir aşının uzun zaman etki sağlayabileceği anlamına geldiğini söyledi.

VİRÜSÜN DAHA FAZLA BULAŞICI OLDUĞU TEORİSİNİ ÇÜRÜTTÜ

Daha önce farklı bilim adamları, Kovid-19 mutasyona uğradığını daha az şiddetli daha bulaşıcı hale geldiğini söylemişti. Royal Society araştırmacıları, son bulguların ışığında bu teoriyi kapsamlı bir şekilde ortadan kaldırdığını açıkladı.

ARTIK KOVİD-19'U TEŞHİS ETMEK VE TEDAVİ ETMEK DAHA KOLAY

Konuyla alakalı açıklamaya yapan çalışmanın başyazarı Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Geoffrey Smith, "Kovid-19 şu ana kadar çok kararlı olduğunu kanıtlamış olması iyi bir haber, çünkü bir hastalığı tespit etmek ve tedavi etmek daha kolay, sabit bir hale geldi.

Tüm genom dizileme, yalnızca birinin enfekte olduğunu anlamamıza değil, aynı zamanda virüsün türünü kesin olarak tanımlamamıza ve böylece enfeksiyonun muhtemelen nereden geldiğini bulmamıza olanak tanıyor."

Araştırmacılar, yavaş bir mutasyon oranı bile virüsün belirli ilaçlara direnç geliştirmesine sebep olabileceğini virüsün şu anki görünümünde, hastalığın daha şiddetli ya da bulaşıcı hale gelmediğinden emin olduklarını açıkladı.

Çalışmanın bir parçası olarak, uzmanlar virüsün İngiltere'deki kökeni inceledi ve virüsün en yakın akrabasının Çin'de bulunan RaTG13 isimli bir yarasa Kovid-19 olduğunu buldular.

Bununla birlikte ,araştırmacılar iki virüsün genetik kodunun yüzde 97 oranda aynı olduğunu, viral genetik materyal söz konusu olduğunda bunun büyük bir fark olduğunu söyledi.

KORONANIN ÇİN'DEKİ BİR LABORATUVARDA YARATILDIĞI İDDİASI KOMPLO TEORİSİNDEN İBARET

Araştırmacılar, bu yüzden Kovid-19 ile diğer Kovid-19 arasındaki farkın, laboratuvarda yapılmış ve kasıtlı olarak serbest bırakılamayacak kadar büyük olduğunu ve virüsün Çin'deki bir laboratuvardan çıktığına dair iddiaların yalnızca komplo teorisi olduğunu bildirdi.

Royal Society araştırmacı çalışmaları virüsün insanlara doğrudan yarasalardan ya da bir aracı memeli konakçı yoluyla atladığını ve mutasyondaki yavaşlamasının onun doğal bir virüs olduğunu kanıtladığını söyledi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732