Bilim Adamları: Kapıda Ateş Ölçmenin Bir Anlamı Yok

Amerika'lı bilim adamları Kovid-19 pandemisiyle birlikte yeni normallerden biri haline gelen restoran, okul, hastane AVM'lerin önünde ateş ölçme faaliyetleri hastalığa karşı koruma sağlamada bir faydası olmadığını söyledi.

Dünya Yayın: 15 Eylül 2020 - Salı - Güncelleme: 15.09.2020 18:19:17
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Ateş ölçümleri, birçok ülkede ve spor salonlarından giyim mağazalarına kadar birçok yerde gündelik yaşamın bir parçası haline geliyor.

Bu uygulamayla alakalı değerlendirmede bulunan Amerika'lı bilim adamları ateş ölçmenin Kovid-19 engellemede bir anlamının olmadığını söyledi.

Bilim adamları, ateş kontolünün yalnızca hastalığı ağır semptomlarla geçiren kişileri tespit ettiğini, semptomları olmayan veya hastalığın ilk aşamasında olan kişileri ıskaladığını ve bulaş riskinin yüksek olduğu restoran ve AVM gibi ortamlarda gerçek olmayan bir güvenlik algısı yarattığını söyledi.

ATEŞİN 38 DERECENİN ALTINDA OLMASI GEREKİYOR

Kovid-19 pandemisinin dünya gündemine oturduğu Mart ayından beri hastanelerin, ofis binaları ve üretim tesislerin girişlerinde Kovid-19 ile enfekte olan yüksek ateşe sahip insanları tespit etmek için termometre silahlarıyla donanmış yeni bir kapı bekçisi kadrosu ortaya çıktı.

Bu kapsamda insanların herhangi bir restoranın iç mekanında yiyebilmek, ofisine girebilmek veya AVM'den alışveriş yapabilmesi için ateşinin 38 derece altında olması gerekiyor.

Pandeminin başlangıcından itibaren ateş kontrol etme uygulamaları giderek daha yaygın hale geldi ve kızılötesi temassız termometreler ve vücut ısısı tarayıcıları satışlarında, etkili olduklarına dair bilimsel kanıtlar bulunmasa da artışa sebep oldu.

ENFEKTE OLANLARIN RESTORANDA YEMEK YEMİŞ OLMA İHTİMALİ İKİ KAT DAHA YÜKSEK

Amerika'da Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yapılan yeni bir araştırmada, Kovid-19 hastaları iki hafta içinde bir restoranda yemek yemiş olma olasılığının diğerlerinden iki kat daha çok.

Bununla birlikte çalışmada, çoğu uzmanın daha tehlikeli olduğunu düşündüğü kapalı ortamda yemek yeme ile açık havada yemek yeme arasında risk açısından bir fark olmadığı belirtildi.

GİRİŞ NOKTALARINDA ATEŞ ÖLÇMEK TİYATRODAN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİL

Uzmanlar Kovid-19 virüsün yayılmasını engellemek için etkili önlemler olarak maskeleri ve sosyal mesafeyi onayladı, birçok araştırmacı ateş kontrolünün anlamsız olduğunu belirtti.

Giriş noktalarında vücut ısısını ölçmenin tiyatrodan başka bir şey olmadığını belirten araştırmacılar, Kovid-19'la enfekte olan bir çok insanı es geçtiğini açıkladı.

ATEŞİ OLMAYAN ANCAK KOVİD-19'LA ENFEKTE OLAN BİR ÇOK KİŞİ ES GEÇİLİYOR

Sıcaklık kontrolleri ciddi şekilde hasta olan kişileri belirleyebiliyor, bu durumda insanlar çok fazla sosyalleşebilecek veya dışarıda yemek yiyebilecek zindeliğe sahip olmuyor.

Bununla birlikte giderek artan sayıda kanıt, Kovid-19 virüsün bar, restoran, AVM gibi kalabalık yerlerde ateş ve öksürük gibi belirgin semptomları olmayan kişiler tarafından yayıldığını gösteriyor.

SAHTE GÜVENLİK ALGISI YARATILIYOR

Araştırmacılar, kapıda ateş ölçümünün yapıldığı yerlerde sanki o mekanın tamamen güvenli bir yermiş gibi sahte güvenlik algısı yarattığını söyledi. Girişinde ateşin ölçüldüğü restoranlarda yemek yiyen insanların birçoğunda Kovid-19'a saptandığı belirtisi.

CDC, bu haftanın başında, Mayıs ayında işverenlere işçilerin her gün ateşin ölçmesini tavsiye yapan önerisini geri çekti ve Amerika'ya gelen uluslararası yolcular için 14 Eylül'tarihinden itibaren havaalanlarında ateşinin kontrol edilmeyeceğini açıkladı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732