Anadolu Yakası’nın İlk Belediyesi: Beykoz 10. Daire-i Belediye Kitabı Çıktı

İstanbul’un en köklü ilçelerinden Beykoz’a dair arşiv çalışmalarıyla Beykoz Belediyesi’nin 6 Ekim 1868 tarihinde Anadolu Yakası’nın ilk belediyesi olarak kurulduğu ve ilk belediye başkanının İzzetlû Bedri Bey olduğu ortaya çıktı.

Kültür Yayın: 21 Kasım 2020 - Cumartesi - Güncelleme: 21.11.2020 17:44:39
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Beykoz Belediyesi tarafından ilçe tarihine ışık tutmak amacıyla geçen yıl düzenlenen “Beykoz Sempozyumu 2019” hazırlıkları için Osmanlı Arşivleri’nde yapılan araştırmalarda Beykoz Belediyesi’nin 151 yıllık gerçek tarihi de gün yüzüne çıktı.

 

Osmanlı dönemindeki Dersaadet Belediye Nizamnamesi’nde 6 Ekim 1868’de kurulduğu, 21 Mayıs 1875’te fiilen hizmete başladığı kayıtlı olan Beykoz Belediyesi, İstanbul’da kurulan ilk beş belediye arasında yer alıyor.

 

Beykoz Belediyesi, sempozyum vesilesiyle gün yüzüne çıkan, kurumun ve ilçenin tarihini arşiv belgeleri eşliğinde aydınlatan hazine niteliğindeki bilgileri Anadolu Yakası’nın İlk Belediyesi: Beykoz 10. Daire-i Belediye” kitabıyla gelecek nesillere aktardı.

 

“Beykoz Kitaplığı” Genişliyor

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Şefik Memiş tarafından kaleme alınan kitap, ilçenin tarihine dair seçkin eserlerden oluşan “Beykoz Kitaplığı” arasında şehir tarihçileri, akademisyen ve araştırmacılar ile yaşadığı yerin tarihine duyarlı ilçe sakinlerinin ilgisine sunuldu.

 

Beykoz’da ilk belediyecilik teşkilatının kurulduğu 1868 yılından itibaren önemli beledî faaliyetlerin anlatıldığı kitap, ilçenin sosyo-ekonomik, kültürel, siyasi ve spor hayatındaki önemli gelişmeleri de merak uyandıran bir üslupla aktarıyor.

 

Kitap belediye teşkilatı ve belediye faaliyetlerinin yanı sıra Beykoz’un ilk göçü almasından, bina-arsa istimlak edip cadde genişletmeye, cami yeri tahsis etmekten Boğaziçi’nde dolgu yapmaya kadar ilginç yerel hizmetlere de vurgu yapıyor.

 

Seçilmiş İlk Başkan: Avukat Kadri Bey

 

Beykoz’un dünü ve bugünü arasına köprü kuran çalışmada ilçenin ilk belediye başkanının İzzetlû Bedri Bey olduğu fakat göreve başlamadığı yer alırken, Beykoz’un seçilmiş ilk belediye başkanının İkinci Meşrutiyet’ten sonra 1908’de göreve başlayan Paşabahçeli Avukat Mehmet Kadri olduğu ifade ediliyor.

 

Devrin kaymakamlık teşkilatının girişimleriyle, halkın refahı, temizlik ve ıslah işlerinin yürütülmesi amacıyla kurulan Beykoz Belediyesi’nin ilk meclis üyeleri de halk arasında itibar sahibi, toplumsal ve bireysel tavır ve davranışlarında doğruluktan şaşmayan kişilerden seçildiği belirtiliyor.

 

Kitapta ilk belediye meclis üyeleri de, Eşref Efendi, Tevfik Efendi, Antimos Efendi, Hacı Hüseyin Efendi, Ahmed Kamil Efendi, Agob Efendi ve Kirkor Efendi şeklinde sıralanıyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732