Alman Otomotiv Devi 50 Bin Üstünde İşçi Çıkaracak

Alman otomotiv sektörü elektrikli ve dijital araçlara geçişte geride kalmasıyla içine girdiği kriz Kovid-19 belirginleşti. Kriz Türkiye'de tesisleri olan tedarik devlerine yansıdı. Sektörde yer alan büyük şirketler toplam 50 bin işçi çıkaracak.

Ekonomi Yayın: 20 Eylül 2020 - Pazar - Güncelleme: 20.09.2020 16:07:27
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Takip EtGoogle News

Mercedes, BMW, Audi, Opel, Volkswagen, Porsche gibi markalar son senelerde elektrikli ve dijital araçlara geçişte geride kalmasıyla birlikte dünyadaki rekabet güçleri azaldı, satışlar iyice düştü.

İçinde bulunduğu bu yapısal kriz Kovid-19 ile dünya çapında bantların durması, siparişlerin azalması üzerine daha da belirgin hale geldi.

Otomotiv sektörü, Kovid-19 pandemisinin sonuçlarıyla mücadelede alınan ekonomik tedbirler kapsamında, karbondioksit salımı düşük yeni araçların satışını canlandırsın diye vatandaşa teşvik primi vermesi için hükümete baskı yaptı.

Başbakan Angela Merkel, son yıllarda ortaya çıkan otomobil şirketlerin dizel araçlardaki manipülasyon skandalı sebebiyle, hem de iklim koruma ajandasında yol alınması hedefiyle bunu reddetti.

Hükümetin küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik (CSU) partili Bavyera Başbakanı Markus Söder'in de desteklediği teşvik talebi bu hafta tekrardan gündeme geldi.

Otomotiv devleri Söder de elektrikli araçlara verilen teşviklerin modern benzin ve dizel araçlarına uygulanmasını talep ediyor.

Alman Otomotiv Devi 50 Bin Üstünde İşçi Çıkaracak

TOPLAM 50 BİN ÜSTÜNDE ÇALIŞAN İŞİNİ KAYBEDECEK

Hükümetin on gün önce düzenlediği otomobil zirvesinden eli boş dönen üretici şirketlerdeki kötümser tablo etkisini hemen gösterdi. Son on gün zarfında otomotiv ve endüstri tedarik sektörün devleri arka arkaya tasarrufa gideceklerini açıkladılar.

Lastik ve fren sistemleri satan ve dünyanın, alanındaki en büyük ikinci tedarik devi Continental, küresel bazda 30 bin işçi çıkaracağını duyurdu.

Şirketin 232 bin çalışanı bulunuyor. Continental dışında Volkswagen'ın yan kuruluşu olan MAN de tasarrufa ve yapısal dönüşüme gideceğini duyurarak 9 bin 500 işçi çıkaracağını açıkladı. Schaeffler 4 bin 400 ve Mahle de 6 bin 700 çalışanının işine son vereceğini duyurdu.

TASARRUF PLANLARI TÜRKİYE'Yİ DE ETKİLEYECEK Mİ?

Bölgelerinde irili ufaklı 650 tedarikçi ve bunlarda çalışan binlerce işçi olduğunu söyleyen IG Metall Sendikası Velbert Genel Müdürü Hakan Civelek, peş peşe gelen işten çıkarma planları karşısında işçilerin çok tedirgin olduğunu söylüyor.

Sendikacı Civelek'e göre sektörün sadece zorlu konjonktürel sorunları yok, büyük yapısal sorunları var. Civelek, otomotiv sanayinin Kovid-19 pandemisinden önce, fosil yakıtlı araçlardan elektrikli ve dijital araçlara geçiş sürecini geç başlatmasından kaynaklı yapısal sorunları olduğunu belirtiyor ve bu sebeple işten çıkarmaların Almanya ile sınırlı kalmayacağını, Türkiye dahil etkilerin küresel çapta hissedileceğini belirtiyor.

Alman oto tedarikçileri, tasarruf planları çerçevesinde binlerce işçi çıkarmakla kalmıyor, bazı yerlerde tesislerini tamamen kapatmayı öngörüyor.

Söz konusu şirketler işten çıkarma ve dönüşüm projelerine dair henüz detaylı açıklamada bulunamayacakları belirterek bu soruya cevap vermedi.

ALMANYA'NIN TÜRKİYE'DEKİ SEKTÖR İÇİNDEKİ PAYI YÜZDE 20

Alman tedarikçileri Türkiye'deki üretimi dışında Türk tedarikçiler de Alman otomotiv sektörüne parça ihraç ediyor. Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Almanya'nın sektör içindeki alım-satımlarda payının yüzde 20 olduğunu belirtiyor.

Almanya'daki gelişmenin Türkiye için hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilir. Kanca, "Söz konusu şirketlerin küçülmesi mali açıdan sıkıntıda oldukları ve yatırım yapmayacakları, dünyadaki büyümelerini durdurmaları anlamına geliyor.

Dünyada büyümeyeceklerse muhtemelen Türkiye'de büyümeyecekler" diyor ve bu anlamda olumsuz etkisi olacağından endişe ediyor. Kanca'ya göre olumlu tarafı ise Alman devlerin de dünyadaki büyük rekabete dayanmak zorunda oldukları gerçeği.

Onlarla yarışmak için Almanya'daki üretim tesisleri yerine belki Türkiye'deki üretim tesislerini güçlendirebilecekleri ihtimali bulunduğunu düşünüyor.

DÖNÜŞÜM TÜRKİYE İÇİN FIRSAT OLABİLİR Mİ?

TAYSAD Başkanı Kanca'ya göre Türkiye bu konuda dezavantajlı. Nitekim birincisi elektrikli ve dijital araçlarda fosil yakıtlılarda olduğu kadar parça gerekmiyor.

İkinci olarak da elektrikli ve dijital taşıtlarda parçalar genelde ilk başta tasarımın yapıldığı yerlerde üretiliyor ve deneniyor.

Alman şirketlerin sıkı küçülme ve tasarruf planları açıklanırken önceki gün ilginç bir gelişme yaşandı. Volkswagen'in yan kuruluşu MAN, Avusturya'nın Steyr'deki tesisini Türkiye'ye kaydırabileceğini duyurdu.

Avusturya'yı iyi tanıyan Kanca'ya göre bu haber hiç sürpriz değil. Kanca, MAN gibi, Mercedes gibi şirketlerin Türkiye'deki üretimlerinin başarılı olduğunu, ürettikleri kamyon, otobüs ve benzeri ağır vasıtaları tüm dünyaya sattıklarını hatırlatıyor ve Steyr'deki fabrikanın kısa zamanda Türkiye taşınmasının kendisini hiç şaşırtmayacağını belirtiyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARA GEÇİŞTE SEKTÖR NASIL BİR DEĞİŞİM GÖSTERİR?

Kanca, bu konuda sektörde yaygın iki senaryo olduğunu aktarıyor. İlk senaryoya göre, elektrikli araçlara geçiş zaman içerisinde kademeli olacak, yani hem elektrikli hem de fosil yakıtlı hibrit araçlar bir süre devam edecek, daha sonra elektrikli araçlara geçilecek.

İkinci model ise hibrit araçların çok çabuk devreden çıkacağı ve doğrudan elektrikli araçlara geçileceği yönünde.Kanca, "Bizim beklentimiz hibrit araçların belli bir süre popüler olması ve tercih edilmesi.

Eğer hibrit araçlar önümüzdeki 5, 10, 15 yıl piyasaya hakim olacak Türk tedarikçilerinin çok büyük bir kaybı olmayacak. Tersine kapasite ve üretim imkanları olacak.

Elektrikli araçlara çok çabuk bir geçiş olur da önümüzdeki 5 sene içerisinde piyasada çok önemli bir pazar payına ulaşırsa Türk otomotiv sanayinin de tedarikçilerin de ciddi sıkıntısı olacak."

Alman otomotiv sektöründeki tasarruf önlemleri ve işten çıkarmalara işçiler öfkeli. Başta Schaeffler işçileri gelmek üzere sektörde bu hafta ani protesto gösterileri gerçekleşti. IG Metall sendikası, aile şirketi Schaeffler'in Herzogenaurach'taki merkezi önünde "yas yürüyüşü"gerçekleştirdiğini duyurdu.

KAYNAK: Deutsche Welle

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732