Avrupa’nın En Büyük Atık Tesisi Yıl Sonunda Devreye Alınacak

Bir günde kent nüfusun yüzde 17’sinin atıklarını bertaraf edecek İBB Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi’nin yapımı sürüyor.

Gündem Yayın: 09 Ağustos 2020 - Pazar - Güncelleme: 09.08.2020 22:39:45
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Takip EtGoogle News

Devreye girdiğinde 1 milyon 400 bin kişinin günlük gereksinimine denk miktarda elektrik enerjisi üretilecek tesis, atık işleme kapasitesi açısından Avrupa’nın en büyüğü olacak.

Proje sayesinde sadece yılda 57 futbol sahasını dolduracak büyüklükte atık azaltılmayacak, aynı zamanda, tesiste kullanılan son teknoloji ile çevreye verilen zararın önüne geçilecek. Tesisin ilk etabının yıl sonunda, tamamı ise 2021’in ikinci çeyreğinde hizmete alınacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), bir günde 2 milyon 700 bin kişinin ürettiği çöpü bertaraf edecek katı atık yakma ve enerji üretim tesisinin inşasını sürdürüyor.

Kemerburgaz’da, yılda 8 bin saat kesintisiz hizmet verecek şekilde kurulan İBB Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi, tamamlandığında günde 3 bin ton katı atık işleme kapasitesine sahip olacak.

Bu kapasite ile de Avrupa’da mevcut tesislerin en büyüğü unvanını elde edecek. Proje sayesinde yılda 57 futbol sahasını dolduracak büyüklükte atık azaltılacak. Tesisin ilk etabının yıl sonunda, tamamı ise 2021’in ikinci çeyreğinde hizmete alınacak.

Avrupa’nın En Büyük Atık Tesisi Yıl Sonunda Devreye Alınacak

SAATTE 78 MEGAVAT ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Atıkların ayrıştırılmadan bertaraf edileceği ve kent nüfusun yüzde 17’sine hizmet vereceği tesiste, 3 yakma hattı var. Yakılan atıkların ısısı, 78 megavat/saat kapasiteli buhar türbinine gönderilerek burada elektrik enerjisine dönüştürülecek.

Tesis, devreye girdiğinde 1 milyon 400 bin kişinin günlük elektrik gereksinimi karşılayacak düzeyde enerji üretebilecek. Elde edilen enerji, tesisin tüm iç gereksinimleri karşıladıktan sonra ulusal şebeke ağına beslenecek.

Avrupa’nın En Büyük Atık Tesisi Yıl Sonunda Devreye Alınacak

DEĞERLİ ARSADAN TASARRUF EDİLECEK

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun “Adil, Yeşil ve Yaratıcı” İstanbul vizyonuna uygun olarak tasarlanan tesis, bazı özellikleri ile de öne çıkıyor.

Katı atık bertarafı konusunda birim alan başına verimliliği, sürekliliği, elektrik üretimi, koku problemi oluşturmaması, her tür evsel katı atığı ön işlemsiz bertaraf etmesi, düşük alan gereksinimi ve değerli arsa tasarrufu ile tesis, İstanbul’a büyük avantajlar sağlıyor.

TESİSTE EN SON TEKNOLOJİ KULLANILACAK

Konuyla ilgili bilgi veren İBB Fen İşleri Daire Başkanı Recep Korkut, yapımı süren tesis hakkında şunları söyledi:

350 araç ile 100 kilometre uzaklıkta bulunan Silivri Seymen Düzenli Depolama sahasına gönderilmekte olan 3 bin ton katı atık; tesisimiz devreye girdiğinde, kent merkezine çok daha yakın bir alanda bertaraf edilmiş olacak.

Belediyemizin nakliye maliyetlerinde de ciddi tasarrufa gidilmesine yardımcı olacak. Tesiste kullanılacak en son teknolojili Baca Gazı Arıtma sistemi ile arıtılacak olan Baca Gazları Avrupa Standartlarında belirlenmiş ve çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek limitlere getirilecek.

Bu limitler de “Sürekli Emisyon Ölçümü” sistemi ile devamlı izlenecek ve kayıt altına alınacak. Bu sayede de günde 3 bin ton atık bertaraf edilirken, çevreye en ufak bir zararın verilmesinin önüne de geçilecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732