ANADOLU'DAN SEMERKANT'A SEMERKANT'TAN ANADOLU'YA

Ekrem Hayri Peker’in son kitabı Anadolu’dan Semerkant’a, Semerkant’tan Anadolu’ya isimli son kitabı çıktı Kitap hakkında Editörümüz Hakan Dikmen’e bilgi veren yazarımız Özbekistan ve bölge hakkında çok değerli bilgiler sundu

Kültür Yayın: 16 Haziran 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 16.06.2021 10:22:02
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz Ekrem Hayri Peker Kimdir

Kimya mühendisi, araştırmacı yazar, STK yöneticisi. 2 Ekim 1954 tarihinde Bursa / Mustafa Kemal Paşa’da doğdu. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği bölümünü bitirdi. TUBİTAK veri tabanına kayıtlı, “Teknoloji tabanlı Başlangıç Firmalarına Özel İş Geliştirme” mentörü, C Grubu İş Güvenliği uzmanı olarak Nano kimyasalların tekstil materyallerine uygulamalar konusunda üniversitelerde konferanslar verdi.  İngiltere ve Pakistan’daki üniversitelerin düzenlendiği sempozyumlara çağrıldı. Gönderdiği bildiriler kabul edildi.

Halen Bursa’da ikamet ediyor ve Tekstil Araştırmaları Derneği başkanlığını yürütüyor. Evli ve iki çocuk babasıdır. İyi derecede Özbekçe, orta derecede Rusça, biraz İngilizce biliyor.

 Bu Çalışmanızdaki amaç nedir

Bu çalışmam da çok sevdiğim Özbekistan’ı size tanıtmak istedim. 2005-2008 yılları arasında Özbekistan’da yaşadım. 2013 yılı Kasım ayında tekrar gittim ve gezdim. Bölgeye ilgi duyanlara faydalı olacağına inanıyorum.

Kitabınızın içeriğinden bahsedecek olursak

Kitabımda Özbekistan'da yaşadıklarımı, gözlemlerimi, Bursa ve Osmanlıyla bağlantılarını yazdım. Emir Sultan'ın, Ali Şir Nevai'nin, Emir Timur'un, ünlü astronom Uluğ Bey'in, Babur Şah'ın, İmam Buhari'nin dolaştığı yollardan geçtim. Buhara'nın, Semerkant'ın, Hokant'ın, Margilan'ın, Fergana'nın, Keles'in tarih kokan havasını soludum.

Semerkant'ta Uluğ Bey'in kurduğu medresede ders veren Kadızade-i Rumi'yi ve Timur'un gözdesi bu şehirde muhteşem yapılara imza atan Lami Çelebi'nin dedesi Ali bin İlyas'ın yaptığı yapıları aradım.


 

Eski Buhara'nın on iki kapısını gezdim. Birinden Enver Paşa, Hacı Sami Bey ve Türkistanlı yurtseverler son yolculuklarına çıkmışlardı. Türkiye tarafından restore edilen Nakşibendi degâhına gittim.

Hokant hanlarının sarayının önündeki parkta "dağlar kızı Reyhan"ı dinledim. Dünyanın en eski şehri, ipek kenti Margilan'ın sokaklarında dolaştım.  Çongara'yı buldum. Onlar, Özbekistan'ın en iyi pirincini üretiyorlar.  

Hiva'nın Unesco tarafından yaşayan kültürel miras olarak ilan edildiğini, dünyanın en eski yaşayan 7 kentinden birisi olduğunu biliyor musunuz?

Bursa ve Anadolu ile bağlarını mektuplar şeklinde yazıya döktüm. Çalışmamı seyyahların anılarıyla daha da zenginleştirdim.

Kitabınızda özellikle ele aldığınız hedef kitleniz kimlerdir

Kitabımın, Özbekistan'a yatırım yapmak isteyen iş adamları, tarih meraklıları ve bölgeye gitmek isteyenler için faydalı olacağına inanıyorum. Kitabımın basımına destek veren dostlarıma teşekkür ederim

 

 

 

Çalışma Hayatı:

 

1985-2001 yılları arasında Bursa’da Yeşim Tekstil Fabrikasında Terbiye ve Planlama Müdürlüğü görevlerinde bulundu.

2001-2005 yılları arasında:

Denizli Değirmenci Grup Baskı-Boya Fabrikasında Fabrika müdürlüğü yaptı

Neksus Kimya Ltd. Şti. Bursa Bölge Müdürü olarak çalıştı

2005-2008 yılları arasında Özbekistan’da çalıştı:

Bursel Tekstil: Terbiye Müdürü; Özbekistan’ın en modern Boya ve Konfeksiyon Fabrikası

Prochem Kimya: Orta Asya Bölge Müdürü; Boya ve Kimyasal Pazarlama

Fayz-Akroteks: Planlama Müdürü sonra Genel Müdür; Ortaasya’nın Ev Tekstili üreten ilk Polyester Dokuma ve Boya Fabrikası.

2008-2009: Plastifay ve Delta Kimya Bölge Müdürü.

2010: Biesseci Tekstil Finiş ve AR-GE Bölümü Müdürü (11.05.2012 tarihinde ayrıldı)

2012: Spnanoteks AR-GE Merkezi (Araştırma firması)

 

Yazı Hayatı:

 

Tekstil Teknik Dergisi, Konfeksiyon Teknik, Kimya Dergisi, Tekstil Endüstri, Şehrengiz ve İran’da yayımlanan Nassaji Emrouz dergilerinin yazı kurullarında yer aldı. Örme Sanayicileri Derneği danışmanı, Ekonomik Durum Gazetesi yazarıdır.

Ev Tekstili, Kauçuk Dergisi, Örme Dünyası, Türk-Chem dergilerinde ve Bursa’daki yerel gazetelerde ve dergilerde Yeni Marmara Gazetesi, Pusula, Bursa Araştırmaları Vakfı dergisi, Güney Marmara,  Patikalar, PERSPEKTİF, HOSAB Dergilerinde ve TUGİK-TOSYÖV-ALTIN MİRAS gibi kuruluşların sitelerinde çeşitli makaleleri yayımlanmıştır.

 

Üyesi Olduğu Kuruluşlar:

 

TEKSAD-Tekstil araştırmaları Derneği

KMO-Kimya Mühendisleri Odası    

GÜM-ÇED-Güney Marmara Çevre Derneği

 

ESERLERİ:

 

Basılı Kitap: Teşkilat-ı Mahsusa’dan Kuşçubaşı Hacı Sami Bey (2011-2017 ikinci baskı), Özbek Mektupları (2013), Anadolu’dan Kafkasya’ya Zekeriya Efendi (2015), Yeşim Taşı Ön Türkler ve Türk Tarihinden Kesitler (2017), İnegöl’de Nostaljik Bir Gezinti (2017), Tekstile Giriş, Tekstilcinin El Kitabı (2011), Tekstil El Kitabı (2013, Tekstilciler İçin Baskı El Kitabı (2017), Örme El Kitabı (2019) ve Bir Cihan İmparatorluğu Kurma Mücadelesi Teşkilat-ı Mahsusa (2020), Emirsultan-Heykel Arasında Nostaljik Bir Gezinti (2020).

E Kitap: Tekstile Giriş, Zeus’un İzinde, Özbek Mektupları, Kendi İşletme Dilini Yaratmak, Yeşim Taşı Tarih Türklerle Başlar ve Bursa Sinemaları

Hakan Dikmen

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732