Benim iş biraz Nasrettin Hoca işine döndü. Derneği kurduğum zamanlar nerdeyse Ankara’daki tüm Gürcistan vatandaşları gelip tebrik ettiler.

Ankara’da sadece 2 yıldır faaliyet gösteren Gürcistan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği var. Bu dernek Türkiye’de yaşayan Gürcistan vatandaşlarının her türlü sıkıntısına koşuyor. Parası olmayan, yatacak yer bulamayan, deport edilen, üniversite okumak isteyen, göç idaresinden randevu almak isteyen, çalışma izni almak isteyen ve hatta evlenmek isteyen Gürcistan vatandaşları bile bu derneğin kapısını çalıyor.

Yayın: 19 Kasım 2020 - Perşembe - Güncelleme: 19.11.2020 13:01:00
Editör -
Okuma Süresi: 10 dk.
Takip EtGoogle News

Ankara’da sadece 2 yıldır faaliyet gösteren Gürcistan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği var. Bu dernek Türkiye’de yaşayan Gürcistan vatandaşlarının her türlü sıkıntısına koşuyor. Parası olmayan, yatacak yer bulamayan, deport edilen, üniversite okumak isteyen, göç idaresinden randevu almak isteyen, çalışma izni almak isteyen ve hatta evlenmek isteyen Gürcistan vatandaşları bile bu derneğin kapısını çalıyor. Kendi büyükelçilikleri randevu ile kabul ederken dernek 7 gün 24 saat hizmet prensibiyle çalışıyor. Derneğin kurucusu Murat Yolcu ise bir muhasebeci. Eşi Gürcistanlı. Eşinin sayesinde Türkiye’de yaşayan Gürcistanlıların sorunlarına şahit olmuş ve sıkıntılarını çözmek için harekete geçmiş. İyi de yapmış. Dernek sayesinde binlerce insanın dertlerine derman olmuş. Biz de hem derneği tanımak hem de okuyucularımıza tanıtmak amacıyla Murat Yolcu ile röportaj yaptık

Murat bey öncelikle sizi tanıyalım. Murat Yolcu kimdir?

1972 Doğumlu Adana nüfusuna kayıtlı polis çocuğuyum.  2 kız 1 erkek evladım var. Muhasebecilik tabanından geldim. 17 senedir Ankara’da ikamet etmekteyim.

Gürcistan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ne zaman kuruldu. Amacı nedir?

Eşim Gürcistan vatandaşı. Onun sayesinde Türkiye’de çalışan Gürcistan vatandaşlarının sıkıntılarını gördüm ve sorunlarını çözmek adına harekete geçmeye karar verdim. İlk olarak ufak toplantılara yaparak sorunları dinledim. Daha sonrada 06.08.2018 tarihinde 06-132-186 Kütük numaralı Gürcistan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurdum.

Gürcistan Yardımlaşma ve Dayanışma Derneğimizin kuruluş tüzüğü aşağıdaki gibidir:

-Gürcistan uyruklu vatandaşlarına her türlü konuda yardımda bulunmak; kalacak yer temini sağlamak, yardıma muhtaç kişilere maddi ve manevi destekte bulunmak.

-İbadethaneler (kilise binası vb.) oluşturmak üzere arazi ve mekânlar kiralamak, satın almak, inşa etmek; bunları tefriş etmek ve bunların bakım ve tamirini yapmak.

-Türkiye çapında Gürcistan vatandaşları ve Ortodoks Hristiyanların paylaşım, temsil ve dayanışma örgütü olmak,

-Kiliseler arasında sevgi ve saygıdan kaynaklanan bir birlik ve işbirliği ortamını sağlamak.

-Ortodoks kiliselerin T.C. yasaları önündeki hukuksal konumlarını izlemek ve saptamak.

-Gerek Türk uyruğunda ve gerekse yabancı uyrukta olsun, hem Hristiyanlığın Ortodoks inancına mensup olan ve hem de mezhep ayırt etmeksizin tüm Hristiyan inancını benimseyen kişilerin ibadet ihtiyaçlarının karşılanması için çaba sarf etmek.

-Amaç konusuna uygun olarak her türlü taşınır ve taşınmaz mallar satın almak, bunlar üzerinde her türlü tasarrufta bulunmak. Bu hakları tesis edebilme, kaldırabilme ve değiştirebilme yetkilerine sahip olmak.

-Türkiye’de din ve inanç hürriyetinin, evrensel insan hakları hukukuna paralel bir şekilde gelişmesi için çaba sarf etmek.

-Din ve inanç hürriyetinin geliştirilmesi bakış açısıyla, toplumda bulunan ön yargıların azaltılması ve bir hoşgörü kültürünün geliştirilmesi için çaba sarf etmek.

-İlgi duyanlara ve öğrenmek isteyenlere Hristiyanlığın ne olduğunu ve ne olmadığını anlatmak, açıklamak; Hristiyanlara karşı yapılan hukuk ve insan hakları ihlallerine karşı düşünce ve eylemlerle yasal çerçeveler içerisinde mücadele etmek.

Dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin; afet, savaş ve olağan zamanlarda ihtiyaç sahiplerine gıda, giyecek, sağlık, eğitim, yakacak, kira, barınma, evlenme, iş kurma, konut edinme vb. konularda ayni, nakdi her türlü maddi ve manevi yardımda bulunmak.

Tabi ki bu işler için merkezi bir yerde geniş bir yerde dernek merkezi olmalıydı. Birikmiş biraz param vardı o para ile Ankara’nın Çankaya ilçesine bağlı Kızılay semtinde derneği ve dernek ofisimizi alkışlarla açtım. Ek olarak www.gurcistandernegi.org.tr adresi ile de internette de bir şube açmış oldum.

Ankara’da yaşayan Gürcistan vatandaşlarının en büyük sıkıntısı,

● Dini Bayramlarında ibadet edecekleri yerleri yok.

● Yurt dışından geldiklerinde misafirhaneleri yok. Özellikle hapis yatan veya tedavi için gelenlerin refakatçılarına.

● İşten çıkarıldıklarında ya da paralarını alamadıklarında gidecekleri bir kurum yok. Konsolosluk bu konu ile ilgilenmiyor. Belli bir kısmı kaçak çalıştığı için polise de gidemiyor.

● Hafta sonları rahatlıkla oturup sohbet edebilecekleri, kendi ülkelerinin özledikleri yemeklerini yapabilecekleri bir yerin olmaması. Bunu dernek ofisimizle sağladık.

Bu dernek sayesinde en az 20 dosyaya çözüm bulundu, şu anda da avukatlarda 5 dosyanın olması lazım. Avukatla kendilerini birebir görüşüp sorunlarını anlatıyorlar, çözüm buluyorlar.

Ayrıca Gürcistan’da yaşayan Türkler web sitemiz aracılığı ile bizlere ulaşıyor. Gürcistan’da bulunan çok değerli ve alanında profesyonel olan Av. Enver Bardak beyefendiye Gürcistan’dan alacakları olan ya da sıkıntıya düşmüş kişileri yönlendiriyoruz.

Tüm dünyayı etkisi altına almış olan Covid-19 pandesiminden dolayı Türkiye’de araç sıkıntısının olması insanları yurtdışından araba almaya itti. İnternet sitelerinde yalan beyan dolaşan araba getirme işleri için de bizleri arıyorlar. Kesinlikle bu konuya bulaşmamaları için öğütler veriyoruz ve neden araba getiremeyeceklerini açıklıyoruz.

Derneğinizin faaliyetlerinden bahseder misiniz? Bugüne kadar ne gibi faaliyetlerde bulundunuz?

Derneği ayakta tutabilmek maddi olarak destek sağlanabilmesi için 30.12.2018 tarihli 13 nolu yönetim kurulu kararı ile aşağıdaki işler dernek adına yürütülüyor.

●             Göç İdaresinden randevu almak

●            Gürcistan’a giremeyen Türkler için İstek ve vize işlemlerini yapmak

●             İkamet Tezkere

●             Çalışma İzni

●             Kaçak durumda olanların sorunlarını çözmek

●             Türkiye’den deport cezası alıp yurtdışında olanların sorunlarını çözmek

Türkiye’de Türkçe öğrenmek isteyenler

●             Türkiye’de üniversiteye kayıt olmak isteyenler

●             Gürcistan’da Türklerin üniversitede okula müracaatları konusunda

●             Avukatlık sorunu olanlar, polise gidemeyenlere dernek olarak biz Cumhuriyet Savcılığına başvuruyoruz.

●             Türkiye ‘de Gürcistan vatandaşları ve başka ülke vatandaşlarının; Evlilikten, Çalışma izninden, İkamet izninden, Ticari faaliyetten ve Ev alarak Vatandaşlık işlemlerini itinalı takip ediyor kanunlar çerçevesinde yol gösteriyoruz.

●             Gürcistan’da vatandaşlık için gerekli olan bilgileri paylaşıyoruz.

●             Gürcistan’da ev, arazi almak isteyenlere yol gösteriyoruz.

●             Türkiye’de hapiste olan Gürcistan vatandaşlarına elimizden geldiği kadar maddi yardımda bulunduk. Yurtdışından gelen yakınlarına kalacak yer temini sağladık.

●             Sağlık sigortası konusunda bizlere tetkiklerini gönderiyorlar bizler de burada onları doğru hastaneye yönlendiriyoruz.

●             Türkiye’den Gürcistan’a mal satmak isteyenler, genelde yaş sebze meyve işi yapanlar, Gürcistan’da şirket ihtiyacı olan Gürcistan firmaları bizlere mail yolu ile ulaşarak yardımcı oluyoruz,

Ayrıca bizzat Tiflis’e giderek oranın din adamların başı olan İLYA MEORE ile görüşmeler yaptım. İlk defa Ankara’da Ortodoks mensupları Ankara Ulus’ta bulunan kilisede Gürcistan’dan gelen Papaz eşliğinde ibadet yaptılar.

Derneğiniz kimlere hizmet veriyor?

Derneğimizin öncelikle Gürcistan vatandaşlarına ve sonrasında hangi dinden, mezhepten ya da ırktan olursa olsun sıkıntısı olan herkese kapımız ve telefonumuz açıktır.

Dernek faaliyetlerine baktığımda Gürcistan Büyükelçiliği gibi çalıştığınızı görüyorum. Bu takdire şayan bir çalışma. Deport işleminden tutun da üniversiteye yerleştirmeye kadar çok geniş bir yelpazede faaliyet yürütüyorsunuz? Bu başarıyı neye borçlusunuz?

Bu başarıyı öncelikle eşime borçluyum. Eşimin desteği ile herkese yardımda bulunmaya çalıştım. 

Derneğinizin bir de sosyal yardımlaşma boyutu var. Mesela Gürcistan’da kaza sonucu sakatlanan bir askerin tedavisi için yardım kampanyası başlattığınız gördüm. Başka ne gibi sosyal yardım faaliyetlerinin var. Bunlardan bahseder misiniz?

Evet, o hastaya hem maddi hem de manevi yardımda bulunduk. Onun gibi Memorial hastanesinde yatan Gürcistan vatandaşı olan hastalara da dernek olarak yardımcı olduk.

Ayrıca maddi sıkıntısı olan burada kaçak olarak kalan yaklaşık 80 kişiye 15 bin lira gibi bir destekte bulunduk. AŞTİ terminalinde yatan ismini hatırlamadığım Gürcistan uyruklu kadının aylık ihtiyacı derneğimiz tarafından karşılanıyordu. Pandemi sürecinde kendisine ulaşamadık.

Eklemek istediğiniz bir husus var mı?

Hedefim Gürcistan vatandaşlarının Ankara’da rahat ibadet edecekleri ve misafirlerini ağırlayabilecekleri bir misafirhane yapmak. www.gurcistandernegi.org.tr adlı sitemiz üzerinden bizlere bağış yapıldığı takdirde Gürcistan’da bulunan yaşlı vatandaşlar için Huzurevi yapmak.

Benim iş biraz Nasrettin Hoca işine döndü. Derneği kurduğum zamanlar nerdeyse Ankara’daki tüm Gürcistan vatandaşları gelip tebrik ettiler. Konsolosluk da teşekkür etti. Gürcistan’dan din adamları ziyarete gelip faaliyetlerimize bakıp tebrik ettiler. Ben onlara “Müslüman ve Türk olarak sizlerin yanındayım” dedim. Bu şekilde yola çıktık. Birkaç ay sonra dernek giderleri için aidat istediğimde karşı çıkıldı. Hâlbuki bu konu ilk açılış toplantısında konuşulup anlaşılmıştı. Çünkü ben tüm giderleri cebimden karşılayamazdım sonuçta. Karşı çıkanlar olunca, ben de bana alkış yapanlara avukat aracılığı ile yazılar gönderdim. Böyle yazıya alışık olmayan Gürcistan vatandaşları kapının önünden geçmeyi bırakın binanın sokağından geçmediler. Yanımda sadece yönetim kurulu kaldı. Tabi işi olanlar geliyordu. Genelde çalıştığı yerden tazminat almayan ya da Tercümanlık ihtiyacı duyanlar bize ulaşıyordu.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732