Bakan açıkladı: Türkiye'de bir ilk!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank “Yarın çok güzel bir iş birliğine imza atacağız. Esenler'de akıllı şehir çözümlerini hayata geçiriyoruz. Esenler Belediyesi'ne devredilen 8,7 milyon metrekare alanla birlikte sıfırdan yeni bir yaşam alanı oluşturuyoruz” dedi.

Ekonomi Yayın: 13 Mart 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 13.03.2019 13:58:08
Editör -
Okuma Süresi: 7 dk.
Google News

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Dünya Akıllı Şehirler Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, 3 gün boyunca bu kongrede geleceğin akıllı şehirlerine ilişkin proje ve tasarımların ele alınacağını belirterek, 10 binin üzerinde profesyonelin bir araya geleceğini kaydetti.

Teknoloji üreticileriyle, kullanıcılarının bir arada olacağı bu dev teknoloji platformunda, ilham verici fikirlerin ortaya çıkacağına inandığını ifade eden Bakan Varank, şunları söyledi:

“AK Parti olarak vatandaşlarımızın günlük hayatını kolaylaştırmak mottosuyla yola çıktık. Nitekim bu bakış açımızı Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği 31 Mart Yerel Seçim Manifestomuza da yansıttık. Kentsel tasarım, üzerinde önemle durduğumuz bir konu. Şehirlerin ve sakinlerinin ihtiyaçlarını gözeterek, fiziki dönüşümü kültürel, ekonomik ve sosyal dönüşümle birlikte tasarlayıp yepyeni bir şehircilik hamlesi başlatacağız. Altyapı ve üst yapı projelerimizi her şehrin asli karakterini güçlendirecek şekilde tasarlayacağız. Teknolojinin imkanlarını şehirlerimizde en iyi şekilde kullanacak, Akıllı Şehirlerle yeni ufuklar açacağız. Bu kapsamda belediye hizmetlerine erişimden, ulaşıma, enerjiden, cihaz yönetimine kadar her aşamada akıllı şehir uygulamalarını destekleyeceğiz.Bunları yaparken milli teknolojileri, milli çözümleri teşvik edecek ve vatandaşımızın emrine sunacağız.”

“Esenler’e ülkemizin ilk akıllı şehir ve mobilite uygulama test merkezini hayata geçireceğiz”

Varank, bu noktada yarın çok güzel bir iş birliğine imza atacaklarını anlatarak, “Esenlerde akıllı şehir çözümlerini hayata geçiriyoruz. Esenler Belediyesine devredilen 8,7 milyon metrekare alanla birlikte sıfırdan yeni bir yaşam alanı oluşturuyoruz. Bunun için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Esenler Belediyesi ve tabi Büyükşehir Belediyemizle iş birliği halinde 5 yıllık bir ortak çalışmada karar kıldık. Böylece Esenler’de insanımızın hayatını kolaylaştıracak ve refahını artıracak birçok teknolojik yeniliğe imza atacağız.” diye konuştu.

Bakan Varank, medeniyetin güzelliklerinin yansıtıldığı, insan odaklı, üretken ve yenilikçi bir bilişim şehrine kavuşmayı hedeflediklerini aktardı. Kendisini çok heyecanlandıran birkaç hususa değinmek istediğini belirten Varank, şunları dile getirdi:

“Şehrimizde yenilenebilir akıllı enerji kaynakları aracılığıyla, bireysel ve ortak elektrik üretimi yapılabilecek. Yaygın ve entegre güvenlik sistemleriyle okullar, sokaklar ve parklar çok daha güvenli olacak. Otonom araçlar ve akıllı mobiliteyle çok daha düşük maliyetle, etkin bir ulaşım mümkün hale gelecek. Akıllı kavşaklar, akıllı aydınlatmalar, akıllı sulama sistemleri ve akıllı atık yönetimi gibi uygulamalar kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayacak. Doğayı yormayan, çevreci bir yaşam hakim olacak. Sensörlerle donatılmış altyapı ve üst yapı sistemleri, arıza ve aksaklıkları anlık olarak bildirecek; hizmetlerin kesintisiz ve verimli bir şekilde sürdürülmesine olanak sağlayacak. Esenler Milli Teknoloji Hamlemiz doğrultusunda, yerli ve milli teknoloji üretiminde de önemli bir yere sahip olacak. Ülkemizin ilk akıllı şehir ve mobilite uygulama test merkezini burada hayata geçireceğiz. Avrupa’da elektrikli ve otonom araçların en son uygulamalarının gerçek ortamında denenebileceği bir şehri burada inşa edeceğiz.”

Varank, burada kurulacak teknoloji geliştirme bölgesinin, İstanbul’un göbeğinde bilişim, yazılım ve akıllı şehircilik teknolojilerinin geliştirilip üretildiği bir ekonomik merkez olacağını ifade ederek, Deneyap Teknoloji Atölyeleri, bilim merkezleri gibi altyapılarla öğrencilerin de teknolojide alanında kendilerini geliştirme ve katma değer üretme fırsatına sahip olacağını anlattı.

Bu projeyle birlikte, teknoloji üretim kültürünü ve farkındalığını tüm şehre hakim kılmak istediklerini vurgulayan Varank, “Bu proje ülke genelinde bir rol model olarak takip edilecek ve büyük etki oluşturacak. Projeyi anlattığım uluslararası şirketlerin tamamı heyecanlarını dile getirdi.” dedi.

“2019 ve 2020’de akıllı şehirler temalı çağrılar da olacak”

Bakan Varank, bütün bu teknolojik uygulamaların, yurt içinde üretilmesi için bakanlığın üstün bir gayret gösterdiğine dikkati çekerek, TÜBİTAK’ın, şimdiye kadar akıllı şehirler alanında 103 milyon liralık bütçeye sahip 20 farklı projeyi desteklediğini, bu projelerin, sanal gerçeklik, coğrafi bilgi sistemleri, nesnelerin interneti, matematiksel model geliştirme, paralel programlama yazılımları, hareket algılama ve görüntü işleme teknolojileri gibi konuları kapsadığını kaydetti. 

2019 ve 2020’de akıllı şehirler temalı çağrıların da olacağı bilgisini veren Varank, “Bu kapsamda, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, enerjide dijitalleşme, elektrikli ve otonom araçlar ve atık yönetimi konularda destekler tasarlayıp girişimcilerimizin, teknoloji geliştiricilerimizin çağrısına sunacağız.” dedi. 

Varank, TÜBİTAK’ın Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması (SAYEM) ile de akıllı şehir kavramına hizmet eden teknolojik projeleri destekleyeceklerini aktararak, bu yolla, teknolojide milli çözümlerin başarıyla geliştirilmesini sağlayacaklarını söyledi.

Maddi desteklerin yanı sıra teknoloji ekosisteminin daha da güçlenmesi adına çalışmaları da tüm hızıyla devam ettirdiklerini belirten Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Fikri üreten, Ar-Ge’sini yapan, yüksek kaliteyle ürünü somutlaştıran ve son aşamada piyasaya sunan yenilikçi girişimlerin hızla çoğalmasını arzu ediyoruz. Teknoparklar, Ar-Ge ve tasarım merkezleri bu işletmelere ev sahipliği yapan mekanlar. Başarının sırrı teknolojiyi geliştirip, bunu ürüne dönüştürmekte. Bakın Türkiye teknoloji tabanlı girişimlerde ciddi bir sıçrama potansiyelini barındırıyor. Microsoft tarafından satın alınan Citus Data bunun en güzel örneklerinden birisi. Bu ve benzeri örnekleri daha da çoğaltmanın peşindeyiz. Milli Teknoloji Hamlemizi tüm Türkiye’ye yaymak, teknoloji üretiminde bilinci artırmak ve gençlerimizin eşsiz potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Biliyorsunuz Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyesinin düzenleyici kuruluşlar içinde olduğu ülkemizin en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’in ilkini geçen sene gerçekleştirdik. Oldukça başarılı geçen bu festivalle çok önemli bir ivme yakaladık.”

Varank, geçen hafta Teknofest yarışma başvurularının açıklandığını, şimdiye kadar 6 bin 774 takımın Teknofest’e başvurduğunu, bir önceki seneye göre
yüzde 60’lık bir artış olduğunu vurgulayarak, “Bazı alt dallarda başvurular hala devam ediyor. Bu bize şunu gösteriyor, gençlerimiz meraklı, ilgili ve teknolojinin öneminin farkında. Bu dinamizm ve heyecanla Türkiye’nin aşamayacağı hiçbir engel yok.” şeklinde konuştu.

Kaynak: Cnnturk.com

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
pub-1785681847249596 2497439732