Zenginler Şimdiden Sıraya Girdi: Aşı Çıkmadan Aşıyı Satın Aldılar

Yardım kuruluşu Oxfam International, potansiyel Kovid-19 aşı stoğun yüzde 51'i, Amerika, İngiltere, Avustralya, Hong Kong-Macau, Japonya, İsviçre, İsrail ve Avrupa Birliği tarafından satın alındı.

Dünya Yayın: 17 Eylül 2020 - Perşembe - Güncelleme: 17.09.2020 21:40:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Aralık 2019'yılında Çin'in Vuhan kentinde aniden ortaya çıkan ve kısa zamanda tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgını sebebiyle dünya genelinde 946 bin üzerinde insan yaşamını yitirdi, 30 milyon üzerinde insan ölümcül salgına yakalandı.

Kovid-19'a karşı aşı geliştirme çalışmaları devam ederken yardım kuruluşu Oxfam International, konuyla alakalı dikkat çeken bir açıklama yaptı.

Oxfam International'ın yayımladığı yeni raporda, potansiyel Kovid-19 aşı adayları yarısından fazlası zengin ülkeler tarafından satın alındığı açıkladı.

DÜNYADAKİ HERKESE YETECEK ÜRETİM KAPASİTESİ YOK

Söz konusu rapor, dünyada 945 bin insanın ölümüne yol açan hastalığı durdurmak için zorunlu görünen Kovid-19 aşısının herkese adil olarak dağıtılamayacağına dair endişeleri artırdı.

Bununla birlikte, çalışmada ilaç devleri dünyadaki herkese yetecek kadar üretim kapasitesine sahip olmadığı söylendi.Airfinity adlı analitik şirketinin verilerini kullanan Oxfam dünyada 3. aşama klinik deneylerin sonuna gelen 9 ilaç şirketiyle yapılan 5 anlaşmaya ait bilgilerin kamuya açık olduğu belirtti.

Söz konusu anlaşmaları yapan şirketlerin arasında AstraZeneca, Gamaleya/Sputnik, Moderna, Pfizer ve Sinovac yer alıyor.

TOPLAM AŞI KAPASİTESİ 5,94 MİLYAR

Raporda, AstraZeneca, Gamaleya/Sputnik, Moderna, Pfizer ve Sinovac'ın toplam aşı üretim kapasitesi 5,94 milyar olarak hesaplandı. Raporda aşıların çift doz olarak uygulanması durumunda 2,97 milyar insana yetebileceği belirtildi.

Durum böyle olmayacak."330 milyar doz aşının anlaşması hali hazırda yapıldı, bunların 2,728 milyarı (Yüzde 51'i) Amerika, İngiltere, Avustralya, Hong Kong&Macau, Japonya, İsviçre, İsrail ve Avrupa Birliği tarafından satın alındı.

Geri kalan 2,575 milyar dozun Hindistan, Bangladeş, Brezilya, Endonezya, Meksika gibi diğer ülkelere dağıtılması vaat edildi" raporda aşı stoğunun yüzde 51'ini satın alan gelişmiş ülkeler ile geri kalan yüzde 49'luk stoğun vaat edildiği ülkeler arasındaki nüfus farkına dikkat çekildi.

AŞILARIN BAŞARILI OLMASI HALİNDE DÜNYA NÜFUSUNUN ÜÇTE İKİSİ ONLARA ULAŞAMAYACAK

Oxfam araştırmacıları konuyla alakalı yapmış oldukları açıklamada, "Bu beş aşının başarılı olacağı düşünülürse, dünyanın üçte ikisi (yüzde 61'i) en azından 2022'yılına kadar aşıya ulaşamayacak.

Bu aşıların başarısız olma ihtmali, insanların onlara ulaşamama ihtimalinden daha düşük."

MODERNA TÜM STOĞUNU ZENGİN ÜLKELERE BÖLÜŞTÜRDÜ

Dünyada insan deneylerine ilk defa başlayan ve klinik demelerinde diğerlerine göre daha çok umut vaat eden Amerika'lı ilaç şirketi Moderna'nın aşısının tüm arzının zengin ülkeler arasında paylaştırıldı.

Amerika'da bir dozu 12-16 dolar, diğer ülkelerde 35 dolara satışa çıkacağı belirtilen aşının, sadece dünyanın yüzde 6'sına (475 milyon kişi ) yetecek kadar üretim kapasitesine sahip olduğu söylendi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732