Zamdan daha az etkilenmenin yolu: Tedarikçi değiştirmek

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) 1 Ekim’den itibaren geçerli olacak elektrik birim fiyatlarını açıkladı. Elektrik fiyatları; konut, sanayi ve ticarethaneler için zamlandı. Meskenler için aktif enerji birim bedelinde artış oranı yüzde 8,3 olurken ticarethanelerde yüzde 7,5, sanayide ise yüzde 7,2 olarak açıklandı. Bu da faturalarda yüzde 5,7’lik bir artış anlamına geliyor. Zamlı faturalardan en az etkilenmenin yolu ise elektrik tedarikçinizi değiştirmek. Eylül 2020’de elektrik tedarikçisini değiştirmeyen ev tüketicisi 100 TL fatura öderken bugün 106 TL elektrik faturası ödeyecek.

Ekonomi Yayın: 01 Ekim 2020 - Perşembe - Güncelleme: 01.10.2020 13:32:04
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Takip EtGoogle News

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 1 Ekim 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak elektrik birim fiyatlarını açıkladı. Elektrik fiyatları enerji bedeli için; konut, sanayi ve ticarethaneler için zamlanırken oranlar sırasıyla; yüzde 8,3, yüzde 7,2, yüzde 7,5 şeklinde oldu. Ancak meskenler için yapılan yüzde 8,3 oranındaki zam faturalara direkt olarak yansımıyor. Mesken ve ticarethane kullanıcıları Ekim ayından itibaren fatura dip toplamında yüzde 5,7’lik bir artış görecek.

Elektrik zamlarını yorumlayan elektrik tarifeleri karşılaştırma ve tedarikçi değiştirme internet sitesi encazip.com kurucusu Çağada Kırım artışın nedenine ilişkin olarak, “Serbest piyasadaki elektrik maliyetleri 0,42 TL/kWh civarındayken evler için ulusal tarife elektrik fiyatı 0,36 TL/kWh seviyesinde kalmıştı. Kurdaki artışın da etkisi ile maliyetlerin daha da yükselmesi bekleniyor. Bu da bu artışı tetikleyen en önemli etken” dedi.

Fiyat artışında Elektrik Üretim A.Ş.’nin (EÜAŞ) tedarik şirketlerine sattığı enerji fiyatının zamlanmasının da etkili olduğunu belirten Kırım şöyle devam etti: “Kamuya ait EÜAŞ tarafından üretilen elektrik enerjisinin de görevli tedarik şirketlerine satış fiyatı kiloWatt/saat başına 0,13 TL’den 0,155 TL’ye yükseldi, bu alınması gereken bir karardı, zira maliyet artışının bu tarifeye yansıtılmaması farkın yine kamu tarafından karşılanması anlamına gelirdi.”

İnternetten tedarikçi değiştirince en az 164 TL cepte

Ancak tarife fiyatının maliyetleri daha gerçekçi olarak yansıtan bir seviyeye gelmesi ile serbest piyasa dinamikleri çalışacak ve çok daha fazla ev kullanıcı serbest piyasada tedarikçi değiştirerek daha ucuz elektrik kullanma şansını elde edecek. 2020 yılı itibariyle EPDK tarafından 80 TL olarak belirlenen fatura tutarını karşılayan yaklaşık 25 milyon mesken kullanıcı, “serbest tüketici” sınıfına giriyor ve tedarikçi değiştirebiliyorMesafeli sözleşmelerle evraksız olarak yapılabilen tedarikçi değişiklikleri işlemleri oldukça hızlanırken tüketiciler artık 5 dakikadan kısa bir sürede tedarikçi değişikliği yapabiliyor. Aynı zamanda tedarikçi değiştirirken ortaya çıkan 164 TL tutarındaki ıslak imza maliyeti de tüketicilere tasarruf olarak yansıyor.

Tedarikçi değiştiren tüketiciler zamdan daha az etkilenir

Elektrikte serbest piyasa dinamikleri çalışmasının kısa vadede tüketicilere tasarruf olarak yansıyacağının altını çizen Kırım şunları kaydetti: “Yaklaşık iki yıldır ev kullanıcıları serbest piyasadan faydalanamıyordu. Bunun nedeni ise tavan tarife fiyatının elektrik tedarik maliyetinin altında kalmasıydı. Bu durum, kurulu gücün yaklaşık yüzde 75’inin özel sektöre ait olduğu elektrik piyasasındaki rekabeti önlüyor ve sistemin doğru çalışmasının önüne geçiyordu. Fiyat artışı, daha fazla tedarikçinin tüketiciler için tarife sunmasına ve 25 milyona yakın tüketici tedarikçisini değiştirerek çok daha ucuz fiyattan elektrik kullanmasını sağlayacak.”

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

pub-1785681847249596 2497439732